Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen."— Presentationens avskrift:

1 Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen

2 Börja med att… Vara på plats i tid! Saker och ting tar längre tid än vad man tror… Ta på matchvärdsjackorna Fylla i matchprotokollet Ställa in klockan Välkomna motståndarlaget Välkomna domarna Välkomna publiken

3 Vem gör vad? Protokollföraren – fyller i händelser under matchen i protokollet Tips: Se till att allt som kan fyllas i innan matchen är ifyllt. Sitt nära speakern så att ni lätt kan dela information mellan er. Om det är några oklarheter, prata med domaren. Ta alltid med ett extra matchprotokoll! Ha med ett blankt kladdpapper för skottstatistik mm. Tidtagaren – sköter klockan Tips: Kontrollera att allt är riktigt inställt från början. Om det är tveksamheter kring vad som skall visas på tavlan, prata med domaren. Speaker – informerar lagen och publiken om händelser i matchen Tips: Läs igenom regelboken och lär dig domartecknen, det underlättar både för dig och för domaren. Meddela inga beslut som domaren inte har visat. Var opartisk i ditt framträdande, dock inte tråkig. Ska kunna tillkalla domaren om så behövs. Båsväktarna – har kontroll över de spelare som är utvisade och när de ska få återvända till spelet. Tips: Skriv ner utvisningstiderna på varje spelare så att ni har koll på när de ska in. Alla tider visas inte på tavlan. Båsväktarna är ofta lämpade att föra skottstatistik över lagen. Lagvärden – står på läktaren och har kontroll över det som händer där. Eventuella oroligheter och språk som inte är förenligt med fair play skall rapporteras till fair play gruppen. Lagvärden skall även kontakta medicinsk personal vid eventuell olycka på och vid sidan om planen.

4 Kvittningsreglerna Kvittningsreglerna går ut på att vid utvisningar så skall så många spelare som möjligt kunna vara kvar på planen. Ett enkelt exempel:Spelare nr 1 i lag A blir utvisad 19:39. Spelare nr 2 i lag A och Spelare nr 2 i lag B blir utvisade 19:51 Den första utvisningen kommer upp på tavlan 19:39. De andra två utvisningarna ”kvittar ut varandra” och skall således inte visas på tavlan. Spelet fortsätter i 5 mot 4 för lag B. Alternativet hade varit att lagen spelat 4 mot 3, men eftersom man vill ha så många spelare som möjligt på planen kvittar man därför de sista två utvisningarna. De kvittade utvisningarna får inte komma in i spelet om spelet fortfarande pågår. De får först komma in i spelet i närmaste avblåsning efter att utvisningen gått ut. Resultatet hade annars blivit att lag A haft 5 utespelare och lag B haft 6 utespelare på banan, vilket i sig självt är ett lagstraff. (Too many players on the ice) Om det blir en dubbelutvisning utan att det finns några utvisade spelare sedan tidigare, skall utvisningarna inte kvittas. Domaren skall meddela om kvittning skall ske!!!

5 Många utvisningar I de fall det blir fler än två utvisningar för samma lag kommer de inte längre att visas på tavlan. Spelet kan inte heller fortgå i lägre än 5 mot 3 (Man får således aldrig spela i 5 mot 2 eller 5 mot 1). Ett enkelt exempel:Spelare nr 1 i lag A utvisas 11:11 för 2 min roughing Spelare nr 2 i lag A utvisas 11:44 för 2 min tripping Spelare nr 3 i lag A utvisas 12:01 för 2 min hooking Spelare nr 1 kommer upp på tavlan 11:11. Spelet fortsätter i 5-4 för lag B. Spelare nr 2 kommer upp på tavlan 11:44. Spelet fortsätter i 5-3 för lag B. Spelare nr 3 kommer upp när spelare nr 1:s utvisning har gått ut (antingen 13:11 eller vid mål i numerärt överläge). Spelare nr 1 får inte komma in i spel förrän nästa avblåsning. (Annars too many player on the ice, eftersom de har två utvisade spelare) Spelare nr 2 får komma in i spel när hans utvisning går ut. Spelare nr 3 får komma in i spel när hans utvisning går ut.

6 Det som avgör är Hur många utvisade spelare finns det i laget? Om det är exempelvis tre utvisade spelare får inte den första komma in eftersom det skulle resultera i för många spelare på isen (5-4 när det är två utvisade spelare). Det är ofta komplicerat när det blir bråk och andra oroligheter. Ta tid att gå igenom vad som skall komma upp på tavlan, vad som skall skrivas i protokollet och när utvisade spelare skall komma in med domaren. Bättre långsamt och rätt än snabbt och fel. SPECIAL!!!! Målvakter – Utvisningar som målvakter ådrar sig skall sittas av utespelare som fanns på isen vid tillfället för utvisningen. Ett enkelt exempel: MV i lag A trippar en spelare i lag B 14:24. Spelare på isen i lag A får sitta av 2 min för tripping. Undantag för denna regel är Game Misconduct och Match Penalty. Vid dessa utvisningar måste målvakten lämna matchen.

7 Personliga utvisningar Spelare med personliga utvisningar skall inte visas på tavlan och skall inte påverka antalet spelare på isen. Ett enkelt exempel:Spelare Nr 1 utvisas 2 + 10 min för checking from behind. 2 min kommer upp på tavlan. En annan utespelare får sitta av straffet på 2 min. Utvisningen behandlas som en vanlig 2 min utvisning. 10 min straffet är personligt och skall sittas av den som gjort sig skyldig till regelöverträdelsen. 10 min straffet börjar räknas efter att 2 min straffet har gått ut (antingen efter 2 min eller vid mål i numerärt överläge för motståndarlaget). Vid Game Misconduct är straffet 20 + 5 min. 20 min är personligt, spelaren får inte fortsätta matchen. 5 min skall sittas av annan utespelare. Det tas inte heller bort vid mål i numerärt överläge för motståndarlaget. Vid Match Penalty är straffet 25 min. 25 min är personligt, spelaren får inte fortsätta matchen. 5 min skall sittas av annan utespelare. Det tas inte heller bort vid mål i numerärt överläge för motståndarlaget. Match penalty resulterar automatiskt i 1 match avstängning samt rapport till förbundet för den straffade spelaren.

8 Lycka till!


Ladda ner ppt "Rollfördelning i funktionärsbåset Vem gör vad i Danicahallen."

Liknande presentationer


Google-annonser