BRUKARRÅD BEROENDECENTRUMS BRUKARRÅD - MÖTESPLATS FÖR

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Advertisements

Mall organisationsbild
Minnesanteckningar från förtroendevaldsträff 15/
Diskussionsfrågor Vilka viktiga frågor tror ni skulle komma upp om ni frågade ”brukare” i er verksamhet? Hur skulle ni kunna tillfråga dem?
Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Brukarmedverkan Bakgrund Definitioner
Regionala Vårdriktlinjer
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
NSPH i Göteborg OCD-föreningen Ananke Göteborgsfontänen
Nätverk i Sveriges HR Förening. Vad är ett nätverk? ” Ett nätverk är en grupp som har en gemensam bas och ett gemensamt mål eller en gemensam idé, med.
Politikens och politikerns roll över tid Föredrag av Jörgen Oskarsson vid konferensen ”Delaktighet för brukare och anställda” i Växjö
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 30 juni 2011 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Augusti 2009.
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Baskompetens i samverkan
Kunskap till praktik Utveckling av missbruks- och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting
Elevforum.  Vad? Att påverka, förändra och utveckla till det bättre för alla elever.  Hur? Vi fattar beslut enligt demokratiska principer. Diskussioner.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
W w w. s k a n e. s e / r c c Regionalt cancercentrum syd - ett projekt för hela Södra sjukvårdsregionen! En central uppgift för Regionalt cancercentrum.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Behov av habilitering och rehabilitering
Ramverk för patientmedverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Preliminär Verksamhetsplan 2015 Fysioterapeuterna Västerbotten.
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer: ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i planering och val av vård (lagstadgat.
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Delaktighet.
1 Vad innebär missbruksutredningen för Västra Götaland Sveriges Kommuner och Landsting
Överenskommelse om samarbete mellan landstinget och länets kommuner när det gäller personer med psykiska funktionsnedsättningar Lagstadgad skyldighet –
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
NSPH i Norrbotten (Regionalt nätverk) (Regionalt nätverk) Nationell Nationell Samverkan för Samverkan för Psykisk Psykisk Hälsa Hälsa Bildades
Hanteringsordning. och. samverkansstruktur. för
HSO Västerbotten Organisationsschema
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Hälsa Sjukvård Tandvård 1 BRUKAINFLYTANDE Psykiatrin i Halland.
Var tredje timme dör en förälder till ett barn under 18 år i Sverige.
Ett förbättringsprojekt i Värdeforum Bättre liv för sjuka äldre -team Stockholms län- Maria Beckman Inoussa Mounira Irene Andersson coach Pernilla Fransson.
Framtidens vårdinformationsmiljö
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
Lönekriterier – ett stöd till chefer. Varför lönekriterier?  Att ha tydliga lönekriterier är en förutsättning i samband med lönesättning.  Kriterierna.
Norrtälje Östra förskoleområde  Förskolechef. Strategiskt ansvar. Personal, ekonomi, arbetsmiljö och pedagogiskt ansvar. Arbetsuppgifter.
Vaggeryds kommun Hur arbetar jag som arbetsterapeut i socialpsykiatri i Vaggeryds kommun?
Motiverade it-guider med god språkutveckling, tillhör en grupp unga ledare som ökar den digitala delaktigheten. Gunilla Lundberg
Beroendecentrum i Norrbotten Samverkansberedningen 27 nov 2015 Jan Karlsson Henry Lundgren.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
Ramverk för patientmedverkan
Länspensionärsråd och
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Eva Abrahamsson, Norrbottens Kommuner Annika Kostet Green, Norrbottens.
Brukarinflytandets olika nivåer: FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer:   ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i.
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Våga prata om psykisk ohälsa!
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Heby kommuns kvalitetspolicy
”Valberednings- seminarium”
Brukarinflytandets olika nivåer:
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
ATTENTION! Nelli Kalnak, leg logoped, PhD
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Struktur för styrning och ledning i Göteborgs Stad
Brukarinflytandets olika nivåer: FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer:   ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i.
Best Service TILLSAMMANS SKAPAR VI VÄRDE! Genom att dela kunskap och erfarenheter utvecklar vi servicefunktionerna i vården.
VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer: FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer:   ■ INDIVIDNIVÅ När du.
Presentationens avskrift:

BRUKARRÅD BEROENDECENTRUMS BRUKARRÅD - MÖTESPLATS FÖR ERFARENHETSUTBYTE

Brukarrådet vid Beroendecentrum Bakgrund - plats i ledningsgruppen för UBB Start 1999 Förankring i förvaltningsledningen Politisk förankring När projektverksamheten startades med UBB fanns det med i ansökan om att man skulle samarbeta med brukarorganisationerna. Vi kom därför tidigt med i ledningsgruppen för projektet. Vi valde att alla organistioner skulle finnas med och att alla skulle delta i ledningsgruppens arbete. Under projekttiden byggdes ett gott samarbete upp mellan brukarorganisationerna och UBB. En av det som vi bedömer som det allra viktigaste är att brukarrådet har varit förankrad i förvaltningsledningen och att det finns en politisk förankring för arbetet i brukarrådet.

Uppdrag Information och kunskapsutbyte Samverka mellan brukarorganisationerna och vården – både praktiskt som på planeringsnivå

Organisation I rådet ingår Verksamhetschef, bitr. verksamhetschef, och enhetschef samt vid behov övrig personal 10 föreningar Attention Örebro län, AHA (Anhöriga hjälper Anhöriga) Fenix 019 Excon Länkarna, Örebro och Karlskoga Ria-Dorkas, Hela människan RSMH Örebro SIMON, (Sveriges invandrare mot narkotika) Verdandi Örebro NSPH Från början var vi nio föreningar, men en brukarförening har lagts ner.

Forts. Organisation Vi har möten c:a var sjätte vecka Egna förmöten som förberedelse till brukarrådsmötena Protokollen skickas för kännedom till den politiska styrelsen för psykiatrin Verksamhetschefen är ordförande Så här ser det ut.

Aktiviteter Samtliga frågor som berör verksamheten som ex. öppettider, eftervårdsprogram, anhörigprogram, vårdprogram som ex. subetexprogrammet och innehållet i dessa Brukarrådets representanter går regelbundet ut på vårdavdelningarna Brukarrevision Gemensamma arrangemang Träffar med den politiska ledningen – såväl i landsting som kommunen Deltagande i kurser, konferenser Vi ger och tar information

Erfarenheter Erfarenheterna från brukarna tas tillvara Vi har respekt för våra olika roller Föreningar har fått stöd i inledningsfasen av sitt arbete Vi har respekt för att vi har olika roller. Vi kan vara mycket kritiska och ta upp vilka obehagliga frågor som hels. Det som också är positivt vi har inga ekonomiska relationer med varandra, vi får inget stöd från beroendecentrum så vi t Vi behöver inte vara hänsynsfulla för att tillfredställa en hand som föder en. Däremot lägger man gärna ut olika uppdrag på oss, endera enskilt eller på hela gruppen och så får vi betalt för det vi gör. Vi har respekt för att vi har olika roller. Vi kan vara mycket kritiska och ta upp vilka obehagliga frågor som hels. Det som också är positivt vi har inga ekonomiska relationer med varandra, vi får inget stöd från beroendecentrum så vi t Vi behöver inte vara hänsynsfulla för att tillfredställa en hand som föder en. Däremot lägger man gärna ut olika uppdrag på oss, endera enskilt eller på hela gruppen och så får vi betalt för det vi gör. Föreningar har fått stöd i inledningsfasen av sitt arbete som ex. Attention Örebro var nystartad hjälpte Beroendecentrum till i deras etablering. Kommunen kunde inte för sitt bidragssystems skull, men på bereoendecentrum hittade man de flexibla lösningar, därför att de såg behovet av en förening för vuxna med ADHD-Damp

Forts. Erfarenheter Vi har haft möjlighet att var med i alla processer Positivt att ansvaret ligger på förvaltningschefsnivå Vi brukarorganisationer får kunskap om vad som sker i förvaltningen Vi delar med oss av våra erfarenheter som våra medlemmar/deltagare har Vi får delta i de utbildnngar som görs. Har alltid plats för oss. Deltar i gemensamma projekt,. Draghjälp gentemot landstingets politiker och Örebro kommuns organistion. Erfarenheterna från brukarrådet har gjort att BRO-rådet startats i Örebro.

Forts. erfarenheter Vi gör gemensamma saker Vi kan påverka direkt Erbjudande om deltagande i utbildningar Draghjälp

Nya initiativ Fenix Ungdom 019 medverkan vid motivationsarbete för personer som tas för ringa narkotikabrott AHA del i anhörigprogrammet på Beroendecentrum Verdandi – Start av Hepatit C-grupp

’ 10-puntsprogram för ökad kvalité i brukarsamverkan och ökad delaktighet Brukarperspektivet Möjligheten till Second – opinion - Rätt att få information om olika behandlingsalternativ - Patientens rätt till information om brukarorganisationerna Behovet av patientombud inom psykiatrin Språksvårigheter Läkare - Patienter

Brukarorganisationsperspektivet Deltagande vid rekrytering av chefer och nyckelpersoner Aktivt deltagande i avvikelse-hanteringen inom psykiatrin Tidig medverkan i utvecklingsarbete och uppföljningsarbete Initiera diskussion om möjligheten till komplett/ersättare i vård- och behandling Brukarorganisationernas ek. förut-sättningaratt delta i brukarinflytande

Vi har en medpart i kampen för en bättre och progressiv vård för våra brukare. Vi har våra egna företrädare, men vi har också Beroendecentrum som våra företrädare.