När och var blir något ett behov? Annelie Ekelin

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Modell för beskrivning av god praktik
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Skola och arbetsliv i samverkan
Informationsteknologi och didaktiska perspektiv
Sammanhållen hemsjukvård i Gävleborg Stöd för förändringskommunikation
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Närvaro!!.
Centrala innehåll och kunskapskrav
”Existensen föregår essensen!”
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Lars Sandberg Företagares synpunkter på systemet Kreativa grupper, upplägg och resultat.
Att bygga en fungerande webbplats
Acando föreläsning Uppsala caseakademi
Syften med utvärderingar • Kontrollera och ge beslutsunderlag Har man gjort det man skall? Har man följt riktlinjerna? Behövs det kompletterande åtgärder?
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
AU Digital samverkan LO Process
Arbetsplan för skolbiblioteket
Centrala innehåll och kunskapskrav
Syftet med en personlig handlingsplan
Sociala färdigheter I livslångt lärande har sociala färdigheter en viktig funktion. Vi har visat på fyra strategier för att främja livslångt lärande i.
Perspektiv på arkitektur
1.Att bidra till det gemensamma lärandet genom lärgrupper.
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Säkerhetskulturmätningar hos enheter inom Västra Götalandsregionen
KOMMUNIKATIONSSTRATEGI FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET
Community Readiness Baseras på teorier om Community Developement -Organisationsteori -Psykologiteorier Har använts inom alkohol och drogmissbruk, våld.
Tips Goda exempel Förståelsefördjupande lärprocess
Effektstyrning® av IT Vad är det? Varför då? Hur gör man?
Teknikupphandling Börje Nord En teknikupphandling är en anbudsprocess som ska stimulera och skynda på utveckling och användning av effektivare teknik.
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Tränarskap/frågor 1.Finns det några normer, regler, policys vilka ledare förhålla sig till inom din idrott? 2.Vad innebär motivation för dig? 3.På vilket.
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Utvärdering av projekt- att mäta hur förväntningar uppfylls?
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Finns konst? Ja Nej. Är konst materia? JaNej Är allt konst? Ja Nej.
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
PROFESSIONALISERING Caplov beskriver en naturlig professionaliseringsprocess enligt följande: Yrkesorganisationer bildas, fastställda kriterier för medlemskap.
Bakgrund Iden att samla specialister i barnsjukvård föddes under 1990-talet. Detta möjliggjorde ett tvärvetenskapligt arbete över de olika teamgränserna.
Medarbetarundersökning 2012
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Självutvärdering av projekt
LFA Steg 1: OMVÄRLDSANALYS
Björn Thuresson CSC MDI-gruppen/VIC Sthlm Datorspelsdesign DH2650.
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Örebro 2.0? Vad innebär 2.0 för offentlig sektor? Medborgar-/användarfokus E-tjänster Internt även effektiviseringar och besparingar Interaktion.
Helena Lindgren 1 Varför Verksamhetsteori i MDI? Reaktion mot det som man såg som MDI-disciplinens brister Artefaktens roll dåligt utforskad.
Leda och planera sokratiska samtal
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Personalpolitisk inriktning
Vad ser du på bilden? Beskriv bilden i ord! Vilken tid är det i bilden?
Vimmerby Magnus Klofsten Generella framgångsfaktorer i kluster.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Föreläsning om RUP RUP – Rational Unified Process
Reklam i olika medier.
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
På säker grund för hållbar utveckling Hur bör vi vägleda användarna av våra underlag? Workshop Harmonisering 5-6 maj, 2015 Lisa Van Well.
Den offentliga sektorn och idéburna organisationer hand i hand - utvärdering i en tid av partnerskap. Josephine Massie Förvaltningshögskolan.
Callcenter i fokus 2012 Att tänka nytt kring syftet med Call Centers Siv Liedholm Neil Sandy The Systems Design Group.
SSPMs mentorprogram inom Life Science
Coaching.
Validering inom Lärarlyftet
Heby kommuns kvalitetspolicy
Talförmåga År 7 Bedömning Lärandemål/Syfte Lgr11
Effektkarta för extern webbplats
Förbättra klubbkvalitet
Presentationens avskrift:

När och var blir något ett behov? Annelie Ekelin

Vad är behov? Behovens typologi: – Generiska, universella behov – Omedelbara behov – Inflytelserika behov – Upptäckta/förbisedda behov

Maslows behovstrappa

Vad gör behovsdriven utveckling? Efterfrågestyrd utveckling börjar med antagandet att ett behov är något som existerar och att behovet utgör en drivkraft för utveckling Frikopplat från ett subjekt Frikopplat från kontext och historia

Behovsstabilisering Autenticeringsprocessen - när etableras ett behov som “upplevt och accepterat som autentiskt och därmed också universellt och relevant oavsett kontextuell tillhörighet?

Kan behov designas? Behovsidentifiering  för att matcha behov och service (för vem, i vilket syfte och varför?) Omedelbarhet  Behov som färskvara ( för vem, i vilket syfte och varför?) Experimentvillighet  För att hitta ”genuina” behov (för vem, i vilket syfte och varför? ) Planerad ”kravfångst”  för att systematisera och prioritera behov (för vem, i vilket syfte och varför?)

Alla behoven på en och samma gång? Hur kan man vikta olika behov? (för vem, i vilket syfte och varför?) Vad innebär en nyanserad och empatisk förståelse för olika aspekter av upplevda behov? (för vem, i vilket syfte och varför?)

Betydelseändring Allmänhetens krav ges betydelse som ”aktör” i ett nätverk av mänskliga och tekniska aktörer Förändring av organisationskultur från att informera, interagera och utföra transaktioner gentemot att dela Från artefakt-fokus till flöde-fokus

Medkonstruktörer – 1? Allmänheten formulerar sina behov utifrån upplevd erfarenhet …men också utifrån givna ”mallar” för hur ett behov förväntas beskrivas (user stories)

Medkonstruktörer-2? Personalen som medkonstruktörer ( har utifrån tidigare erfarenheter utvecklat situationsbaserade arbetsmetoder för att hantera uttalade behov, vetskap om hur man kan kombinera olika kravprofiler, baserat på tidigare interaktioner med differentierade målgrupper)

Medkonstruktörer – 3? Artefakterna (On-line formulär, strategidokument, fördefinierade kravspecifikationer, instruktioner, prioriteringsscheman etc. Informationssystem, appar

Medkonstruktörer - 4? Intressegrupper (lobbyister) Opinionsbildande med syfte att påverka matchningen behov-service

Medkonstruktörer – 5? Kulturella koder Våra allmänna kulturella föreställningar om vad som kan erkännas som ett behov i förhållande till att det upplevs nytt och outforskat i ett redan känt kravlandskap

Medkonstruktörer -6? Politiker/partier Med syfte att profilera sig och sitt parti, att påverka matchningen av behov och service, att vinna politiska strider genom att hävda tolkningsföreträde när det gäller artikulering och viktning av behov

Framtida behov? Skillnaden mellan design-för-användning / design för framtida bruk - vad händer om framtida behov fokuserades mer aktivt i stället för "befintliga" behov tidigt i design processen?

Kan vi övertalas att uttrycka ett behov? Manipulation Human factors/ human actors Rimmar illa med medveten/drivande medborgare?