Välkomna.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer

Advertisements

Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Psykisk ohälsa, stigma och arbetsliv
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Vårdprogram   Våld i nära relation Hälso- och sjukvårdens omhändertagande av barn och vuxna Syfte med vårdprogrammet– verksamheterna inom hälso- och sjukvård.
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Familjehem och föräldraskap
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Vad innebär val av vårdenhet?
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Alkoholism.
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
BILD 1-20 Idag Varför ska barn komma till tals? Kaffe Vad behövs? (Vilka förutsättningar?) Hur kan det gå till? Barnperspektiv och barnets eget.
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Stallmiljö och byggnadsåtgärder Falköping 23 april 2013.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Behov av habilitering och rehabilitering
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Länsgemensam ledning i samverkan
Orosanmälan - anmälningsplikt enligt kap 14 1 § Socialtjänstlagen
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelse om samordning kring barn
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Patientstyrd gruppundervisning Carina Holmesson Kliniken för njurmedicin och transplantation i Lund
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
Barnmisshandel. I samhället I sjukvården Barnmisshandel i samhället Allmänhet Socialtjänst Polis Åklagare Domstolar Sjukvård.
1 Barnkonventionen - en introduktion Fisksätra
Värdighet Delaktighet Möjlighet BARN SOM ANHÖRIGA RHK Emma Broberg.
Elin Ståhl Johansson och Ulla Lindström
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Välkomna till nationell utbilning i SKÅNE
Välkommen till Strands BK´s upptaktsträff :30 Startar vi med en process 10:45Grunder i spärrspel 12:00 SISU bjuder på lunch på Hot Chili 13:00Första.
Välkomna.
1 v ersion Dialogseminarium – Psykisk ohälsa Välkommen!
Version /11 EA, MJ VÄLKOMNA! UTBILDNING FÖR UTBILDARE SVPL-TJÄNSTEN.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Sexuella trakasserier och respekt VO1:s arbete kring temadagen den 24 februari 2016.
Barn och ungdomar utsatta för misshandel och sexuella övergrepp Steven Lucas, överläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Vårdprogram Våld i nära relation Hälso- och sjukvårdens omhändertagande av barn och vuxna
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Barn som närstående.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Barn som far illa ÅG Presentation och erfarenheter av arbete kring barn som far illa, förväntan
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID
Presentationens avskrift:

Välkomna

Dagens program 09.00-09.30 Ni är alla varmt välkomna Åsa & Kerstin Mål och förutsättningar 09.30-10.10 Vad gör ett barnahus Åsa Gustavsson 10.10-10.30 Fruktmingel 10.30-11.30 Tecken på barnmisshandel Anna Sällfors Holmqvist Petter Borna 11.30-12.05 Barn som närstående Therese Åkergren 12.05-13.00 Lunch 13.05-13.15 Inleda grupparbete Åsa & Kerstin 13.15-14.15 Grupparbete grupprum 14.15-14.30 Fika 14.30-15.30 PRISMA Ingrid Lindquist Anna Johnsson 15.30-16.00 Samling efter grupparbete Åsa & Kerstin Avslutning

Syfte med projektet Förbättra Genom att Ta upp vår oro för hur barn har det Göra en anmälan vid misstanke om att ett barn far illa. Genom att Att erbjuda fortbildning Att utveckla stödfunktioner Att öka kunskapen om socialtjänstens arbete och möjligheter Att öka samverkan mellan Region Skåne och kommun

Reflektion… Vad är det som gör att vi värjer oss för tanken att barnet framför oss inte har det så bra? Varför tänker vi inte på den vuxne patientens föräldraförmåga?

Hinder… Vart ska jag vända mig? Måste jag berätta för föräldrarna? Tänk om jag har fel? Borde inte skolan agera istället? Kan det här vara misshandel? Har jag anmälningsplikt? Får jag bryta sekretessen? Men vad kan socialtjänsten göra? Måste jag ha bevis? Sviker jag barnet? Ska jag kontakta polisen? Vad händer sen? Måste jag vittna? Vad har soc för telefonnummer? Kan de anmäla mig om jag har fel? Alla föräldrar kan väl brista ibland? Vad vet jag egentligen? Hur vet jag att inte barnet ljuger? Kan det finnas en naturlig förklaring? Vad ska jag säga till barnet? Måste jag vittna i rätten? Ska min chef godkänna anmälan? Vad händer om jag inte anmäler? Finns det nån blankett? Har jag rätt att lägga mig i? Ett slag är väl inte hela världen? Bild: Björn Tingberg

Vad ökar benägenhet att anmäla? Specifik utbildning om lagens innebörd ökade benägenheten att anmäla vid misstanke om barnmisshandel och omsorgssvikt. Sjuksköterskor som själva var föräldrar eller hade lång yrkeserfarenhet bedömde sexuella övergrepp och kränkningar som mer allvarliga. Den personliga inställningen till att anmäla hade stor betydelse för att följa lagen. Fraser, Mathews, Walsh, Chen och Dunne (2010) Australien, undersökning med hjälp av ett frågeformulär (930 ssk).

Vad ökar benägenhet att anmäla? Ssk hade lättare att identifiera barn som far illa om de hade påbyggnadsutbildning, samverkan med socialtjänsten, lokala rutiner och tillgång till handledning/stöd. Lagerberg 1998

Kontaktpersoner för det lokala arbetet Mödrahälsovård, Barnhälsovård, Tandvård, Synenheten, Dövenheten, Barnhabilitering, Hörselenheten, Vårdcentral, Urologen, Akuten, Barnrehab, Hudkliniken, Arytmikliniken, Njurkliniken, SmärtRehab, ÖNH-kliniken, Audionomenheten, Röntgen, Barnkliniker/enheter, Barnkirurgen, Hälso- och Sjukvårdsavdelningen.

Vad gör ett barnahus?

Barn som närstående

Barn som närstående Ny lag 1/1 2010 Hälso- och Sjukvårdslagen (HSL 2g §) Vi skall särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med - har en psykisk störning el. en psykisk funktionsnedsättning, - har en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, eller - är missbrukare av alkohol el annat beroende- framkallande medel. Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.  Ny lag 1/1 2010

Barn som närstående Terese kommer ofta till vårdcentralen och akuten med sin mamma. Mamma ramlar och slår sig ofta, skrubbar sig, bryter en arm, slår sig i huvudet. Sår behöver sys, förband, gips, röntgen... Det är så ofta att Terese är ”du och tjänis” med personalen. Terese är 16 år. Hennes mamma är alkoholist och psykiskt sjuk. Ingen gång under två års tid frågar någon vårdpersonal som de möter efter hur Terese har det!

Grupparbetet

Uppdraget som kontaktperson Lokala rutiner - kontaktuppgifter till kommunen/erna - praktisk information om hur anmälan går till - regelbunden fortbildning - introduktion av nyanställda - hur den lokala samverkan m kommun ser ut - sprida handlingsprogrammet Stödja och driva på arbetet

Frågor till grupparbetet Berätta för varandra om det lokala arbetet Erfarenheter av anmälningsblanketten Sammanställ några av de goda exempel som kommit fram

Vidare kontakt: www.skane.se/barnsomfarilla Kerstin Bergmark, 040-675 31 98 0768-87 16 00 Kerstin.Bergmark@skane.se Åsa Gustavsson, 040-675 31 76 0768-87 16 30 Asa.M.Gustafsson@skane.se