Jobb och framtidstro! Socialdemokraternas budgetförslag för Uppsala kommun 2014-2017.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tillsammans bygger vi det hållbara Karlskrona Tryggt, attraktivt och företagsamt Budget för 2013 samt ramar för 2014 och 2015.
Advertisements

Vi kan inte vänta… på en bättre förskola. Barngrupper, personaltäthet och resurser.
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: •Att alla som kan och.
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Träning ger färdighet!.
Den nationella ungdomspolitiken
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Behovet av en ny skattereform
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län
Forsknings- och utbildningsstrategier 2009–2012 Förändring för kvalitet och förnyelse.
På väg mot en kunskapsbaserad ekonomi Socialdemokraternas budgetmotion för 2012.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Statsrådsberedningen Utbildningsdepartementet Tid för varje elev i en jämlik skola Reformer för att vända utvecklingen i skolan.
Granskning av regeringens budget Anna Kinberg Batra
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Oavsett inställning, oavsett position påverkas vi av globaliseringen! Gränser rivs, länder blir regioner, tekniken skapar nya möjligheter, ungdomar har.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Oktoberrapport Oktoberrapport
Vad händer på arbetsmarknaden? Håkan Gustavsson Analysavdelningen
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: Att alla som kan och.
Tidiga insatser för barn i förskolan
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Kultur och fritid 2015 Vänsterpartiet Solna. Vänsterpartiet anser att en offensiv och expansiv kulturpolitik är nödvändig för välfärden, yttrandefriheten.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
Välkomna till Kompetens för Tillväxt!. Vad påverkar oss i länet?  Övergripande trender  Fortsatt globalisering, ökad integrering inom EU  Stark befolkningstillväxt.
Förslag till resultatmål från och med Den sårbara familjen -Andelen som är behöriga att söka till gymnasieutbildning efter avslutad årskurs 9, ska.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Blått Rött. Med stöd av övriga högerpakten vill de: Pressa ned lönerna genom att sänka ersättningen till arbetslösa till under 65 procent efter 300 dagar.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Ekonomiska förutsättningar Den ekonomiska utvecklingen Kvartalsrapport januari-mars 2013 Investeringsbudget
PROGNOS hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
BNP (BruttoNationalProdukt):
Workshops Finsam maj 2012 Per Skoog Strateg
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Nämndplan 2015.
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
ETT VÄLFÄRDSKONTRAKT FÖR HELA OSKARSHAMNS KOMMUN EN BUDGET FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mora Särskilt boende.
Regeringens arbetsmarknadspolitik (från ännu ej lagd budgetpropp och från regeringsförklaringen) För nyanlända/integration Snabbspår in på arbetsmarknaden.
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Västmanlands län 2016 Marcus Löwing Analysavdelningen.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
För nyanlända/integration Snabbspår in på arbetsmarknaden utarbetas
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Samprojekt mellan Skola, BUP och IFO
Halvtid GrönBlå Samverkan.
Verksamhetsplan med budget 2019:
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Mittenstyret Erik Mål och Budget 2019.
Prognospresentation Västernorrland.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
Kvalitetsanalys – förskola och skola i Nacka år 2017
Presentationens avskrift:

Jobb och framtidstro! Socialdemokraternas budgetförslag för Uppsala kommun

Agenda •Det ekonomiska läget i Uppsala •Alliansens budgetförslag •Det socialdemokratiska budgetförslaget: Jobb och framtidstro •Våra viktigaste satsningar i siffror

Det ekonomiska läget i Uppsala •Tillväxttalen de närmsta åren är låga, Uppsalas kostnadsökningar tilltar och svensk ekonomi förväntas inte ta fart •Arbetslösheten i Uppsala beskrivs i politiska sammanhang gärna som relativt låg. En lång rad kommuner både i vårt eget län och på andra håll i landet gör dock bättre ifrån sig •Frågan är om vi i Uppsala ska nöja oss med en arbetslöshet på ”bara” 6 procent och en ungdomsarbetslöshet på 9 procent?

Alliansens budgetförslag •En anmärkningsvärt svag budget. I en budget på närmare 10 miljarder är alliansens överskott endast 4 miljoner •Vid minsta svängning riskerar Uppsala ett ekonomiskt underskott •Skola, vård och omsorg löper risk stor för nedskärningar

Svagt resultat = sårbart

Svagt resultat minskar utrymme för investeringar

Oroande trend

Alliansens budgetförslag •Politiken lyser med sin frånvaro •Trots att Uppsala har en nationell bottenplacering gällande avhopp från gymnasiet (plats 286 av landets 290 kommuner) ser vi ingen strategi för att vända utvecklingen. Detta trots att den höga ungdomsarbetslösheten till stor del utgörs av unga som inte har en fullständig gymnasieexamen •Den stora frågan är varför alliansen verkar nöjd med en ungdomsarbetslöshet på över 10 procent

(S)-budget för jobb och framtidstro •Vår utgångspunkt är att våra gemensamma skattekronor ska användas så effektivt som möjligt •Den utgångspunkten hade Socialdemokraterna under det tuffa saneringsarbetet efter 90-talskrisen. Ständiga och stora budgetunderskott kunde, efter många svåra beslut, vändas till plus. Uppsala har sedan dess haft en välskött ekonomi

Ordning och reda i kommunens ekonomi •I det socialdemokratiska budgetförslaget har vi ett överskott på 73 miljoner, jämfört med alliansens 4 miljoner •Ett ekonomiskt överskott säkerställer god ordning i kommunens finanser •Därigenom skapas en buffert för att möta de utmaningar som förändringar i omvärlden innebär och välfärden blir mer trygg och får marginaler för påfrestningar

Fler i arbete •Ordning och reda i finanserna är nödvändigt men inte tillräckligt •Fler jobb är grunden för hela Uppsalas utveckling. Fler i arbete är viktigt för den enskilde individen, möjliggör en välfärd av högsta kvalitet, och nödvändigt för ett jämlikt samhälle •Därför behöver Uppsala fler växande företag, fler i arbete och fler arbetade timmar

Skola och utbildning prioriteras •Uppsalas höga ungdomsarbetslöshet orsakas av att många unga idag hoppar av gymnasiet •För att flera unga ska komma motiverade och kunskapsmässigt rustade till gymnasiet investerar vi i att minska klasserna och öka personaltätheten i förskolan och skolan •Vi vill även utveckla gymnasieskolans yrkesprogram till yrkescollege. Genom ett nära samarbete med det regionala näringslivet kvalitetssäkras utbildningarna, arbetsgivare får lättare att hitta utbildad personal och ungas position stärks genom en nära kontakt med arbetsmarknaden

Fler jobb för Uppsalas unga •Vi vill erbjuda ungdomar i årskurs 9 samt i 1:an och 2:an på gymnasiet. Nynäshamns kommun har en framgångsrik modell där kommunen och det privata näringslivet tillsammans finansierar sommarjobben. Det är en modell som vi vill pröva också i Uppsala. •I vårt budgetförslag föreslår vi även ett utbildningskontrakt. Det ger unga arbetslösa under 25 år möjligheten att läsa in grundläggande behörighet från gymnasiet samtidigt som de under sex månader har en deltidsanställning i offentlig verksamhet. •Med utbildningskontrakten kan långtidsarbetslösheten minskas och trösklarna till både jobb och utbildning för unga sänkas.

Våra viktigaste satsningar i siffror

Skola och utbildning •Den pedagogiska verksamheten (från förskola till vuxenutbildning) får en högre uppräkning av sina resurser än övriga verksamheter åren för att möjliggöra högre lärarlöner. •Ett tillskott på 35,1 mnkr öronmärks till kvalitetsförstärkning inom grundskolan och skolbarnomsorgen. •Ett tillskott på 22,7 mnkr öronmärks till utveckling av kvaliteten i förskolan. •Sammanlagt 38,6 mnkr avsätts under 2014 för att möta de växande barnkullarna, för att ge en större andel barn en förskoleplats och för att kunna erbjuda barn till arbetslösa och föräldralediga upp till 30 timmar i förskolan. •Gymnasieskolan får ett tillskott på 12,2 mnkr från och med 2014.

Vård och omsorg •Nämnden för hälsa och omsorg får 0,6 mnkr för att förstärka arbetet med kvinnofrid. •Äldrenämnden tillförs 30 mnkr från 2014 för att möta behovet av särskilda boenden inom äldreomsorgen.

Särskilt riktade insatser •Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får 8,0 mnkr för att i samverkan med näringslivet erbjuda sommarjobb. •Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får 5,0 mnkr för att genom utbildningskontrakt ge unga under 25 år möjligheten att läsa in grundläggande behörighet från gymnasiet samtidigt som de under sex månader erbjuds en deltidsanställning. •Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som under en rad år visat på växande underskott tillförs utöver detta 10 mnkr för att möta det växande behovet av försörjningsstöd samt 20 mnkr till arbetsmarknadsåtgärder för att motverka den utvecklingen.

Kultur och fritid •Sävja kulturcentrum färdigställs 2014 och får ett tillskott om ytterligare 4 mnkr från och med •De befintliga kulturcentrumen Stenhagens kultur- och bildningscentrum samt Mötesplats Treklangen får ett extra verksamhetsbidrag på totalt 0,2 mnkr från och med •Fredsåret 2014, då Sverige firar 200 år av fred och då vi tar sikte mot ytterligare 200 år av fred, ska uppmärksammas och fredstaden Uppsala lyftas fram. För ändamålet avsätts 3 mnkr hos kommunstyrelsen under 2014.

Gemensam verksamhet •Kommunrevisionen får ett tillskott på 0,4 mnkr för att fortsätta arbetet med etik och korruption. •För att Uppsala ska kunna fortsätta växa och för att nämnden ska kunna bidra med kapacitet och kompetens i den översiktliga planeringen tillförs plan- och byggnadsnämnden ett förstärkt kommunbidrag samtidigt som nämnden ges möjlighet att minska skattefinansieringen av de verksamheter som ska finansieras med taxor.

Investeringar •För att även i sämre tider kunna använda resurserna där de gör störst nytta – för att förebygga sociala problem – avsätts 20 mnkr till en social investeringsfond. •För att skapa en attraktivare stad samt för att möta Uppsalas miljö- och klimatutmaningar höjs investeringsramarna för att möjliggöra energieffektiviseringar, utveckla cykelvägnätet samt för att trygga en hållbar energiförsörjning till kommunens verksamheter genom vindkraft. •Investeringarna i markinköp utökas med 50 procent för ett ökat bostadsbyggande.