VIKINGARNA.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Instuderingsfrågor till Vikingatiden
Geografi Henrik Carlsson.
Historien om Antiken i Grekland.
Religion i Mesopotamien
Bilder romarriket.
De tidiga civilisationerna
Vikingar Runor Avsluta.
Egypten.
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Hinduism - Indiens religion -
Medeltiden Svensk medeltid
Isländska sagor.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Katolska kyrkan Läs sidorna
Människans äldsta historia
Kirik Viking.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Judendomen.
Medeltiden.
Sagor, myter, legender & sägner
Antiken är en tidsperiod i Europa som började ca. 800 f
Olika typer av sagor.
Judendomen.
 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
De Abrahamitiska religionerna
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Kristendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Typiskt för saga Handling Personer Hjälpare och ”stjälpare” Miljöer
Jesus liv Jesus föds för cirka 2000 år sedan
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
PESTEN.
Asatron Fornnordisk religion.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Det var en gång....
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Religion, Kristendomen
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Av: Linus, Clara och Agnes!
Har du koll på buddhism?.
Judendomen k.
Utkik Historia: s , Frihetstiden
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Karl XII & Stora Nordiska kriget
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
VIKINGATIDEN. Oden ● Han var bland de mäktigaste gudarna. ● Han hade en häst med 8 ben Sleipner. ● Han är pappa till alla de andra gudarna. ● Han har.
SVENSK HISTORA. Vikingatiden (ca: år 700 – 1000) Vikingatiden varade ungefär mellan år 700 – Det fanns vikingar i Sverige, Danmark och Norge.
VIKINGATIDEN.
Kristendomen. Heliga Platser Hur fungerar religionen i samhället? Kristendomen har skapat massa krig och bråk för att andra tror på andra religioner.
VIKINGATIDEN Vikingarnas skepp.. FAKTA ● Birka är Sveriges äldsta stad. ● Alla vikingar är inte ofta med i krig. Vikingarna bodde i långhus. Ett långhus.
Vikingavapen ● Vikingarna hade allt från svärd till yxa och kniv. ● Yxan kastade de på fienden. Svärdet var det vanligaste vapnet. Kniv var bra om man.
Vikingarnas resor Historia åk 4.
Kungarna och krigen del 1
Historia och Religion åk 4
Samerna del 3 Samernas religion.
Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4.
Sjukdom Medeltiden del 5 åk 4.
Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?
Oden Oden offrade sitt ena öga för att få dricka ur Mimers brunn.
Nordisk mytologi Linn de Wilde.
Vikingar eKr..
Vite krist & kristna kungar
VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d.
Medeltiden –den mörka tiden?
Vikingar.
Presentationens avskrift:

VIKINGARNA

Historia och fakta Levde ungefär under år 800-1100 i Skandinavien Ordet viking tros komma från ordet ”vik” I övriga Europa kom man att uppfatta vikingarna som barbarer, plundrare, pirater Vikingarna talade ett språk som kallas för fornnordiska (en blandning av svenska, danska, norska och isländska)

Island SKANDINAVIEN Finland Norge Sverige Danmark

Vikingarnas religion Vikingarna trodde på gudar som kallades för asar Deras tro kallas för asatron De kändaste gudarna var Oden (den högste guden), Tor (åskguden) och Freja (kärlekens gudinna)

Asagudarna Vikingarnas asagudar var väldigt ”mänskliga” De hade oftast konflikter, kärleksproblem, svartsjukedramor eller bråk Asagudarna hade också brister, problem, svårigheter och handlade inte alltid rätt

Oden (krigsguden) Asarnas ledare och den visaste guden Besitter all världens kunskap. Priset för detta var att han offrade sitt ena öga i Mimers brunn. Korparna Hugin och Munin Sleipner Onsdag = Odens dag

Tor (åskguden) Odens äldste son. Åskguden och den starkaste guden. Tor försvarar världen från jättarna. Har den magiska hammaren Mjölner. Torsdag = Tors dag

Freja (kärleksgudinnan) Freja är kärleksgudinnan. Om man var kär i någon tillbad man Freja. Freja berättades vara den vackraste kvinna som levde. Både gudar och dödliga människor blev förälskade i henne.

Livet efter detta Vikingarna hade två föreställningar kring hur livet kunde se ut efter man har dött: Alla mördare, edsbrytare, tjuvar och liknande hamnade i dödsriken Hel. Även människor som inte dog särskilt ärorikt eller värdigt (sett med vikingars ögon) t.ex. av ålderdom, sjukdom eller annat hamnade i Hel.

Dödsriket Hel Hel var en dyster plats. Man föreställde sig att man människorna plågades och torterades varje dag samtidigt som man hela tiden frös. Den gudinna som vakade över dödsriket hette Hel. Hon var en jätte och en halvgud. Halva hennes ansikte var vackert medan andra hälften såg ut som på ett lik.

Valhall - Paradiset De vikingar som dog i strid, slag eller på ett värdigt vikingasätt hamnade i paradiset, Asgård - Valhall. Valhall var det stora hus som Oden bodde och styrde över. I Valhall slogs krigarna hela dagarna och festade hela nätterna med att dricka och äta det godaste fläskköttet som man kunde få av den odödliga grisen Särimner, en gris som varje dag slaktades för att sedan nästa dag återuppstå.

Valhall

Inte alla var ”barbarer” Ny forskning visar att inte alla vikingar var barbarer som plundrade folk och krigade Många vikingar tros ha varit fredliga handelsmän och bönder 

Blodshämnden För vikingarna var det viktigt med blodshämnden. Om någon dödade från den egna familjen så var det en självklarhet att man hämnades den döde. På detta vis kunde hela familjer och släkter nästan utrotas…

Vikingarnas upptäcktsfärder Vikingarna var duktiga på att bygga skepp. De åkte långa sträckor runt hela Europa, Grönland, Ryssland, Turkiet. Vissa forskare tror att vikingarna var först att stiga i land på Amerika Man tror också att vikingarna har varit med om att grunda flera städer (London, Normandie, Bretagne, städer på Island osv)

Vikingarnas upptäcktsresor

Vikingarnas världsbild Vikingarna tror att världen är som ett stort träd (kallat Yggdrasil) Trädet har olika grenar och olika nivåer där varje gren är en egen värld Enligt vikingarna fanns Asgård (gudarnas rike), Midgård (människornas land), Hel (dödsriket) och Utgård (jättarnas, trollens, dvärgarnas land)

Yggdrasil

Vad hände med vikingarna? Vikingarnas levnadssätt försvann sakta efter 1100-talet då kristna munkar började åka till Skandinavien för att omvända vikingarna (göra dem kristna) Snart började vikingarna leva mer ”kristet” och plundringarna blev allt färre Med tiden blev större delen av befolkningen kristna