Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nya åtgärder mot sexualbrott

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nya åtgärder mot sexualbrott"— Presentationens avskrift:

1 Nya åtgärder mot sexualbrott

2 Bostadsinbrott 1,2 procent av hushållen utsattes för bostadsinbrott under 2016, cirka hushåll i Sverige. Det är en ökning jämfört med 2015, då 1,0 procent av hushållen utsattes. Antalet anmälda bostadsinbrott ökade med 3 procent 2017 jämfört med 2016.

3 Utländska stöldligor Andelen bostadsinbrott som de internationella ligorna står bakom har på senare år eskalerat. Hälften av alla bostadsinbrott i Sverige begås av internationella mobila organiserade kriminella grupperingar. Etableringen av internationella brottsnätverk bedöms fortsätta vilket på sikt innebär en ökning av tillgreppsbrottsligheten i landet.

4 Upptäcktsrisk

5 Fångar med utländskt medborgarskap i svenska fängelser
1078 personer med utländskt medborgarskap som avtjänar ett straff om fängelse 6 månader eller mer. Av dessa är 448 EU-medborgare (svenskt medborgarskap exkluderat). Medborgare från Polen, Rumänien och Litauen är överrepresenterade.

6 Få fångar med utländskt medborgarskap överförs till sina hemländer
Ett fängelseår kostar i genomsnitt 1,2 miljoner per intagen.

7 Förslag: fler utländska medborgare ska överföras
Tydligt uppdrag till Kriminalvården att öka arbetet med överföringar – ett ärende om överföring ska alltid initieras när en utländsk medborgare ska verkställa ett fängelsestraff om sex månader eller längre. Behov av statistik/återrapporteringskrav. Ett utökat internationellt samarbete.

8 Förslag: Stärk Tullens befogenheter
Tullverkets tjänstemän bör ges befogenhet att stoppa ett fordon och kvarhålla personer som påträffats med misstänkt stöldgods. Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen ska förstärka sitt samarbete för att tillsammans agera mot internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott.

9 Förslag: Polisens utredningsverksamhet mot stöldligor ska stärkas
Uppdrag till Polisen att stärka arbetet med brottssamordning. Tydliggöra vilken instans som har ansvaret för att samordna brottsutredningar mot en och samma gärningsmän, eller liga av gärningsmän. De brottsbekämpande myndigheterna ska stärka det internationella samarbetet specifikt med de länder vars medborgare ingår i de internationella stöldligor som agerar i Sverige. Polisen ska ges rätt att ingå internationella samarbetsavtal även med brottsbekämpande myndigheter i länder utanför EU.

10 Förslag: utvisning på grund av brott ska användas oftare
Brott med ett straffvärde på sex till tolv månaders fängelse ska kunna leda till utvisning även om återfallsrisk inte föreligger. Lagstiftningen som avser utvisning av EU-medborgare bör ses över i syfte att utvisning ska kunna utdömas för fler brottslingar i denna grupp.  

11 Förslag: Skärpta straff för inbrott och slopad mängdrabatt
Ett nytt brott, inbrottsstöld, med minimistraffet fängelse i ett år ska införas. När någon dömds för flera brott samtidigt vill vi istället se en straffskärpning som i ett typiskt fall skulle medföra att fängelsevistelsen kan öka med ungefär procent jämfört med dagens system.

12 Konsekvenser av straffskärpningsförslagen

13 Nya åtgärder mot sexualbrott


Ladda ner ppt "Nya åtgärder mot sexualbrott"

Liknande presentationer


Google-annonser