Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Processkarta över en övergripande löneöversynsprocess
Advertisements

Hur vi arbetar mot hot, våld, kränkningar och trakasserier
Likabehandlingsplaner: granskning och förslag till förbättringsområden Presentation för personalgrupp 18 jan Bengt Andersson.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Värdegrund och lika rättigheter i skolan
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Lika rättigheter och möjligheter på jobbet
Arbete med jämställdhetsplan
En steg för steg anvisning i arbetet med lönekartläggning
Hur jobbar DO framöver? Kvalitetsdrivet 2013
Välkommen till Rönnbyskolan
Caroline Dyrefors Grufman
Att arbeta praktiskt.
Annika Ghafoori Kvalitetsdrivet 2013 En öppen högskola?
Varför pratas det om etnicitet?
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
DO:s erfarenheter från högskolan Mittuniversitetet 20 november
Exempel på analys och handlingsplan
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Ny diskrimineringslag
Lagar och överenskommelser
Kartläggning och analys av löner
IFMetalls klubb på VCBC Olofström Varför en Jämställdhetsplan ?
ABB Chefen Mångfald och Jämställdhet
Lika rättigheter och möjligheter vid rekrytering, antagning och examination - NUAK-konferensen 2013 Patrik Edgren, DO
ABB Chefen Mångfald och Jämställdhet
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Från jämställdhet till lönestrategi
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
Handlingsplan för uppföljning om vården som ges är jämlik och jämställd Kunskapscentrum för Jämlik vård.
ÅRP 2007 FS riktlinjer för VP och budget FS riktlinjer för 2007 Målbild, verksamhets- och utvecklingsområden ligger fast Dialogen och samplaneringen.
Landstinget som arbetsgivare
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
Vi arbetar för lika rättigheter och möjligheter Diskrimineringsombudsmannen
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 16 A R b ETSFÖRHÅ LL AN d EN KAPITEL 16 A R b ETSFÖRHÅ LL AN d EN.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
Vad är diskriminering? att hantera och utreda diskrimineringsärenden.
Jämställhet och lika villkor medarbetare
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Likarätt nu!. Diskrimineringslagen (2008:567) Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionshinder.
Jenny Långström Jämställdhetsutvecklare Tel: Mobil:
Tillit, Trivsel och Trygghet i förskolan En översyn av rutiner mm.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Enkätredskap för att klarlägga personalens välbefinnande i arbetet och jämställdhetserfarenheterna Sammanställd av Työelämän tutkimuskeskus vid Tammerfors.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
Kulturkrockar och kulturella skillnader
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor . Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Case- Heltid som norm i Vimmerby kommun
Rättighet, skyldigheter och hantering av konflikter
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering
Vi är varandras arbetsmiljö
Lika villkorsgruppen Antro/Etno
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Presentationens avskrift:

Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun Vimmerby kommun Monica Bergh, Personalchef Plan för lika rättigheter och möjligheter Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun 2013-08-30

Case Beskrivning av case Mål med case Hur arbetar andra kommuner med jämnställdhet och likabehandling? Vad har man för likabehandlingspolicy och likabehandlings-plan? Hur skulle den kunna se ut för Vimmerby kommun? Mål med case Ta fram ett utkast till ”Plan förfrämjande av lika rättigheter och möjligheter för personal inom Vimmerby kommun 2013-2015”

Lagar som styr Diskrimeneringslagen 2008:567 1 januari 2009 Jämnställdhetslagen ingår numera i diskrimineringslagen Diskrimineringslagen föreskriver att arbetsgivaren aktivt ska främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Lagen ska främja kvinnors och mäns lika rätt i fråga om arbete, anställning och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet.

Vad är skillnaden mellan en jämställdhetsplan, likabehandlingsplan, mångfaldsplan och plan för lika rättigheter och möjligheter? En jämställdhetsplan är den plan som diskrimineringslagen kräver för arbetet med att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön. Många arbetsgivare väljer att sammanställa det målinriktade och planmässiga arbetet med att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning i en plan som de kallar för mångfaldsplan eller likabehandlingsplan DO rekommenderar att arbetsgivare samlar allt främjande arbete i en gemensam plan, alltså både jämställdhetsplanen och det planmässiga arbetet för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. DO har valt att kalla den ”plan för lika rättigheter och möjligheter”.

Aktiva åtgärder Aktiva åtgärder är det arbete som arbetsgivare enligt diskrimineringslagen ska bedriva för att främja lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare och arbetstagare (som oftast brukar representeras av de fackliga företrädarna på arbetsplatsen) samverka om aktiva åtgärder för att uppnå lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet oavsett kön, etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning och särskilt motverka diskriminering på sådana grunder. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare vart tredje år upprätta en skriftlig plan för sitt jämställdhetsarbete med de mål och åtgärder som behövs inom varje område för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön.

Kartläggning och analys Arbetet med aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering ska vara målinriktat och planmässigt. Av lagens förarbeten framgår att arbetsgivaren måste göra en inventering av nuläget på arbetsplatsen inom de områden som omfattas av lagens krav på aktiva åtgärder så att målen och åtgärderna utformas efter arbetsplatsens behov och förutsättningar. Områdena som berörs är arbetsförhållanden, föräldraskap, trakasserier, rekrytering, utbildning och kompetensutveckling Lagen kräver dessutom en kartläggning och analys av skillnader i löner och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män.

Frågor att ta ställning till Ska de olika planerna slås samman till en enda plan? Jämställdhetsplan+likabehandlingsplan=plan för lika rättigheter och möjligheter Ska policyn ingå i planen eller ska den vara fristående? Hur detaljerad ska innehållet vara? Kommer det att finnas ”underplaner”? Hur ska arbetet går till för att ta fram planen? Hur får man med de anställda i arbetet?

Definition av policy och plan är en avsiktsförklaring och riktlinjer för att styra beslut och uppnå önskade mål. Policyn bör inte innehålla detaljerade ställningstagande vad gäller utförande, prioriteringar eller metoder. Plan En sammanställning av mål, strategier och aktiviteter för att ett visst område ska nå upp till en vision/önskad nivå. Planen ska vara så konkret och tydlig som möjlig.

Policy för att främja lika rättigheter och möjligheter hos Vimmerby kommun Bra med syfte, vision, mål och ansvar Innehållet är bra men det kanske skulle förtydligas på en del ställen. Chefer och övriga chefer? medarbetare elev eller annan?

Vad bör ingå i planen? En bakgrund och inledning till planen. Övergripande mål och riktlinjer Beskrivning av de delområdena som ska ingå arbetsförhållanden, föräldraskap, trakasserier, rekrytering, utbildning och kompetensutveckling Lönekartläggning Definitionsbeskrivning - begrepp

Vad bör ingå i planen? Avdelningar som kan förekomma på delområdena. Lagtext Kartläggning Utvärdering Målgrupp Mål Åtgärder för att nå målet Genomförda åtgärder Kostnader Ansvar Tid för genomförande

Mer material Riksdagen - Svensk författningssamling 2008:567 Diskrimineringslag (2008:567) Diskrimineringsombudsmannen - DO FAQ om aktiva åtgärder i arbetslivet

Vingåkers kommun Solna stad Mariehamns stad Jämställdhetsplan 2011-2014 Tydlig, lättläst, bra innehåll Solna stad Plan för lika rättigheter och möjligheter 2013-2015 Detaljerad, tydlig, gedigen , bra innehåll Mariehamns stad Jämställdhetspolicy för åren 2011-2013 Sammanslagning av policy och plan