Ett sätt att mäta temperatur...

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Maria Lönnemark och Håkan Pettersson Institutionen för ORKI
Advertisements

Geografi Henrik Carlsson.
Upplägg Hur har vi arbetat? Resultat Kommentarer Modeller
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Atomer och kemiska reaktioner
Användande av hjärt-EKO på intensivvårdsavdelningar i Sverige
Nervsystemet.
Tekniska System - Elvispen
Lagringsmedia.
Elektroniska filter William Sandqvist En verklig signal … Verkliga signaler är svårtolkade. De är ofta störda av brus och brum. Brum.
Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.
Energiledningssystem
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Hur går det till att rapportera in betyg idag?
Riktlinjer och rekommendationer för e-post hantering • E-post är ett snabbt och effektivt sätt att kommunicera. • En nackdel är dock den stora mängden.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
Nya Leica TPS1200+ Vad är nytt ?.
Spisens historia.
Hälsa och Kondition.
Tekniken, fördelar och nackdelar Av Elin och Johan Olofsson ht-07
Bäst i klassen En bok om lönsamt inneklimat Huvudbudskap
Kort om | Funktionsmembran
Kurslitteraturen består av 11 kapitel som var och en belyser olika delar av automatiseringstekniken. De utgör fristående delar men har en gemensam röd.
Varför är det bra att ha just två öron?
Vad är Peak Oil? En utblick i nådens år 2011 Olov Fahlander.
Hydraulik FOR 1209 Hydraulikens grunder.
VATTEN.
Fysik Materia Del 2.
1 Mötesplats för framtiden oktober 2005 Speciella tjänster för speciella frågor - att skapa ”virtual desks” – eller virtuella tjänster: Elektronisk.
Medicinska sensorer För att mäta:
Radioaktivitet-grundämnen som blir andra grundämnen
Instrumentell betingning
Handbollsspelet Vad vet vi idag om spelet? Vad vet vi i framtiden ? Utveckling Varför sker en utveckling? Vilka tekniker kommer att utvecklas?
Att tillsammans påverka!
Laddomat / 31 -Effektiva kulvertstyrningar
Redaktörsnöjdhet. Umbraco + Formulär fungerar bra Kan ställa in startsida för resp redaktör Fungerar att redigera i iPad Redaktörsgränssnittet var responsivt.
Försurning.
Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar
NTC Termistor Resistorer av metalloxid-er är mycket temperatur-känsliga. Resistansen minskar med ökande temperatur så temperaturkoefficienten är negativ.
Grupparbete Mätsystem, provtagnings- och mätteknik
Tekniska system Spisplatta.
BEDÖMNING AV RÄNTERISKER MED GAP- OCH DURATIONSANALYS
Text av Emran Safi Myskoxe.
Vad är Leorvision? Vi tar kundens reklamfilm ut i stadsmiljön med bibehållen kvalitet Möt kunderna med reklambudskapet där de tar sina köpbeslut Fungerar.
Hälsa och Kondition.
Biologi Livets former.
Sjukhus 2004 Medicinskt informationssystem ExO.Inc.
Den industriella revolutionen
Rökfria skolgårdar – finns de? En granskning av några gymnasieskolgårdar.
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Låna pengar direkt? Pengar fattas för det mesta kan man tycka. Åtminstone fattas de just då de behövs som mest. Hur många gånger har du fått försaka något,
Datorteknik Lektionsmål: – Datorns delar – ESD Kursmål: – Datorsystems uppbyggnad, komponenter och kringutrustningar. – ESD-säker hantering av mikroprocessorer.
CASE – LEDARUTVECKLING ÖVER GRÄNSERNA 9-11 maj 2016 Annelie Johansson, Maria Oscarsson & Caroline Anspach.
Spirometri – varför då? Maria Ingemansson
Temperaturgivare Värmetransport på 3 sätt: * Värmeledning * Konvektion * Strålning Typer av givare för temperatur: * Beröringstyp (värmetransport.
Workshop 2 - Kvalitetsutveckling Vad är kvalitetsutveckling? Kvalitetsutveckling = Det kontinuerliga arbetet med att förbättra kvalitén. Ett arbete.
Inställning av Barebow
Kort om | Funktionsmembran
NFS 2002:28 och 2002:26 NFS 2002:26 stora förbränningsanläggningar på 50 MW tillförd effekt eller mer Avser NOx, SO2 och stoft Kontinuerlig mätning 100.
Samtalsterapeut direkt
Excel: Pivot-tabeller
Elektrokemi Elektroner i rörelse.
Naturkunskapsprojekt
Naturkunskapsprojekt
Kalibrering metodstödjare prioritering på individnivå
Trapphusmodellen ”Sollefteå-modellen”. Målsättning Deltagaren ska efter genomförd övning ha kunskap om hur slangutläggningen går till samt i vilka situationer.
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Naturkunskapsprojekt
Presentationens avskrift:

Ett sätt att mäta temperatur... Termoelement Ett sätt att mäta temperatur...

Uppbyggnad Termoelement är en temperatur sensor som mäter temperatur genom att utnyttja en fysikalisk upptäckt kallad Seebeckeffekten. Seebeckeffekten innebär att två elektriskt ledande material genererar en temperaturberoende potentialdifferens (termo-emk) i kontakten mellan materialen. Termo-emk:n beror endast av ledarens material och temperaturdifferensen mellan ledarens ändpunkter och förhållandet är inte linjärt. Ett termoelement består av två ledare av olika material som svetsas samman i den ena änden (mätpunkten), i den andra änden (referenspunkten) ansluts voltmetern. Termoelementets båda anslutningar är termiskt kortslutna så att de alltid har samma temperatur.

Platina - Platina/Rhodium Typ Material Färgmärkning Temperaturomr. (°C) βBA (μV/°C) J Järn - Konstantan Svart -200…+900 52 K Chromel - Alumel Gul -250...+900 39 S Platina - Platina/Rhodium Grön -50…+1800 6,4 T Koppar - Konstantan Blå -200…+400 41 Genom att använda olika material på ledarna så får man olika temperaturområden och olika känslighet. Ett av de vanligare termoelementen består av en kopparledare och en konstantanledare (legering mellan koppar och nickel) och kallas för ett termoelement av typen T.

Eftersom att ett termoelements temperaturberoende inte är linjärt så måste man använda en tabell (se Figur 3) för att kunna beräkna temperaturen. Den uppmätta termoemk:n motsvaras av en temperaturskillnad i tabellen, tex. en termoemk på 3,999mV motsvarar en temperaturskillnad på 94°C mellan varma och kalla lödstället.

Elektronisk ispunkt Den spänning som voltmetern mäter är endast beroende av materialval och samt temperaturskillnaden mellan varm och kalla lödstället. Eftersom den uppmätta spänningen är temperaturskillnaden mellan varma och kalla lödstället så måste även referenspunktens temperatur mätas. Ett sätt att göra det är att tillverka en ”elektronisk ispunkt”. Vanligtvis när man mäter temperaturen så är referenspunktens temperatur (T1) samma som rumstemperaturen, ca 20°C. Om T1 vore 0°C så skulle spänningen vara proportionell mot T2 men eftersom T1 är ca 20°C så blir den för liten jämfört med om T1 vore 0°C. För att lösa det problemet så lägger man på en liten spänning som motsvarar temperaturskillnaden mellan T1 och 0°C. . Den elektroniska ispunkten genereras lämpligen av en Wheatstonebrygga med ett Pt-100 element.

Fördelar med Termoelement Litet format innebär att det är lätt att placera mätpunkter på svåra ställen Kan mäta temperaturer upp till 1800°C Termoelementen reagerar snabbt, och är därför lämpliga för mätningar där snabba förändringar i temperaturen sker. Billiga Inga rörliga delar som kan gå sönder Litet format innebär att det är lätt att placera mätpunkter på svåra ställen Kan mäta temperaturer upp till 1800°C Termoelementen reagerar snabbt, och är därför lämpliga för mätningar där snabba förändringar i temperaturen sker. Billiga Inga rörliga delar som kan gå sönder

Nackdelar med termoelement Låg känslighet Den låga utspänningen kan ”maskeras” av brus Behöver en känd temperaturreferens. Moderna termoelement har dock oftast en elektronisk ispunkt inbyggd. Det kan bli besvärligt att mäta temperaturen eftersom den är olinjär men till flesta termoelement kan man erhålla kalibreringskurvor och tabeller. Behöver kontinuerlig kalibrering. Låg känslighet Den låga utspänningen kan ”maskeras” av brus Behöver en känd temperaturreferens. Moderna termoelement har dock oftast en elektronisk ispunkt inbyggd. Det kan bli besvärligt att mäta temperaturen eftersom den är olinjär men till flesta termoelement kan man erhålla kalibreringskurvor och tabeller. Behöver kontinuerlig kalibrering

Val av termoelement Känslighet Linjaritet Stabilitet och korrosionsmotstånd Temperaturområde Kostnad Vi val av typ av termoelement bör följande faktorer övervägas: Känslighet Linjaritet Stabilitet och korrosionsmotstånd Temperaturområde Kostnad

Användningsområden Plastindustrin Kemikalieindustrin Läkemedelsindustrin Stålindustrin

Olika modeller av termoelement