Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bruk, missbruk Alkohol och droger.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bruk, missbruk Alkohol och droger."— Presentationens avskrift:

1 Bruk, missbruk Alkohol och droger

2

3 Vem möter du i trafiken? minst bilresor varje dag i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes

4 Av de motorfordonsförare som dör i trafikolyckor har cirka 30 procent alkohol i kroppen, vid singelolyckor är det nästan hälften. 

5 Vad säger lagen? Enligt lagen innebär rattfylleri att en person som kör ett motordrivet fordon: har druckit så mycket alkohol att alkoholkoncentrationen är minst 0,2 promille i blodet eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften har använt narkotika så att det finns något narkotiskt ämne kvar i blodet (gäller inte om substansen har använts enligt en läkares ordination) är så påverkad av alkohol eller något annat medel att han eller hon inte kan köra på ett betryggande sätt.

6 Vilka kör rattfulla? Yngre och medelålders män dominerar bland rattfylleristerna. Ungefär 10 procent av rattfylleristerna är kvinnor men den andelen ökar långsamt. Det finns i huvudsak två kategorier av rattfyllerister: Den största gruppen är de som är alkoholberoende eller alkoholmissbrukare Den andra gruppen är de som någon enstaka gång kör rattfulla Det finns egentligen bara två åtgärder som kan förhindra personer i den förstnämnda gruppen att köra onyktra – behandling för alkoholproblemet eller alkolås.

7 Straff Straffet för rattfylleri är oftast böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i allmänhet körkortet under 1-12 månader. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under månader. Grovt rattfylleri i kombination med grovt vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.

8 Fest eller? De flesta människor förknippar alkohol med fest och glädje. För andra betyder det tragedi, våld och förnedring. Med ökad konsumtion ökar också risken för att de negativa sidorna ska ta över.

9 Tobak är dyrt… Tobak utgör en av de viktigaste enskilda riskfaktorerna för uppkomsten av ett flertal sjukdomstillstånd som t.ex. lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Rökning är den största enskilda orsaken till förtida död


Ladda ner ppt "Bruk, missbruk Alkohol och droger."

Liknande presentationer


Google-annonser