Handlingsprogram för livsmedel och gröna näringar 2013-2015 Regionstyrelsen 12 mars 2013
Perspektiv i programmet Folkhälsa, goda matvanor under hela livet Livsmedelssektorn ”från jord till bord” är en näring med påverkan på sysselsättning och hållbar utveckling i stort
Övergripande mål Västra Götaland ska ha en hållbar livsmedelsförsörjning 2030, där utveckling av livsmedelsproduktionen och goda matvanor står i fokus
Smaka på Västsverige Smaka på Västsverige vilar på en värdegrund som bygger på: - Ursprung - Kvalité - Trygghet Smaka på Västsverige är ett övergripande varumärke som innefattar krogar, producenter, gårdsbutiker och ska fungera som en guide för konsumenter.
Livsmedelsflöden Till Västra Götalandsregionen Prel. resultat. Ca 15% av totala flöden
Food Port 2010 oktober – 2013 augusti Mål: Effektiva och hållbara livsmedelstransporter Resultat: Ökad marknadskännedom Teknik för spårbarhet Food Logistic Network (Chalmers, LTH, SIK) Food Logistic Center (Håby, Brålanda, Skaraborg)
Livsmedelsflöden Från Västra Götalandsregionen Prel. resultat. Ca 15% av totala flöden
www.vgregion.se/skolmatsakademin 11
Överenskommelse Klimatsmarta inköp Götene Strömstad Tanum Dals-Ed Åmål Bengtsfors Mellerud Färgelanda Vänersborg Munkedal Grästorp Lidköping Uddevalla Trollhättan Essunga Lilla Edet Stenungsund Tjörn Orust Lysekil Sotenäs Kungälv Ale Vårgårda Alingsås Herrljunga Vara Skara Falköping Borås Lerum Göteborg Öckerö Partille Mölndal Härryda Mark Bollebygd Ulricehamn Tranemo Svenljunga Tidaholm Skövde Hjo Tibro Mariestad Töreboda Karlsborg Gullspång Överenskommelse Klimatsmarta inköp
Nya handlingsprogrammet Kunskap – kompetensförsörjning Näringslivsutveckling – försörjningskedjor Konsumtion – tillgång till bra mat under hela livet
www.vgr.se/handlingsprogram