Allt forsknings-, utvecklings- och kvalitetssäkringsarbete syftar till att förbättra vårt samhälle. Det är viktigt att kommunicera och göra resultat tillgängliga.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Integrationsplats För ett mänskligare och tryggare Göteborg.
Advertisements

1 Aktuella SBUF-projekt Betongfeber 2009 Ruben Aronsson © Copyright, SBUF 18 november 2009.
Leg sjukgymnast, medicine doktor
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
OM professioner (exempelvis följeforskare)
Skapa ett video-CV på YouTube
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Bättre mat och hälsa för äldre
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
En presentation för dig som är lärare
Vetenskaplig Metod.
Clinical Research Support Verksamhetsplan Universitetssjukhuset Örebro ÖREBRO LÄNS LANDSTING Vision Vård och vetenskap i samverkan Effektivitet.
E-post juni 2013.
Utbildning i hantering av Behovstrapporna
INFORMATIONSSÖKNING VÅRDPROGRAMMET.
Utveckla din Praktiska IT
Att skriva projektrapport
Hälsopedagogik- Vad är det ?
Programmet för affärsutvecklingscheckar -Internationalisering 23 maj 2013 Sophia Litsne Regionutvecklingssekretariatet.
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Kandidatuppsats VT14 Kursledare: Lotta Hallberg och Karl Wahlin
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Personalmöte Handlingsplaner Värdegrund.
Exempel/Utbildning Delegering för behörighetsbeställning
Forskning och praktik IRL Exemplet Bibliotekshögskolan och Kultur i Väst Biblioteksdagarna Visby 12 maj 2011.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
källkritik, referenser, akademisk hederlighet
Informationssökning Läkarutbildningen termin 1, HT-11
Affärsidé - företagets vägvisare
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
The Swedish Library of Talking Books and Braille DAISY Direkt – direktnedladdning av talböcker Vad är det och hur gör man?
Statistiska problem och möjligheter Viveka Palm, SCB Svensk konsumtions påverkan på miljön i andra länder. Seminarium 15 juni Miljömålsrådet, NV.
Vidgade vyer och nya uppdrag Roland Esaiasson Svenska Daisykonsortiets konferens november 2014.
Modell för Utveckling av ledningssystem
Outline för dagens övning
Generell titel. Bakgrund - privata FoU investeringar.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Inspirationsmaterial om... Material och förberedelser (ev säkerhet) Aktivitet - vad handlar det om Bild Begrepp, ord, matematik Vad behöver barnen ha för.
En resurs för kulturen i Västra Götaland Konst- och kulturutveckling.
Diagnos och delaktighet
Att starta ett projekt Magnus Falk
Nya föreskrifter och allmänna råd
Strategiska perspektiv på verksamheten
Marknadsföring och försäljning
Inspirationsmaterial om... Material och förberedelser (ev säkerhet) Aktivitet - vad handlar det om Bild Begrepp, ord Vad behöver eleverna ha för erfarenheter.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
100 ÅR AV KUNSKAPER OCH ERFARENHETER OM EU- PROGRAM/PROJEKT ”SEUPP”
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
Från riktlinjer och evidens till förebyggande i praktiken Matti Leijon, MPH, PhD Forskningskoordinator Centrum för primärvårdsforskning (CPF) Region Skåne.
Personligt brev.
Forsknings- och utbildningsstrategi
”Kommunpolitik for dummies”  Vad är det för drag i en föredragningslista?  Vad sjuttsingen är KSAU?  Vad är skillnaden mellan kommunchef.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Digital plattform Delaktig kommunikation
Arbetsmoment under Workshop 2: Målbilder
Att söka vetenskaplig information Litteratursökning för KVAST
Omställningen av hälso- och sjukvården
Regelverk, nyheter m.m. Anders Ekbom Professor Karolinska Institutet
Bakgrund Göteborgs Stads budgetmål: Göteborg ska vara en jämlik stad.
Digitalt först med användaren i fokus
Samverkansprojekt för bättre hälsa
FoU Halland.
FoU Halland.
Presentationens avskrift:

Allt forsknings-, utvecklings- och kvalitetssäkringsarbete syftar till att förbättra vårt samhälle. Det är viktigt att kommunicera och göra resultat tillgängliga så att de når de områden i samhället där de kan komma till nytta, t ex för utbildning, vård, omsorg och näringsliv. Västra Götalandsregionen (VGR) ger cirka 400 milj. Kr. till FoU. Dessutom ALF-medel c:a 320 milj kr. FoU-medel kommer från befolkningen. De/vi måste få information tillbaka.

Forskningsarbete: Analys av insamlade data på ett systematiskt sätt efter en central teori eller hypotes. Forskning syftar till att finna ny kunskap. Utvecklingsarbete: Syftar till att införa känd kunskap/behandlingsmetod som inte tidigare använts i en organisation. Kvalitetssäkringsarbete: Innebär att undersöka om en verksamhet eller produkt uppfyller en bestämd kvalitet. Skillnaden mellan ett kvalitetssäkringsarbete och fortlöpande verksamhetsuppföljning är att det består av en extraordinär tidsbegränsad insats som normalt inte återkommer.

Att kunna hitta vad andra kommit fram till kan innebära många vinster. I planeringen inför ett arbete kanske du via FoU i Sverige finner att ”hela” uppfinningen av ”hjulet” inte behövs en gång till! Du kanske finner någon att samverka med för ett mer heltäckande resultat för ditt projektarbete! Sök och hitta material kring exempelvis en diagnos för att läsa vad som görs eller gjorts eller finn din språkgranskare eller statistiker. Få svar på vilken forskning som bedrivs inom ditt intresseområde eller i din organisation.

I den s k ”Tredje uppgiften” ingår att samverka med det omgivande samhället och att informera om verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna i verksamheten kommer till nytta. Du får med FoU i Sverige hjälp att sprida information om ditt arbete till forskarsamhället, verksamhetsaktiva, politiker, tjänstemän, media och allmänhet.

1) MeSH® (Medical Subject Headings) är den kontrolleradeMeSH® vokabulär som används vid NLM (U.S. National Library of Medicine). 2) Originaldata från NLM har kompletterats med svenska översättningar utförda av personal vid Karolinska Institutets Bibliotek. FoU-processen: Våren 2009 lanserades ett utökat stöd för forskningsbokslut. Du kan som tidigare återfinna olika sammanställningar för pågående och avslutade projekt organisationsvis. Men dessutom ges möjlighet att återfinna dem efter utsökningar standardiserade med MeSH-termer 1) både på svenska 2) och engelska.

FoU-produktion: Sammanställningar över publikationer kommer under sommaren 2010 att återfinnas via FoU i Sverige. Du återfinner då statistik och material kring publikationer exempelvis per organisation eller ämnesvis.

Kunskapskapital: Sammanställningar över kunskapskapital kommer även under sommaren 2010 att återfinnas via FoU i Sverige. Här kommer du att kunna ta del av organisationers kunskapskapital. Informationen presenteras i form av en tabell med forskarkompetens som kolumner och yrkeskategori som rader. Du kan ta dig vidare i organisationsstrukturen och få se exempelvis hur många disputerade en del av din organisation har.

Vi har utvecklat en sida för stöd i ditt FoU-arbete: Mätmetoder: Återfinn olika mätmetoder som till exempel frågeformulär och funktionstester. Du kan bidra med information från dina studier eller från de du har klinisk erfarenhet av. Resurspersoner: Här kan du hitta de personer som erbjuder sina tjänster som resurspersoner; statistiker, språkgranskare eller handledare. Anslagsgivare: Här kanske du finner en anslagsgivare som kan stödja ditt projektarbete.

Uppdraget att kartlägga informationen och göra den tillgänglig görs på uppdrag av vår regionledning. De flesta av anslagsgivarna inom Västra Götalandsregionen har beslutat att det är obligatoriskt att lägga in sin projekt- beskrivning i FoU i Sverige för att få del av projektmedel. Kravet kan kvalitetssäkras via anslagsgivarsystemet Webban. Kontakta vår support för tillägg av detta moment i era ansökningar. På intranätsidor i Västra Götalandsregionen finns länkar till sammanställningar så att man kan ta del av projektbeskrivningar. Via intranätsidorna i Västra Götalandsregionen ges möjlighet att lägga in nya uppgifter om projektarbeten. Var och en håller sin egen information uppdaterad.