Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Individuppföljning inom äldreomsorgen.
Advertisements

Hjälpmedelsinstitutet
Dokumentera Beslutsstödet i Procapita+
Brukarfokus i biståndshandläggning
Välfärdsteknologi inom äldreomsorgen – erfarenheter från Sverige
Kompetensombudsträff
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland
Hur är det på jobbet?.
INDividuellt och Anpassat stöd till arbete för personer med neuropsykiatrisk/psykiatrisk funktionsnedsättning eller personal/verksamheter som möter.
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
PRIO dialogmöte 15 mars 2013.
Med kokleaimplantat i arbetslivet. Författare: Kerstin Persson
Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan
en intervjuundersökning
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Regional sammanställning av öppna jämförelser inom vård och omsorg om äldre Denna presentation.
Projekt in- och utskrivningsklar patient
ReMemo: Arbetsminnesträning för patienter med psykossjukdom
Case management och case managers
SU - Psykiatri Livet efter omorganisationen
Projekt ”Barnets rättigheter i vårdnadstvister” Projektet drivs i samarbete med Socialstyrelsen, FoU i väst GR, regionförbundet i Örebro och sex kommuner.
Rapport om förslag till öppen verksamhet för ungdomar med självskadebeteende
Resultat Införandet av rapporter uppskattas och ses som mycket värdefullt av personalen. Personalen känner sig tryggare och bättre informerade. Alla tar.
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Livskvalitet hos anhöriga som vårdar en äldre närstående med inkontinens “Det var inte så här jag hade tänk mig livet” Gunnel Andersson, Med dr, uroterapeut,
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
FÖRSKRIVARM ETOD För att praktiskt kunna leva upp till vad som sägs i policyn ”Bedömningen av behovet och möjligheten att erhålla ett hjälpmedel ska vara.
Stöd i vardagen till psykiskt funktionshindrade - utgångspunkter
Erfarenheter av ögonstyrd dator som hjälpmedel för samspel och delaktighet för barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning - en pågående studie.
Matlagning i hemmet.
Agneta Sandell och Johanna Bodén
Case Management (CM) i nordöstra Skåne
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Framtidens roll som förskrivare
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
OnlineSkolan Tillbaka till Lärandet 2008 Bergsjön - Gunnared, Göteborgs Stad.
Regional utveckling möter socialtjänst -lärdomar och reflektioner från utvärderingen av URBAL i Härryda kommun. Anna Johansson FoU i Väst/GR.
Socialpsykiatriska avdelningen
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
TUNA-projektet.
Inventering av personer med psykiska funktionshinder i Halland 2015 Bakgrund Kommunerna ska enligt 5 kap. 8§ socialtjänstlagen göra sig väl förtrogen med.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Projekt Röda Tråden Målgruppen: ”Vissa personer med psykiska funktionshinder som också har ett svårt missbruk och/eller kriminalitet t ex med LRV- dom.
Hannah Jakobsson, leg. psykolog;
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Psykiatrisk vård och omsorg med kunskap och värdigt bemötande Prio-projektet.
Demens och tidshjälpmedel
Ett led i regeringens psykiatrisatsning
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Rehabilitering i hemmiljö en modell för rehabilitering av hemmaboende äldre i Falun Ett samverkansprojekt mellan Falu kommun och Närsjukvården.
Ökad användning av antibiotika i Sverige. Sedan 1998 har antibiotikaförsäljningen i Sverige minskat. År 2004 vände dock trenden och under de senaste två.
Egen styrka-projektet
Kvalitetsregister BipoläRPsykosRBUSA SBR. Nationella kvalitetsregister – central riktlinje  Division psykiatri i Värmland har som mål att alla våra patienter.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Kvinnors och mäns återhämtning från psykisk ohälsa Ulla-Karin Schön
Psykiatri och Primärvård Diagnosfördelning och remittering.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Strategisk kapacitet i den attraktiva regionen 31 maj 2016 Jacob Witzell Doktorand, avd. för Urbana och regionala studier.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Boendestöd.
Arbetsgrupp Jenni Andersson, överläkare, Psykiatri Södra
Bättre brukarinflytande 2017
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
Ett projekt på neurorehab Rehab Väst
Presentationens avskrift:

Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan Arbetsinriktad Rehabilitering/AIR Psykiatri Sahlgrenska och Centrumregionen, Göteborgs Stad Zophia Mellgren, AIR KOMPETENSCENTRUM FÖR SCHIZOFRENI vid Psykossektionen, Psykiatri Sahlgrenska

Ett projekt med hjälpmedel i fokus Lägga grund för arbetssätt så att patienterna i största möjliga mån skall kunna tillgodogöra förskrivet hjälpmedel Öka tillgängligheten till hjälpmedel för patienterna

Hjälpmedel Att kompensera funktionsnedsättning och underlätta daglig livsföring Det finns en lång tradition i att förskriva hjälpmedel i Sverige Men… för personer med psykiska funktionshinder har det inte funnits specifika hjälpmedel och ingen tradition att förskriva…

Hjälpmedlet Handi -en specialanpassad handdator 2002 – Hjälpmedelsinstitutet (HI) uppmuntrade utveckling av hjälpmedel till personer med psykiska funktionshinder AIR startade ett samarbete med teknikföretaget Handitek - har tillsammans utvecklat en del av de funktioner som finns i Handi och Handifon Handi är det första hjälpmedlet som tagits fram specifikt för denna grupp Handi har varit förskrivningsbar sedan 2003 och Handifon sedan 2007

Projektet - från idé till verklighet Våren 2007 - deltar AIR på en temadag om kognitiva hjälpmedel för personer med psykiska funktionshinder Boendestödjares intresse föder projektidé… …att boendestödjare skulle kunna vara en kompletterande länk mellan förskrivare och patient

Projektets upplägg 10 boendestödjare och 10 patienter Ett personligt lån av Handi/Handifon Under projekttiden. Efteråt hjälp med förskrivning till patienter Handledningstillfällen på AIR/SU 2008 Support från Handitek Utbildningsdagar & studiebesök Utbildning i Handi-programmet Föreläsningar – Kognitiva hjälpmedel, Neuropsykologi, Metod, ESL Studiebesök – Hjälpmedelscentralen

Projektdeltagarna Patienter från Öppenvården inom psykiatrin - SU Nio patienter - två män och sju kvinnor (sex av patienterna deltog under hela projekttiden, övriga minst 3 mån) Patienterna är ingen homogen grupp: - de kognitiva svårigheterna varierar - de har inte samma diagnos Boendestödjare från fem stadsdelar Två boendestödjare från varje stadsdel i Centrumregionen – Stadsdelsförvaltningen Centrum, Härlanda, Linnéstaden, Majorna, Örgryte. Nio boendestödjare - fyra män och fem kvinnor deltog under hela projekttiden

Studien i projektet Boendestödjarna - deras roll som handledare /stöd Patienterna - ökad självständighet / aktivitetsnivå och därmed ökad livskvalitet

Projektet i ett helhetsperspektiv – intervjuer med boendestödjarna Ett nytt sätt att tänka kring patientgruppen och deras möjligheter Nya möjligheter i yrkesutövandet – att de använder hjälpmedel i jobbet Patienterna Möjligheter för patienter som kanske aldrig hade blivit påtänkta har givits möjligheten att prova Handi Trygghet för patienterna med Handi

Patienterna - skattade före och efter… CAN skattning – Camberwells Assassment of Need En skattning som klargör, beskriver patientens aktuella situation och hur olika behov är tillfredsställda/icke tillfredsställda på 22 olika livsområden

Skattningarna - positiva skillnader för patienterna Mer självständig vid handling matlagning Mindre behov av hjälp vid sociala kontakter Från mycket psykotiska symtom till inga - ”tack vare datorn klarar patienten medicinering” Har en strategi hur hon skall göra vid psykos – uppger ett minskat behov av stöd från vänner och anhöriga Från mycket behov av hjälp att sköta sin hygien till lite – påminnelser i Handi 3 dagar i veckan Upplever själv allvarliga problem med hemmets skötsel för att sedan ange inga/måttliga problem tack vare pågående insatser… (boendestöd oförändrad åsikt)

Studien finns i en rapport… På Kompetenscentrum för Schizofreni - KCS hemsida www.sahlgrenska.se/su/kcs På FoU i Väst hemsida www.grkom.se/fouivast