Byggcheferna – rätt fack för dig som är ledare i byggbranschen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ta ställning! Fundera över följande påstående och välj det som passar in bäst på dig… Instruktioner: Hälsa välkomna, men säg därefter inte så mycket mer.
Advertisements

Nulägesanalys genom frågor
FTFs motionsskola.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Attraktiva arbetsgivare
Folkhälsoenkät Barn och Unga i Skåne och Helsingborg 2012
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
Tjänstemännens moderna arbetsliv – Tar arbetsdagen aldrig slut
Mitt jobb & Min karriär.
Nytt landskap: helgsupande avtar; vardagsdrickande tilltar Ett gäng typiska alkoholister.
Utvärderingens resultat. Både förutsättningar och individuella aspekter har betydelse för hållbarhet • Förutsättningar i form av: • krav i arbetet • relation.
PÅ GILLA JOBBET FÅR DU… träffa forskare träffa näringslivsföreträdare och beslutsfattare inspiration till att förbättra arbetsmiljön på din arbets- plats.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Praktisk arbetslivsorientering
Må bra på jobbet.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson/Linus Isaksson
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Mindfulness – en hjälp på vägen
STUDIEMILJÖ Nu har du kommit till modul 2. Den handlar om din studiemiljö. Hur mycket har du egentligen tänkt på din fysiska studiemiljö? Har du funderat.
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
arbetskooperativ Luleå
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete mellan Ledarna, Almega, Sveriges Kommuner och Landsting och Bliwa Stiftelsen, Hållbara chefer.
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
VARFÖR IDROTT I SKOLAN ? * Du ska få träna upp din fysiska, psykiska och sociala förmåga * Ämnet ska ge dig kunskaper om en hälsosam livsstil. *
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
LEDARNA SVERIGES CHEFSORGANISATION
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
”Lär dig säga jag och nej”
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Kommunfullmäktige 20 april ÅRET SOM GÅTT Stort omställningsarbete Omstrukturering av kommunens äldreboenden Antalet skolor minskar Fördjupad översiktsplan.
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
SKOP Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning 2011 SKOP:s arkivnummer: S21DEC11 Psykiatri PPH - Läkare, tillsvidareanställd, spec.komp.
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
STs Arbetsmiljörapport 2010
Medarbetarundersökning 2012
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Vad är det styr hur du mår på din arbetsplats?
Identitet Vad formar oss till oss?.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Personalpolitisk inriktning
Byråkrati sätter krokben för företagare Undersökning av Länsförsäkringar 2008.
Löneförhandlingskommunikation
Ge och ta konstruktiv, förstärkande och utvecklande feedback
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Min psykosociala Arbetsmiljö
Din lön och din utveckling
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Medarbetar- och chefsenkäten 2018
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Presentationens avskrift:

Byggcheferna – rätt fack för dig som är ledare i byggbranschen

Vad vi levererar Ledarskap Etik Mångfald Chefens arbetsmiljö

Namn: Lars Mikael Johansson Ålder: 40 år Arbete: Tillverkningsindustrin Civilstånd: Gift, har två barn Namn: Maria Johansson Ålder: 42 år Arbete: Vård och omsorg Civilstånd: Gift, har två barn HEN bor i en tätort i en villa med taxeringsvärdet kr. Har ett fritidshus och kör en silvergrå Volvo, 1999 års modell. I genomsnitt har hushållet utgifter på kr/månad. Båda barnen idrottar i en idrottsklubb. Varje vecka delar Mikael och Maria på en liter vin och tre burkar starköl. De dricker dessutom 7 centiliter starksprit var i veckan. De äter 3 hg godis och lika mycket kaffebröd/konditorivaror var varje vecka. (Källa: SCB)

Varför visar jag en bild på Mikael och Maria? Mikael o Maria är enligt SCB den mest typiska svenskarna just nu. Det är dem vi ska attrahera så att dom väljer byggbranschen istället för tillverkningsindustrin och vården. För att lyckas med det måste vi svara på dessa frågor: 1.Vad har vi att erbjuda Mikael och Maria som kan locka dem till vår bransch? 2. Vad behöver dom för att skapa balans mellan sitt arbete och sin familj? 3. Hur kan vi skapa rätt förutsättningar för en person med deras bakgrund och livsstil så att han mår bra idag, utvecklas i sin roll som chef och vill stanna kvar och satsa på sin arbetsplats? Hur skapar vi hållbara chefer?

Unga om chefskap 1 av 3 unga chefer vill inte ha högre befattning Skulle du vilja ha en högre befattning som chef inom eller utom din nuvarande arbetsplats? Källa: Ledarnas chefsbarometer 2009

Vad gör en arbetsgivare attraktiv? 88 procent tycker det är viktigt att arbetsgivaren betonar vikten av balans i livet. 73 procent tycker det är viktigt att arbetsgivaren har en positiv syn på föräldraledighet och föräldraskap. Chefer upp till 35 år som inte vill ha högre befattning/är tveksam Varför skulle du vara tveksam till att ta en högre befattning som chef på din nuvarande arbetsplats? Källa: Ledarnas chefsbarometer 2009

Att hinna med är det som är mest påfrestande i jobbet som chef Vad upplever du mest påfrestande/problematiskt i ditt jobb som chef? Källa: Ledarnas chefsbarometer 2010

Branschens utmaningar - baserat på byggchefers svar i två olika enkäter från 2011 • 83% anser att stress är det största hotet mot den psykosociala arbetsmiljön • 92% har gått till jobbet trots att de varit sjuka • 56 % anser att det finns förutfattade meningar och starka åsikter om vissa grupper • 47 % uppger att det händer att företaget naggar på kvalitet och säkerhet för att öka lönsamheten Dessutom….. • Pågår ett generationsskifte där unga, nyutexaminerade ska ta plats och leda äldre, mer erfarna kollegor • Många skolor saknar helt ledarskapsutbildning • Konjunktursvängningar skapar ökad stress och press, mindre tid för ledarskapet

Definition hållbarhet  Psykiskt välbefinnande  Låg utmattning  Hög energi, engagemang och flow  God allmänhälsa  Få/inga negativa effekter på privatliv  Vilja att fortsätta som chef Källa: Lund University Commissioned Education

Svårigheter i dagens ledarskap Hållbara chefer Tuffa krav på lönsamhet Ökad administrativ börda Tidskrävande medarbetar- relationer

Så skapas hållbara chefer God självinsikt Balans mellan arbete och privatliv Tydlighet: uppgift, roll, organisation Samband ansvar/ befogenheter Stöd i organisa- tionen, egen chef Organisations- kultur Hälsosam ledarskapsroll Hållbara chefer Källa: Forsknings- och utvecklingsprojektet ”Hållbara chefer” som drivs av Ledarna, Bliwa, Almega och Sveriges Kommuner och Landsting.

Vad måste vi göra för att få hållbara chefer?  Skapa gemensamma, branschövergripande mål och värderingar kring en god och sund arbetsmiljö.  Genomföra kontinuerliga mätningar av nyckeltal för de mätbara målen för att se om målen uppnås. Benchmarking mellan företagen?  Skapa utrymme för ökad dialog om individuella lösningar som underlättar för chefer och medarbetare att uppnå balans i tillvaron.  Ökat chefsstöd för unga, nyutexaminerade chefer.  Skapa incitament som får arbetsgivaren att satsa på kompetensutveckling som får chefer att må bra och känna sig trygga i sin roll (identifiera vad som oroar/stressar chefen idag).  Satsa på något forum som chefer kan använda för att få stöd och hjälp i sitt ledarskap – t ex en särskild projekthemsida som vi som medverkar idag gemensamt står bakom och vidareutvecklar

”När en riktigt bra ledare har gjort sitt jobb, när uppgiften är slutförd, då kommer människorna att säga ’Det här har vi gjort själva ’.” Lao Zi, 500 f.Kr.