Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Råby-trivsel Råby-trivsel är ett kooperativ som arbetar i Råby Rönö, mitt i den sörmländska landsbygden. Råby-trivsel hjälper dig med catering vid fester,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Råby-trivsel Råby-trivsel är ett kooperativ som arbetar i Råby Rönö, mitt i den sörmländska landsbygden. Råby-trivsel hjälper dig med catering vid fester,"— Presentationens avskrift:

1 Råby-trivsel Råby-trivsel är ett kooperativ som arbetar i Råby Rönö, mitt i den sörmländska landsbygden. Råby-trivsel hjälper dig med catering vid fester, hjälp i hemmet eller så kan du bara komma och äta en hemlagad lunch med ett glatt gäng. Det blir snabb tomt i skafferiet efter en lunch!

2 Råby-trivsel ägs och drivs av: Weronica Andersson, Elenor Blom och Mikaela Bergman Varför startar man ett kooperativ i Råby Rönö? Det hela började nog med julbordet som Weronica och Elenor ordnade i Råby Rönös Föreningsgård. Tankarna kom om det här var något som man tillsammans kunde arbeta med. Tankar blev till planer och kontakter togs med Coompanion Sörmland och olika myndigheter. Mikaela kom med och tillsammans bildade man ett kooperativ som ska arbeta med catering, hushållsnära, städ- och trädgårdstjänster. I kooperativet ska man även arbeta med att ge människor i utanförskap från arbetslivet möjlighet att komma tillbaka utefter sin egen förmåga.

3 Elinor: Vi började med att prova och gå in med vad vi kunde. Själv kände jag att det inte fanns mycket att förlora, utan mycket mer att vinna. Det är en glädje att gå till jobbet, göra det man gillar och träffa massor av härliga människor. Mikaela : Målet är att kunna försörja sig själv och samtidigt gynna den lokala utvecklingen. Förutom luncherna på tisdagar och catering så arbetar vi med hushållsnära tjänster. Med RUT-avdraget kan vi erbjuda hjälp i hemmet. Funderar och arbetar vidare med att kunna hjälpa till med inköp, sälja mat och matlådor till äldre. Här finns en liten lokal affär, Råby-handel, där vi i bygden skulle vilja ha ett bredare samarbete mellan fler aktörer för att kunna utöka servicen. Mikaela Bergman

4 Vår bas är i Råby Rönös Idrottsförenings lokal, Föreningsgården. Vi har ett bra samarbete och tar även hand om deras uthyrning av lokalerna. Det är svårt att marknadsföra sig och är ett problem som många mindre företag har. Stora fester och bröllop är bra för PR, många hör av sig när dom får veta att det är vi som har haft hand om cateringen. Idag är det lunchbuffén som lagas till på Föreningsgården. Varje tisdag erbjuds tre olika hemlagade, mest husmanskost, rätter, efterrätt och kaffe. Självklart vill vi bjuda på så många rätter som möjligt med råvaror som närodlade och när- producerade. Tyvärr har vi inte hittat tillräckligt många som kan garantera leveranser varje vecka. Maten som serveras, även vid catering, är anpassad efter säsong och tillgång. Det ska gå snabbt när gästerna snart kommer!

5 Just nu under hösten plockar vi själva mycket svamp och bär. Svamprätter är mycket uppskattade. Ibland ringer äldre och undrar om vi kan komma och plocka lite av deras överflöd i trädgården som annars kommer att förstöras. Varje tisdag kommer 15-25 matgäster. När det är som mest och alla inte har hört av sig innan kan det bli lite stressigt och man undrar om maten kommer att räcka till. Men det har alltid ordnat sig. Jan Granqvist, allmänt kallad Mister Råby, dyker upp strax innan tolv. Jan har varit ordförande i Råby IF i 51 år och är nu hedersordförande. Han är mycket positiv till samarbetet mellan idrottsföreningen och tjejerna i Råby-trivsel. ”Det känns jättebra att komma hit, äta hemlagat och prata. Kooperativet betyder mycket för bygden och Råby IF.”

6 Många av stamkunderna som kommer börjar med maten för att sedan avsluta tisdagen med en match boule. ”Det är jättegod mat, bra utbud och fler borde komma. Vi gör vad vi kan för att prata om Råby-Trivsel i bygden och hoppas vi kan hjälpa dom med marknadsföring. Eleonor och Mikaela, ”Fundera ut en affärsidé, prata ihop er med några fler, kontakta Coompanion Sörmland- 016-5500079, så får ni jättemycket hjälp med hur ni gör för att starta ett kooperativ.” Vill du kontakta Råby-trivsel ring till Weronica Andersson 070-3602753.


Ladda ner ppt "Råby-trivsel Råby-trivsel är ett kooperativ som arbetar i Råby Rönö, mitt i den sörmländska landsbygden. Råby-trivsel hjälper dig med catering vid fester,"

Liknande presentationer


Google-annonser