Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Inställning av Barebow

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Inställning av Barebow"— Presentationens avskrift:

1 Inställning av Barebow
Enligt Janne Liljegren BK Fiskgjusen 2017

2 Detta är en grund i injustering för Barebow av vad jag lärt, hört och läst mig till.
Detta är inte en vetenskaplig bruksanvisning och den kan innehålla fel och brister. Sedan finns det olika åsikter om hur man bör och kan justera/trimma och vad som är rätt eller fel är inte jag man att avgöra. Men denna instruktion är förhoppningsvis ett stöd för dig att hitta rätt i injusteringsjungeln.

3 Dokumentation För att veta vad man gör och vad man gjort samt att kunna ändra/justera måste man veta vad man utgår ifrån. Ju mer fakta man har ju mer kan man justera.

4 Linjering Det finns speciella hållare att sätta på lemmen (övrefingret) men det går även att mäta ut med en tejpbit och ett skjutmått. För att få till linjeringen behöver vi exakt mått på både övre och undre lemmen.

5 Linjering Justera på skruvarna i sidan av stocken (absolut vanligast men det finns undantag) tills allt linjerar, märken och bultar. Bra linjering skär genom lembultarna och genom märkena på bågen.

6 Stränghöjd Mätes mellan den djupa delen i greppet rakt under plunger i 90gr vinkel. Rekommenderad stränghöjd 66” 19-22mm 68” 20-23mm 70” 21-24mm

7 Tänk på att stränghöjden ändras om du justerar tex Tillern.
Så avsluta alltid med att stämma av stränghöjden. Ändrad stränghöjd kan även ändra nockläge och Tiller Stränghöjden ändras genom att du tvinnar strängen kortare eller längre.

8 Tiller. Skillnad mellan övre och undre lemmen
Mät avståndet där stock övergår i lem 90gr pendla och läst av lägsta avstånd. Först övre lemmen sedan undre lemmen. Anteckna måtten och räkna ut skillnaden.

9 Tiller Ta nu av lemmarna och sätt den undre upp och den övre ner. Mät av tiller igen och nu får du fram lemmarnas inbyggda tiller. Sätt tillbaka lemmarna på ordinarie plats och justera. Lämplig tiller 2-6mm (Tex övre 17.2mm undre 17.0mm + inbyggd tiller 2mm = 4mm tiller.

10 Vi justerar tillern för att bågen skall kasta jämt mellan övre och undre lemmen.
De flesta lemmarna har en inbyggd tiller och den får man fram genom att först mäta avståndet mellan lemmarna i ordinarie infästning och sedan byta plats på dem och mät igen. Skillnaden mellan första mätningen och andra mätningen är den inbyggda tillern och skall räknas med när du justerar din tiller. Se till att ha dina lemmar uppmärkta så att dom sitter rätt övre & nedre

11 Nockläge Nu är det dags för att fixa nockläge.
Använd strängvinkeln fäst den på strängen och skjut ned den till den möter/vilar lätt på pilhyllan. Jag brukar mäta ut pilens tjocklek *2 och där sätter jag övre nockläget vilket brukar ge ett något högt nockläge men det brukar bli snällare. Annars säger manualen pilens tjocklek + halva tillern vilket skulle innebära att en 7mm pil + tiller 4mm (4*0.5=2) = nockläge 9mm under nock. Om nu nocken är är 3mm tjock och vi behöver ett spel på 1-2 mm så får vi ett övre nockläge på 13-14mm

12 När du håller på att trimma din båge kan det vara lämpligt att använda tejp till nockläget för att enkelt kunna justera och få optimalt läge. Sedan rekommenderar jag att du knyter nockläget för att strängen ska jobba bäst. Om du drar strängtråden i en limstav innan du knyter nockläge så sitter det riktigt bra när du knutit färdigt. Ett metall nockläge gör att strängen blir segare i starten och följer med längre innan den släpper pilen vilket kan skapa en orolig pilgång. Dock kan jag erkänna att det är ett smidigt nock läge att börja med.

13 Angreppsvinkel och Plungermått
Se till att strängen är linjerad, montera pilen och justera plungerutsticket så att hela pilspetsen komer fram på vänster sida om strängen. (Gäller höger skytt) Mät ut avståndet mellan stocken och utsticket av plungern. Anteckna måttet.

14 Fintrimning Nu är det dags att börja skjuta in de sista.
För att få rätt i sidled justerar vi plungertrycket allternativt kan vi även flytta angreppsvinkeln minska eller öka för att flytta grupperingen i sidled. För att få till gruppering gäller det att bågen är bra inställd så du har tillbaka många skjuttimmar på att göra en grundlig inställning från början. När du fått till en bra grundteknik är barskaft skjutning ett bra mått på hur din båge går.

15 Justera bara när du har gjort ett bra skott strunta i de dåliga skotten.

16 Barskaft trimning När du har skaffat dig en bra grundteknik är barskaft skytte ett mycket bra sätt att ställa in din båg på. Här får du koll på både pilar och båge på ett mycket bra sätt men det förutsätter att släppet/skottet och ganska bra utfört, annars kan du få felaktiga uppgifter från barskaftskytte. Ta gärna hjälp av en kompis/tränare för hjälp

17 Verktyg Bra att ha. Linjerings klamma tejp och penna
Strängvax, skinnbit, skjutmått, Strängvikel och insexnycklar. En tång/multiverktyg kan även vara bra att ha. Bra att ha. Linjerings klamma tejp och penna

18 Snabb tving med gummi klackar är att föredra.
Verktyg Jag använder mig även av en träskiva och 2-3 st tvingar när jag grundjusterar bågen. Jag sätter träskivan i tex en dörr med en eller två tvingar samt en tving i siktfönstret på bågen. Det är viktigt att inte plunger eller lemficka tar i träskivan för då kan viss skevhet uppstå och linjering kan bli tok fel. Snabb tving med gummi klackar är att föredra.


Ladda ner ppt "Inställning av Barebow"

Liknande presentationer


Google-annonser