Beredningen för integration och mångfald

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Är du vår nya kollega i Stockholm?
Advertisements

Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Devis ”Alla människor har lika värde, därför behandlar vi alla olika!”
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Chefer om mångfald 1. Om undersökningen 2 •Undersökningen är genomförd av TNS Sifo för Proffice. •Frågorna ställdes till 400 chefer inom privat sektor.
Ett webbaserat rekryteringsverktyg för alla branscher!
Personalaktuellts Lönedag 2012 Marianne Carell FörsäkringsGirot
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser
Liten introduktion till Wiki’n som KunskapsDatabas
Supported Employment & Customized Employment
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
PRYO, PRAO, Miljöpraktik, APU, APL, LPA, LIA
Kommunen, en attraktiv arbetsgivare
Rådgivningen, kunden och lagen Möte med branschen fredag den 4 maj 2007 Helena Pettersson Ann-Christine Ihrfelt
Beredningen för integration och mångfald oktober – november 2009
Ett arbete med att etablera
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Intranät – inte för alla?
Fem frågor att ställa i uppföljningsarbetet
- Hur vet vi om vi har lyckats?
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Integration och mångfald –
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Presentation Jämte, Estland, Västerbotten, Stockholm.
Stora additionstabellen
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Östra Göinge 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Kungsör 2012 Lokalt företagsklimat.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Emmaboda 2012 Lokalt företagsklimat.
1. Hur ökar vi det interna engagemanget och delaktigheten? Utvecklingsområde: öka engagemanget och delaktigheten hos medarbetarna.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Entreprenörskaps- barometern 2012 Entreprenörskapsbarometern 2012 Sveriges största attitydundersökning.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Creare Vivere – att skapa är att leva. Creare Vivere – nytt CV för dig Sunne, Munkfors, Torsby och Årjäng samverkar 1300 anställda omfattas –Sunne 700.
Mångfaldsinformation
Lokal Arbetsförmedling
Kompetens KUB Kvalitet. IFLA:s beskrivning av bibliotekens uppdrag Bibliotek inspirerar människor till att drömma och att förverkliga sina drömmar, att.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Åtvidaberg 2012 Lokalt företagsklimat.
Din kompetens – vår möjlighet. Övergripande visionärt mål Målet är att hos landstinget som arbetsgivare höja kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Medlemsföretaget Byggmästarn i Helsingborg Katrineholm 2012 Lokalt företagsklimat.
CV & ANSÖKNINGSBREV Per Arvidsson Lina Landström KARRIÄRCENTRUM
BREDDAD REKRYTERING.
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Ger Växelverkan Vetenskapen Värde?
Truls Hallin & Mikael OttebrantSidan 1 av UTVECKLINGSNÄMNDENS FÖRVALTNING UPPDRAG Validering av lärande OCN-metoden som en del av Lärlingsspåret.
Tolka en platsannons Driven Lyssnande Stresstålig Social kompetens
1 EVENTUELL VINJETT Södertälje kommun basfakta invånare Traditionell arbetarstad Stora arbetsgivare är - Scania - Astra - kommunen.
1 L U N D S U N I V E R S I T E T Resultat av internundersökning om information på LTH Genomförd våren 2007.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
1 Mångfald Varför bedriver Västra Götalandsregionen ett Mångfaldsarbete?
Den offentliga sektorn och idéburna organisationer hand i hand - utvärdering i en tid av partnerskap. Josephine Massie Förvaltningshögskolan.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Patientförening för.
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Riksförbundet Attention: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor . Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Upplägg En nätverksdriven samverkanslösning för smartare etablering på arbetsmarknaden Skellefteå, 31 oktober
Goda arbetsgivarkontakter och meningsfull praktik
Presentationens avskrift:

Beredningen för integration och mångfald Integrations- och mångfaldsarbetet i det skånska näringslivet Attitydundersökning genom enkät Beredningen för integration och mångfald

Syfte Syftet med undersökningen har varit att göra en nollmätning för att erhålla information om målgruppens attityder kring integrations- och mångfaldsarbete. Därtill har syftet varit att – för de respondenter som jobbar aktivt med dessa frågor – undersöka vilka verktyg de använder sig av i sitt integrations- och mångfaldsarbete.

Resultat - Frågor till samtliga respondenter 1 Resultat - Frågor till samtliga respondenter

Mångfaldsarbetet i skånska företag Arbetar ditt företag med mångfaldsfrågor?

Mångfald är en viktig fråga på arbetsmarknaden

Delade meningar om näringslivets ansvar

Resultat – Frågor till de som ej arbetar med mångfald 2 Resultat – Frågor till de som ej arbetar med mångfald

Varför har ditt företag valt att inte arbeta med mångfaldsfrågor (Urval) Litet företag Organisationen är för liten för att frågan ska vara aktuell Anser sig redan tillämpa mångfald Ingen stor fråga, utan personer med utländsk bakgrund rekryteras sedan länge Prioritering och kompetens Ingen prioriterad fråga. Kompetens är avgörande vid rekrytering.

Resultat – frågor till de som arbetar med mångfald 3 Resultat – frågor till de som arbetar med mångfald

Mångfald – en strategisk fråga?

Såväl personliga som ideella nätverk bidrar till kunskapsspridning

Hur arbetar ditt företag konkret med mångfaldsfrågor? Rekrytering För att anpassa sig till sin kundmålgrupp och få en så bred ansökningsbas som möjligt, annonserar på flera språk, söker aktivt personer med utländsk bakgrund. Utbildning För chefer och medarbetare i frågorna. Men också i form av traineeprogram för personer med utländsk bakgrund. Policy Framtagande av policyplaner för HR-arbetet. Uppföljning av implementeringen av företagens värdegrunder.

Vad är den konkreta målsättningen med ditt företags mångfaldsarbete? Spegla samhället/omvärlden Få fler kunder med utländsk bakgrund. Kreativitet och innovation Ju bredare mångfald i företaget desto mer dynamik och nytänkande. Öppet samhälle Hjälpa till med integrationen i samhället.

Vilka är de största utmaningarna förknippade med mångfaldsarbetet? Att hitta rätt personer Finna personer med rätt kompetensmix för jobbet. Svårt att nå målgruppen. Trögrörlig arbetsmarknad Lagar och regler gör att arbetsgivare inte vågar anställa när de inte själva kan värdera utbildning och erfarenheter. Förutfattade meningar Att få medarbetare, eller cheferna att inse fördelarna med mångfald. Människors tendens att tänka i grupp istället för som individer.

4 slutsats

Slutsatser (I) Mångfald på arbetsplatsen anses vara mycket viktigt, både hos de företag som arbetar aktivt med mångfaldsarbete och de som inte gör det. Fokus i företags mångfaldsarbete ligger i rekryteringsprocessen. Det är där som man ser en konkret användning av de policydokument och de värdegrunder som företaget har. Flertalet företag som inte arbetar med mångfaldsfrågor menar att kompetens går före etnicitet. Därför ses inte mångfalden som en viktig fråga vid rekrytering eller annat.

Slutsatser (II) Det saknas kunskap om hur man praktiskt ska arbeta med mångfaldsfrågan. Företagen efterfrågar goda omdömen. Utmaningarna som finns består dels av låg flexibilitet på arbetsmarknaden och matchningssvårigheter; var finner man rätt personer och hur vet man vad personen kan? De som har kommit längst i sitt mångfaldsarbete ser det som ett självklart konkurrensmedel att medvetet rekrytera personer med olika bakgrund, för att kunna spegla omvärlden.