Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VANLIGA STUDIEFRÅGOR med studie & yrkesvägledare Som studie & yrkesvägledare arbetar vi med att vägleda mot ett yrkesmål. Det kan innebära att vi tittar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VANLIGA STUDIEFRÅGOR med studie & yrkesvägledare Som studie & yrkesvägledare arbetar vi med att vägleda mot ett yrkesmål. Det kan innebära att vi tittar."— Presentationens avskrift:

1 VANLIGA STUDIEFRÅGOR med studie & yrkesvägledare Som studie & yrkesvägledare arbetar vi med att vägleda mot ett yrkesmål. Det kan innebära att vi tittar på utbildning inom lärvux, SFI, grundläggande-, gymnasial-, yrkeshögskola och högskola & universitetsutbildning, samt vilken kompetens kan krävas på arbetsmarknad och inom olika yrken. Våra kontor finns en trappa upp på biblioteket på Kungsgatan32. Välkommen!

2 Får jag studera? Ja, om du är skriven i Avesta kommun och fyller minst 20 år hösten det år du påbörjar utbildning i vuxenutbildningen. Eller om du har ett komplett gymnasiebetyg från. Eller om din hemkommun har beviljat dig att läsa hos oss.

3 Hur mycket kan jag läsa? Du kan välja att läsa 25%, 50%, 75% eller 100% studietakt Alla procenten bygger på vilken tid du kan lägga på dina studier. Du kan under din studietid ändra studietakt beroende på behov av ändring

4 Vad kan jag läsa? Du kan läsa grundläggande kurser om du saknar kunskaper från grundskolenivå. Du kan även läsa gymnasiekurser och gymnasiala yrkesutbildningar, beroende på vad ditt mål är och om du saknar kunskaper inom området.

5 Vad blir jag efter utbildningen? Ja, det beror ju på vad du vill bli? Ditt mål är det som styr vad du läser och vart du ska gå. Vi bokar in ett samtal så vi får diskutera vilka funderingar du har. Så tittar vi tillsammans på vad du har med dig av erfarenheter och utbildningar, samt vad du behöver för att komma till ditt mål. En timme avsätts till att börja med för att diskutera/prata med dig om din framtid. Vi upprättar tillsammans en framtidsplan/studieplan. En kursplanering gör vi tillsammans i samband med samtalet.

6 Hur går det till att läsa? När vi träffas och har upprättat studieplanen, så skriver du ansökan enligt din planering. Ansökan behandlas i ett antagningsmöte, där beslut om studier tas. Efter antagningsmötet får du ett antagningsbesked hemskickat i din postlåda. Där hittar du information om start och slutdatum, poäng och vilka kurser du blivit antagen till, information som du behöver när du ansöker om csn stöd. Du får också ett välkomstbrev till kursstart. Där står om vilken tid, dag, plats och lite allmän information om vad som förväntas under första veckan på kursstarten. Första veckan som ny studerande, består av introduktion till studier, och vi rekommenderar dig starkt att delta i de tillfällen med information. Studierna är webbaserad och du får inloggningsuppgifter för att koppla upp dig till ett kurssystem hos utbildaren. Handledning finns att tillgå varje dag mellan kl 8.30 -16.00 (lunchstängt 12.00 -13.00)I Sundhcenter,( före detta Aaltohuset). Handledarna är hjälp för dig som studerar – använd dig av möjligheten! Vuxenutbildningen i Avesta kommun anlitar Hermods som utbildare.

7 När kan jag börja? Avesta vuxenutbildning startar grundläggande kurser varannan månad. Start av gymnasiala utbildningar varje månad Start av vård- och omsorgsutbildning och barn- och fritids kurser varannan månad Ansökan ska vara inkommen en månad före kursstart.

8 Vad ska jag komplettera med? Ditt mål och vad du behöver är det som avgör vad du ska läsa. I ett samtal tillsammans med med någon av oss studie – och yrkesvägledare, kommer vi fram till vad du kan behöva för att nå ditt mål.

9 Kan jag få pengar när jag studerar? Har du fyllt 20 år och har rätt till svenskt studiestöd, kan du söka studiemedel hos CSN Har du varit i Sverige minst 2 år och har permanent uppehållstillstånd då har du rätt at söka studiemedel hos CSN För mer information om csn regler gå in på www.csn.se Kom ihåg det är alltid csn som beslutar om studiemedel!www.csn.se Studiemedel består av bidrag och lån läs mer på www.csn.sewww.csn.se


Ladda ner ppt "VANLIGA STUDIEFRÅGOR med studie & yrkesvägledare Som studie & yrkesvägledare arbetar vi med att vägleda mot ett yrkesmål. Det kan innebära att vi tittar."

Liknande presentationer


Google-annonser