Konsten att spelleda Spelledarens uppgift. Vad är en spelledare? En spelledare är, enkelt uttryckt, den person som leder ett rollspel. Han eller hon utgör:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Skapa jullåtar i grupp med Garageband
Spelstrategi.
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”
Härnöstudier.
Att skapa ett scenario Del två. Att nå målet Spelledarens vision av spelarnas agerande: A B Spelarnas faktiska agerande: A B C.
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
SSQ12-B Instruktioner Namn Datum Ålder
Högtidstal Retorik.
Ungas frågor om alkohol och droger
Konsten att spelleda Att skapa ett scenario. Du är nu redo börja skapa! Vi ska nu skapa var sitt scenario som du kan använda dig av antingen som ett enstaka.
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
Att skriva en artikel.
för Dig som vill sluta med Hasch och Marijuana Rådgivningsbyrån i
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Den uppsats ni är på väg att skriva skall en vacker dag presenteras muntligt. I betygskriterierna för Svenska C står det att eleven, skall använda sig.
Mindfulness – en hjälp på vägen
ERGONOMI Vad är det?.
Samma fast olika eller olika fast samma?
En berättelse i 6 kapitel
Att skapa världar och leda rollspel
Varför tror människor.
Budskap i Odyssén av 7A.
Passion, Samhörighet och Kärlek
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Vad är du för typ av person?
Workshop inför Projektet
Utveckla din organisation - ska du anställa? -. Fundera kring Vad vill du ha hjälp med? Hur kan du beskriva det du behöver så att det lockar rätt kompetens?
Att skapa världar och leda rollspel
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Stig Dagerman Född 1923 i Älvkarleby (Uppsala län) Dog 1954 (tog sitt liv) Svensk författare och journalist Han var en av de mest framträdande författarna.
Världens vän eller Guds vän?
GRUNDKURS TRÄNARE BANGOLF.
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Coaching.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Dokumentation av PRAO med hjälp av digitalt berättande
Att leda inom skolans värld Går det? Lars Eriksson Skolan – en förmån att få leda! Ansvarsfullt att forma den unga generationen Härligt att.
LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben. LäksyHelppi Rollspel i läxläsningsklubben Målet med rollspelet är inte att testa eller utvärdera någon handledares.
Skriva noveller.
Gud På dessa fem pelare vilar ett liv i islam = ett liv enligt guds vilja, som leder till gemenskap med gud i detta livet och nästa. Bönen: fem gånger.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Rollspel Drakar och Demoner. Att spela Rollspel Att spela rollspel som Drakar och Demoner är egentligen väldigt enkelt. Det ända som krävs är lite fantasi,
Esperanda Santana Lopez
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Personligt brev.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Världens bästa idrottsförälder
Novellanalys.
Presentationens avskrift:

Konsten att spelleda Spelledarens uppgift

Vad är en spelledare? En spelledare är, enkelt uttryckt, den person som leder ett rollspel. Han eller hon utgör: -Berättare och stämningsskapare -Äventyrsförfattare -Regeltolkare och tvistlösare -Regissör och intrigmakare -Birollsinnehavare -Världens skapare och Gud

Att tänka på -Spelarna ska trivas. Syftet med ett rollspel är att ha roligt.

Att tänka på -Reglerna får inte komma i vägen för spelandet eller för berättandets flöde.

Att tänka på -Spelledaren är bara Gud så länge spelarna vill spela dennes äventyr.

Att tänka på -”Den som är starkast måste också vara snällast.” -Du är spelarnas vän, inte deras fiende… även om du ibland spelar det.

Att tänka på -Det finns en värld utanför rollspelet och den behöver ibland göra sig påmind.

Sex viktiga faktorer i spelledande Styrning Tempo Svårighetsgrad Moral Relationer Bakgrund

En spelledares handbok Del ett – styrning -Spelarna måste ha möjlighet att påverka världen och handlingen. -Anpassa äventyret efter vad spelarna gör. De kan välja en annan väg än du tänkt dig. -Om du fuskar, gör det snyggt. Spelarna måste kunna lita på dig. Trovärdighet är ett nyckelord.

En spelledares handbok Del två – tempo -Förmedla stämningen beroende på vilken situation rollpersonerna befinner sig i. -Vid lugna eller nya situationer kan du använda dig av mer ingående beskrivningar. -Vid stressiga situationer kan du öka tempot rejält och bara beskriva det rollpersonerna skulle lägga märke till i en sådan situation. -VARIERA TEMPOT!

En spelledares handbok Del tre – svårighetsgrad -Upprätthåll en bra balans mellan lätt/svårt. -Låt rollpersonerna pröva sina förmågor till det yttersta – var inte för snäll. -Misstag måste kunna få konsekvenser. -Även om du älskar dina spelledarpersoner får du inte offra rollpersoner bara för att de ”hotar din värld”. -Döda inte rollpersoner på grund av att de råkar slå misslyckade tärningsslag.

En spelledares handbok Del fyra – moral -Låt dina spelares handlande ge följder. -Använd dig av världens rättsväsende. -Belöna moraliskt handlande – även om det dröjer innan det blir uppenbart. -Använd gråskalor – undvik att låta allt och alla vara stereotypiskt onda eller goda. -Testa spelarna med moraliska dilemman.

En spelledares handbok Del fem – relationer -Ett spel utan relationer förvandlas lätt till ett spel i vilket ingen bryr sig om dina SLP eller varandra. -Använd dig t.ex. av återkommande gestalter (rivaliserande gäng, uppdragsgivare, en vis person som kommer med råd…) -Låt rollpersonerna ha olika relationer till varandra och till SLP. Avskyr en karaktär en annan? Ser upp till någon? -Ha för vana att få dina spelare att inkludera relationer i sina bakgrunder  gratis SLP.

Tanke från början till slut ”Men hallå, VARFÖR ska vi egentligen leta upp och smiska den där the Shadow?” Inledningen är lika viktig som äventyret. Utan en bra inledning kan hela äventyret bli luddigt eller oengagerande.

WORKSHOP