1 Bosättningskravet och EU-domstolens mål C-542/09.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Studiestödet och EU-rätten
Advertisements

Samordningsprojekt för införande av anmälnings- och studieavgifter
Arbetsgruppen för studiestöd i Norden (ASIN)
Familjeåterförening.
Semester eller semesterpaket?
1 Så tryggar vi studiestödet i Norden Erfarenheter om orsaker, åtgärder och omfattning av felaktiga utbetalningar.
Charlotte Wallberg Europa Direkt Gävleborg Bollnäs 7 oktober 2009
Lisa Lönn, Asmeret Gebrengus, Bietros Berhe, 2014
Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Den utländska arbetskraften i Finland – en okänd resurs Kaija Ruotsalainen Tema 2: Nya datamöjligheter Nordiskt Statistikermöte, Köbenhamn august.
Uppdrag att se över den nordiska studiestödsstatistiken och regelöversikterna Carl-Johan Stolt, CSN
Vårdförbundet avdelning Västra Götaland
1 Återbetalning av svenskt studiemedel från låntagare i utlandet Nordisk konferens juni 2012.
1 En studiemedelsansökan för alla Ny tjänst för studeranderapportering.
MISSBRUKARE EES-MEDBORGARE HFD-DOMAR
Samordning av socialförsäkrings- förmåner inom EU
Tillsammans gör vi studier möjligt
8 B - Internationell utblick antagning Tuula Kuosmanen, VHS
(Fri-)rörlighetsdirektivet 2004/38/EG
En JoKhaMoshyamexandra Presentation
Analys av regeringens promemoria Införande av en rehabiliteringskedja
Efterkrigstidens in- och utvandring
Pass för nominerade LiTH-studenter Susann Årnfelt, rum 2205 Annika Holm, rum 2203 i Origo FRÅN LIU - UT I VÄRLDEN.
Novus Allmänheten om psykisk hälsa September
Genomförandeplan av TSD drift (2012/757/EU)
1 ASIN och EU ur ett studiestödsperspektiv Vid Direktörsmötet på Färöarna 2008 beslutades att ASIN under den kommande perioden skulle följa: Den.
Hur kan man bestämma kön på fåglar? Fram till nu har detta varit ett svårt problem. I många fall har endoskopi varit den enda säkra metoden.
Legitimation för lärare och förskollärare - Grundskolan
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Offentlig upphandling SFÖ-konferensen i Göteborg 20 april 2013
PerUllaIngaEgon 1.Skriv in de tävlandes namn. 2. Per börjar slå med två tjugosidiga tärningar. Han får 15 och 5. Gränsvärdet för första höjden är =10,
UPPSALA.
0 EU / Norden och arbetslöshetsförsäkringen – generella utgångspunkter EU:s regelverk och nationella regelverk är inte fullt ut anpassade till hur rörligheten.
Efterkrigstidens in- och utvandring Åke Nilsson Enheten för demografisk analys och jämställdhet Statistiska centralbyrån.
SOLVIT – ett problemlösningsverktyg
Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land.
HANDLÄGGARDAG OM EKONOMISKT BISTÅND
EKONOMISKT BISTÅND RÄTTSSÄKRARE HANDLÄGGNING
Om upphandling och arbete i EU-rätt och svensk rätt
Invandringen i Finland
Vi ska gynna den fria rörligheten
En heldag om ”spontanister” och lite annat om ekonomiskt bistånd Halmstad 27 mars 2012.
RÄTTSSÄKERHET Från grundlag till Allmänna råd, journalskrivande Från grundlag till Allmänna råd, journalskrivande ÄNDRA GYNNANDE BESLUT Oj då, det blev.
Fem punkter RÄTTSSÄKERHET EU-MEDBORGARE MISSBRUKARE STUDERANDE
Betyg och internationell mobilitet - avrapportering till Forum för internationalisering Sveriges universitets- och högskoleförbund.
EKONOMISKT BISTÅND RÄTTSSÄKRARE HANDLÄGGNING GÖTEBORG 4 FEBRUARI 2015
HANDLÄGGARDAG OM DOKUMENTATION
Eva Lindgren och Annette Wisén Myndigheten för yrkeshögskolan
VANLIGA STUDIEFRÅGOR med studie & yrkesvägledare Som studie & yrkesvägledare arbetar vi med att vägleda mot ett yrkesmål. Det kan innebära att vi tittar.
Särskilt pedagogiskt stöd
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Regler för arbetstillstånd ”Ett Sverige som med öppenhet tar tillvara den globala migrationens möjligheter.” Migrationsverkets vision.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Anders Carlsson Eklund Eures rådgivare David Tachezy Eures rådgivare Örebro 22 februari,
Föreläsare: Finn Kronsporre Socialrättsjurist och konsult på JP Infonet Det bräckliga systemet runt EU-migranter JP Infonet AB Tel:
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Handläggning Ekonomiskt bistånd
EU-medborgare Missbrukare Ideellt skadestånd
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Högre bidrag för unga arbetslösa
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Ingen uppdelning i rektors beslutade delar av kurs.
Viktigt att intyga påbörjade studier
Nya åtgärder mot sexualbrott
CSN:s informationsutbyte med Ladok
Ny möjlighet till uppehållstillstånd Mia Hemmestad Avd. för juridik Avd. för utbildning och arbetsmarknad
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Invandringen i Finland
Handläggning Ekonomiskt bistånd
Presentationens avskrift:

1 Bosättningskravet och EU-domstolens mål C-542/09

2 Svenska bosättningskravet för rätt till studiemedel för studier utomlands  Studiemedel får lämnas för studier utanför Sverige om den studerande har varit bosatt i Sverige i en sammanhängande period om minst två år under de senaste fem åren (3 kap. 23 § Studiestödslagen).  Kravet tillämpas oavsett medborgarskap.

3 Utländska medborgares rätt till studiemedel för studier utomlands Till en studerande som inte är svensk medborgare får studiemedel för studier utomlands lämnas bara om han/hon uppfyller specifika villkor och  studierna utomlands kan tillgodoräknas inom ett utbytesprogram  studierna utomlands är del av en utbildning som anordnas inom ett utbildningssamarbete (3 kap. 21 a § SsF) MEN  Av 1 kap. 4 – 5 §§ SsL framgår att vissa utländska medborgare ska jämställas med svenska medborgare enligt EU-rätten – också för studier utomlands. Detta omfattar studerande som  är migrerande arbetstagare (eller egenföretagare)  är familjemedlem till migrerande arbetstagare (oavsett medborgarskap)  har permanent uppehållsrätt (PUR)

EU-domstolens mål C-542/09  Kommissionen anmälde Nederländerna för indirekt diskriminering av migrerande arbetstagare och deras familjemedlemmar genom att kräva att de, för att beviljas studiestöd för studier utomlands, ska ha varit bosatta i Nederländerna tre av de senaste sex åren.  EU-domstolen beslutade den 14 juni 2012 att det är lättare för en nederländsk än för en utländsk medborgare att uppfylla bosättningsvillkoret och att detta därför innebär en indirekt diskriminering av migrerande arbetstagare och deras familjemedlemmar som är förbjuden enligt EU-rätten. 4

CSN:s tolkning  CSN har beslutat att det nuvarande kravet på bosättning inte ska tillämpas på  svenska och utländska medborgare som är migrerande arbetstagare eller egenföretagare i Sverige,  familjemedlem till sådan migrerande arbetstagare,  barn till turkiska arbetstagare i Sverige, eller  utländska medborgare som uppfyller villkoren för permanent uppehållsrätt.  Kravet på bosättning kan fortsatt tillämpas på övriga svenska och utländska medborgare 5

6

Migrerande arbetstagare  Tre exempel 7 Person A: Lämnar hemland Storbritannien för att för att arbeta i Sverige. En anhörig till arbetstagaren söker studiestöd för studier i Storbritannien. A B Person B: Lämnar hemland Sverige för arbete i Storbritannien. Återvänder senare till Sverige och söker studiestöd för studier utomlands. Person C: Lämnar hemland Sverige för Storbritannien. Återvänder senare till Sverige och börjar arbeta. En anhörig (utan tidigare anknytning till Sverige) söker studiestöd för studier utomlands. C