Exempelvis nazism, fascism, kommunism och religiösa fundamentalister

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
samlade Ord och begrepp – WW2
Advertisements

Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Demokrati & diktatur.
Världsreligioner – Ni ska känna till:
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Lektion 4 Kort om olika typer av statsskick/politiska ideologier.
LAG & RÄTT.
Mellankrigstiden.
Marxism.
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Politiska ideologier.
Demokrati.
Demokrati och diktatur
Magnus Svensson, Jändelskolan, Karlskrona –
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Straffteori.
Media Lagar och regler.
PRIVATJURIDIK Brott och straff (kap 16).
Arbetsförmedlingen Alla människor som söker jobb har något att bidra med på arbetsmarknaden.
Alla kan påverka!.
Hur kan vi påverka dem som styr?
ERGONOMI Vad är det?.
Lag och rätt.
Lag och Rätt.
Förintelsen.
PRIVATJURIDIK Brottmål (kap 17).
Riksdagen beslutar  Regeringen / Justitiedepartementet styr
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Demokrati och hur Sverige styrs
Brott & Straff.
Lag och rätt V
Kunskapskrav och matriser
Ideologier Att jämföra.
Statsskick.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen
Demokrati och diktatur
Tredje världskriget Emma Augustin, Matilda Blohm, Oscar Pettersson, Adam Qvirist, Caroline Pettersson & Matilda Krantz.
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
3 kap. Om brott mot liv och hälsa 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
De politiska partierna
Välfärd och Ideologier
de flesta drabbas… …på ett eller annat sätt av…
Demokrati och diktatur
Ideologier.
Politiska ideologier Ideologi kallas en uppsättning tankar, idéer och föreställningar om vad som är viktigt i världen och i livet. Det handlar också om.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Rättigheter och rättsskipning
Parti och ideologi.
1800-talet.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Kulturen och politiken. Ett omstörtande sekel Den västerländska kulturen har genomgått de mest djupgående förändringarna under 1900-talet Det går en gräns.
Samhällskunskap Sammanfattning.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Ulrika Fagerström Ma12abc Källa: Upptäck samhälle från Liber
Antisemitism & Nazi Ideologi
Principer för utredningar av oegentligheter
Genom demokrati. Ordet demokrati betyder folkstyre. Alla människor i samhället får vara med och bestämma. 9 miljoner i Sverige – Vi skall dela på makten.
Lag och rätt. Vad är…  Regler När använder vi dem? Exempel?  NormVad är normer? Exempel?  LagNär används lagen? Exempel?
Mellankrigstiden.
Lag & Rätt Rättssamhället Straffskalan Vilka brott begås?
Rättigheter och Rättsskipning
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Olika teorier om yttrandefrihet
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Lag & Rätt.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Presentationens avskrift:

Exempelvis nazism, fascism, kommunism och religiösa fundamentalister Rättsäkerhet Ogillas alltid av elitistiska antidemokratiska inriktningar. Exempelvis nazism, fascism, kommunism och religiösa fundamentalister

Denna inställning är ett hot mot rättsäkerheten och därmed statens välfärd

Vi & dem! Vi vet bäst Vi kan styra samhället Vi har speciella förmågor De andra fattar inget De andra kan inte styra alls De andra är kass

VI, ELITEN! GERMANER ARBETARE STARKA TROENDE Men framför allt… Medlemmar i rörelsen

Därför… Släppte nazister ut pedofiler, våldtäktsmän och andra brottslingar: de var ju germaner! Hyllar fascister fysiskt starka personer, även om de är intellektuellt svaga. Tvingas kommunister att avrätta folk eftersom det alltid kommer att finnas människor som envisas med att vilja äga sina saker.

Hur kommer det sig då att… denna elit ofta har IG i skolan? denna elit sällan är professorer, national-ekonomer, direktörer, eller miljonärer? denna elit har en brottslighet, som vida överstiger andra politiska gruppers? (Svar: man måste vara antidemokrat för att tillhöra dem, dvs man är inte särskilt slug.)

FIENDEN Ju mer vi bekämpar fienden, desto bättre blir samhället JUDE KAPITALIST SVAG ICKE TROENDE Ju mer vi bekämpar fienden, desto bättre blir samhället

Diktaturer gör gärna två kardinalfel, vilket skapar brottslighet och kurrumption samt drabbar hederliga samhällsmedborgare: De angriper en hel samhällsgrupp där endast en del är skyldiga (”Kapitalister”, ”Utlänningar”, ”Judar”). Stiftar snabbt ogenomtänkta lagar, som drabbar andra personer än vad man tänkt sig.

Vilket får till följd att De riktiga brottslingarna kommer undan Folk inser att det inte är någon idé att följa lagen: du kan åka dit även om du är hederlig.

En effektiv stat kräver rättsäkerhet!

Svenska rättsprinciper 5 st viktiga grundregler: Oskyldiga skall inte drabbas. Döm endast de som är skyldiga utom all rimlig tvivel. Döm endast individen, inte en hel grupp där några är skyldiga Åklagaren har bevisbördan. Inget brott utan lag: finns det ingen skriven lag kan man inte anklagas för att ha gjort något olagligt. Staten har monopol på våldet Lagstifta inte i efterhand (retroaktivt).

Orsaker till att vilja fängsla/straffa brottslingar kan vara: Rättvisa/hämnd. Avskräcka allmänheten från att begå brott Avskräcka personen (gärningsmannen) från att begå fler brott Skydda samhället från gärningsmannen. I Sverige ligger tyngdpunkten på att återanpassa gärningsmannen till ett normalt liv i samhället, av både ekonomiska och humana skäl. Därför kallar man det för ”kriminalvård”.