En presentation över ämnet: "SEKRETARIATSUTBILDNING inför säsongen"— Presentationens avskrift:

16 och 18 mars

2 INNEHÅLL Allmänt om sekretariatsarbetet Tidtagning
24 sekunders-tidtagning Protokoll

3 UTRUSTNING I SEKRETARIATET
Scoreboard / Tidtagarur Pennor (2-3 färger) Spelriktningspil Lagfoulsräknare Lagfoulsflaggor Foulspadar

4 UPPKAST OCH BOLLINNEHAV
Matchen inleds med uppkast. De efterföljande perioderna startas med inkast från mittlinjen. Vid alla uppkastsituationer och inkast vid periodstart har lagen bollinnehav varannan gång. Bollinnehavet markeras med en pil i sekretariatet. Spelriktningspilen vänds när spelet sätts igång. - kommunicera med domaren när pilen vänds i halvtid

5 TIME OUT Varje lag har rätt till två time-out i första halvlek och tre time-out i den andra halvleken. I förlängning har lagen rätt till en time-out/förlängningsperiod. Outnyttjade time-outs kan inte överföras till nästa halvlek. Time out begärs av coacher till sekretariatet. Time out beviljas: - vid alla spelavbrott. - när motståndarlaget gör poäng (gäller även straffkast). OBS! Var extra observant på att coacher begär time out om motståndarlaget gjort flera poäng i rad och i slutet av matcher.

6 SPELARBYTEN Byte begärs till sekretariatet av spelaren som skall byta in Byten beviljas (av domaren): - vid alla spelavbrott. - efter sista straffkast som resulterar i poäng. - när motståndarlaget gör poäng och matchklockan visar 2.00 min eller mindre av fjärde perioden/förlängningsperioder.

7 FOUL OCH LAGFOUL Visa foulspaden tydligt och sök gärna ögonkontakt med coachen. I synnerhet viktigt när spelare får sin tredje och fjärde foul. Vänd upp lagfoulsräknaren till nästa siffra Vid den fjärde lagfoulen (i perioden) – rulla ut den röda lagfoulsflaggan när spelet har satts igång. Efter den femte lagfoulen behöver man inte fortsätta att vända upp lagfoulsräkningen Vid periodens slut – nollställ lagfoulsräkningen samt rulla in lagfoulsflaggan om den är utrullad.

8 TIDTAGNING Tiden startas
- vid uppkast när bollen berörs (regelrätt) av en spelare. - vid ett missat sista straffkast när bollen berörs av en spelare - vid inkast när bollen berörs av en spelaren på plan Tiden stoppas - vid domarens signal - vid ett spelmål mot ett lag som begärt time-out - vid ett spelmål när matchklockan visar 2:00 minuter eller mindre av den fjärde perioden och förlängningsperioder. */ - när 24-sekunderssignal ljuder och ett lag har kontroll över bollen * / prio: stoppa klockan, signal för byte/time out, sätt upp poäng på tavlan.

9 24-SEKUNDERSREGELN När bollen nuddar ringen återställs skottklockan till 24 sekunder När bollinnehavet övergår till det försvarande laget (med kontroll) ställs klockan om till nya 24 sekunder Vid foul och spark på den bakre planhalvan återställs skottklockan till 24 sekunder Vid foul och spark på den främre planhalvan gäller följande: Om skottklockan står på sekunder: ingen omställning Om skottklockan står på 1-13 sekunder: omställning till 14

10 PROTOKOLLSKRIVNING Poäng:
2 poäng: Skriv in spelarens nummer och dra ett diagonalt streck i poängkolumnen. Exempel: Lag A har 2 poäng och spelare nummer 7 gör 2 poäng: Skriv 7 och dra ett streck i poängkolumnen 4. 3 poäng: Som ovan samt att spelarens nummer ringas in. Exempel: Lag A har 4 poäng och spelare nummer 9 gör 3 poäng: Skriv 9, ringa in 9:an och dra ett streck i poängkolumnen 7. Straffkast: Vid mål: Skriv in spelarens nummer gör en punkt i poängkolumnen. Vid miss skrivs inget in i protokollet. Exempel: Lag A har 7 poäng och spelare nummer 11 sätter ett straffkast: Skriv 11, gör en punkt i poängkolumnen 8.

11 PROTOKOLLSKRIVNING Foul: Personlig foul = P
Personlig foul som resulterar i straffkast = P och därefter antal kast som skall skjutas (1, 2 eller 3). Osportlig foul = U Teknisk foul = T Lagfoul: Efter att markerat den individuella foulen på rätt spelare, kryssa i lagfoulen. Vid den fjärde lagfoulen – rulla ut lagfoulsflaggan. OBS! Telge Open = vid den sjunde lagfoulen.

12 PROTOKOLLSKRIVNING Time out:
Skriv in minuten då time-outen beviljats på rätt lag. Sätt ett =-tecken för outnyttjade time-outs Avsluta period: Ringa in den sista poängen laget har gjort och dra ett streck under siste poänggörare och poängen. Dra ett lodrätt streck efter den sista utdöma foulen per spelare Byt färg på pennan vid varje period (underlättar ex att hålla reda på lagfoulen). Avsluta matchen: Avsluta den sista perioden som de tidigare perioderna (och ytterligare ett streck under den sista poängen) Dra därefter diagonala streck i poängkolumnerna under strecken/slutresultatet per lag. Dra vågrätt streck efter den sista utdömda foulen i matchen per spelare För in slutresultat och skriv in segrande lag. Originalprotokollet (vita)  domaren/hallchef, rosa kopia  segrande lag, gul kopia  förlorande lag

13 PRAKTIK # 7 Lag A – 2 poäng # 4 Lag A – Personlig foul
Period 1 # 7 Lag A – 2 poäng # 4 Lag A – Personlig foul # 8 Lag B – 3 poäng # 9 Lag B – Personlig foul: 2 straffkast # 4 Lag A – Missar 1:a straffkastet, sätter 2:a straffkastet # 13 Lag A – Personlig foul # 12 Lag B – 2 poäng # 4 Lag A – Personlig foul: 1 straffkast Lag A - Time out, 6 minuten # 6 Lag B - 3 poäng # 5 Lag A - Personlig foul: 2 straffkast #8 Lag B - Sätter 1:a straffkastet, Sätter 2:an straffkastet

14 PRAKTIK forts # 11 Lag A – 3 poäng # 4 Lag A – 2 poäng
Period 2 # 11 Lag A – 3 poäng # 4 Lag A – 2 poäng # 6 Lag B – 2 poäng # 10 Lag A – Teknisk foul, 2 straffkast # 5 Lag B – Missar 1:a straffkastet, sätter 2:a straffkastet #8 Lag B – 3 poäng Lag A – Time out 5 minuten # 5 Lag A – 2 poäng # 9 Lag B – Personlig foul, 1 straffkast # 5 Lag A – Sätter bonuskastet # 12 Lag B – Personlig foul # 11 Lag A – 2 poäng Lag B – Time out 9 minuten

15 PRAKTIK forts Period 3 # 6 Lag A – 2 poäng # 9 Lag B – Personlig foul
# 9 Lag B – 2 poäng # 7 Lag A – Osportlig foul, 2 straffkast # 8 Lag B – Sätter 1:a straffkastet, Sätter 2:an straffkastet # 4 Lag B – 3 poäng # 14 Lag A – 2 poäng # 9 Lag B – Personlig foul, 2 straffkast # 11 Lag A – 2 poäng Lag B – Time out, 8 minuten # 7 Lag B – 2 poäng #15 Lag A – 2 poäng #12 Lag B – 2 poäng #13 Lag A – Personlig foul #12 Lag B – Personlig foul Lag B – Bänkteknisk foul #12 Lag A – Sätter 1:a straffkastet, Sätter 2:a straffkastet

16 PRAKTIK forts Period 4 #11 Lag A – 3 poäng #12 Lag B – 2 poäng
# 7 Lag A – Personlig foul, 1 straffkast Lag A – Time out, 4 minuten #14 Lag A – 2 poäng #9 Lag B – Personlig foul # 8 Lag A – Personlig foul #13 Lag B – Personlig foul, 2 straffkast #7 Lag A – Missar 1:a straffkastet, Missar 2:a straffkastet #9 Lag B – 3 p0äng #12 Lag A – 2 poäng #14 Lag B – 3 poäng # 13 Lag A – Personlig foul #10 Lag B – 2 poäng

Ladda ner ppt "SEKRETARIATSUTBILDNING inför säsongen"