Kurs för Valberedare i SPF

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Protokoll föräldraråd Plats: Bjälbotullsförskola Tid: 17,30 •Tankar efter mötet med våra politiker. Finns det politiska frågor som vill lyfta.
Allmänna och privata möten
Solanderskolan presenterar
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Grannsamverkan i flerbostadshus
JAG Föreningen r.f. Kalevalavägen ESBO Finland
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Problemsnack eller bygga lösningar.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Vår förening - Så kan du vara med och påverka!
Mål och betygskriterier
Samtalet På Arbetsplatsen.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Syftet med en personlig handlingsplan
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1.
Att samtala med ungdomar om tobak
Läroplansträff Välkomna.
Dialog inom hela SPF Dialog föreningar Dialog distrikt Dialog förbundet Gemensam viljeriktning.
Utveckla styrelsen och föreningen
Valutskott.
IKT i nöd och lust! Hur får man eleverna att ta eget ansvar? Hur får man dem att samarbeta? Och hur får man lärare att vilja jobba ämnesövergripande?
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Aktivt lyssnade.
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Eva de Fine Licht Konsultationsinternat Ulricehamn april
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Case – ABB, FG Wilson och CAT
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Marina Lindell, Metodcenter Ordförandekonferens 2-4 februari 2007 Marina Lindell Metodcenter
ÅLDERSGRUPPEN 11 ÅR HÖSTEN. Föräldraträffar i fortsättningen Ett syfte med dessa möten är att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
SPF Västmanlands konferens för Föreningarnas ordf. och V. ordf Nya normalstadgar.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Brukarundersökning individ- och familjeomsorg Resultat från pilotundersökningen hösten 2014 Sveriges Kommuner och Landsting, SKL Rådet för främjande av.
Grundutbildning Arbetsplatsombud. 5 Skyddsvallar som skyddar Det fackliga löftet.
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
Valberedningsutbildning
Föreningens ordförande öppnar årets stämma 1
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
V RETAGYMNASIETS H ÄSTFÖRENING Ungdomssektionen. V AD Ungdomssektionen är där vi ungdomar kan vara med och bestämma. Där kan vi vara med och påverka resten.
Ett studiematerial om valberedningars arbetssätt Rune Kjernald 1.
Medlemsmodellen SPF 26 november Om Medlemsutveckling Vi jobbar med förhållningssätt, metoder och strategier för att öka er förmåga att rekrytera,
Powered by Aktuarieföreningens medlemsundersökning Juni 2014.
Styrelseutveckling i etapper Syfte: Utveckla och förnya styrelsearbetet i SPF Inspirera till utveckling av arbetsformerna Utveckla engagemanget och samarbetet.
Trollhättans Fältrittklubbs årsmöte Den 22 mars 2015 Valberedningen Maria Hedberg, Ulrika Johansson & Anna-Karin J Olsson.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
1 Valutskott. 2 Syfte Syftet med utbildningen är att få lokala valutskott som arbetar året runt på ett sätt som leder mot Visions mål. Mål Efter utbildningen.
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
Välkommen till ordförandekonferens 17 september2015.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Värdegrund. Presentation Syfte Värdegrund Presentation av workshop Utvärderingar Framtiden Summering Frågor Kontakt.
ÅSA IDROTTS FÖRENING STADGAR Antagna vid årsmöte 4 december 2007 § 11 Fastställda vid årsmöte 11 december 2008 § 12.
Utvecklingsplan Många ungdomar i en socialt bra verksamhet Fostra gott uppförande och respekt för sina medmänniskor Lära ut teknisk och anfallsinriktad.
RAPPORT OM MEDLEMSTAPP OM MEDLEMMAR SOM LÄMNAR SPF SENIORERNA OCH VAD SOM KRÄVS FÖR ATT VINNA TILLBAKA DEM WEBBUNDERSÖKNING , SEPTEMBER
Företagsgruppen Hornsbergs årsmöte
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Huvudföreningens uppgift är att
”Valberednings- seminarium”
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Presentationens avskrift:

Kurs för Valberedare i SPF Axevalla folkhögskola 2012-09-07 Rune Kjernald

VALBEREDNINGEN ÄR VIKTIG Det är ni som i praktiken tar ut laget! Det är ni som skapar förutsättningarna för ett bra resultat!

Laganda- samarbete- glädje

PÅSTÅENDE STÄMMER STÄMMER INTE Vi har inte så stor funktion att fylla eftersom vi oftast bara behöver föreslå omval X Det är svårt att hitta personer som vill engagera sig i styrelsearbetet Vår styrelse består till största delen av ledamöter som har föreningsvana. Vi hamnar ofta i tidsnöd och får föreslå första bästa som vi kan övertala att ställa upp Ibland ser vi behov av förändringar i styrelsens sammansättning, men kan inte göra något förrän ledamöter själva avböjer omval Vi får för liten information om vad som händer i styrelsen för att kunna göra ett bra valberedningsarbete

VALBEREDNINGSPROCESSEN VILKA MÅL OCH FÖRVÄNTNINGAR HAR FÖRENINGEN? Lyssna av Protokoll TIDPLAN, ARBETSSÄTT HUR FUNGERAR STYRELSEN? UPPDRAGET KOMPETENSER SOM FINNS KOMPETENSER SOM BEHÖVS PLANERA ARBETET I VALBEREDNINGEN INVENTERA LÄMPLIGA PERSONER KOMMUNICERA- AVVECKLA- FÖRNYA PRESENTERA FÖRSLAGET REKRYTERA NYA AVVECKLA ”GAMLA”

Hur ser uppdraget ut Valberedningen – förbereder valen på årsmötet Titta i stadgarna – och hör med styrelsen om de föreslår eventuella ytterligare val som ska ske

Ur stadgarna för SPF § 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att inom sitt verksamhetsområde främja SPF, Sveriges Pensionärsförbunds ändamål genom att aktivt verka för att ansluta personer som enligt § 3 kan erhålla medlemskap inom ramen för de ändamål som angetts för förbundet tillvarata medlemmarnas/pensionärernas intressen på det lokala planet informera medlemmarna i frågor som berör dem verka för gemenskap, trygghet och trivsel bland medlemmarna i övrigt bedriva verksamhet som främjar förståelse och solidaritet mellan generationerna.

UTDRAG ur SPF:s stadgar mom. 6 Ärenden vid årsmöte Vid årsmöte ska bl. a förekomma val av mötesfunktionärer beslut om ev. ersättningar till styrelse och revisorer beslut om antalet styrelseledamöter och eventuella ersättare val av ordförande val av övriga styrelseledamöter och eventuella ersättare val av revisorer och ersättare val av ombud och ersättare till distriktsstämma val/nominering i förekommande fall av ledamöter och ersättare i kommunala pensionärsråd beslut om antal ledamöter och ersättare i valberedningen val av valberedningens ordförande, övriga ledamöter i valberedningen samt ersättare

Hur kan jag följa upp hur styrelsen fungerar? Föredragningslista/Protokoll Kontakt med verksamheten på olika sätt Prata med ledamöter i styrelsen – hör med medlemmar Besök styrelsemöte vid något tillfälle

EXEMPEL PÅ KOMPETENSER Förvaltaren Genomföraren Idésprutan Nätverkaren Visionären Trivselskaparen

Samtal för att rekrytera Ta reda på vilka kompetenser styrelsen behöver komplettera med Redovisa vad föreningen (Styrelsen) behöver för att lyckas framåt Förringa inte arbetsinsatsen Lyft fram det stöd i uppdraget som finns Försök finna ””inkörningsuppdrag”

Samtal för att ”avveckla” därför att Kanske suttit för länge, svårt att förnya sig Varit passiv och mer och mer inaktiv Dåligt närvarande på möten i styrelsen Försämrad hälsa – svårt att hänga med Dominerar och hämmar andra i styrelse-diskussioner Ordnar och fixar allt själv-ingen fördelning av uppgifter på andra

Svåra samtal – men tänk på att Det är svårt att orka förnya sig år efter år Personen har säkert gjort stora insatser för föreningen tidigare Hälsan kan försämra förmågan Föra samtalen med stor respekt och värdighet Låta ”avvecklingen” bli uppmärksammad på ett positivt sätt

Diskutera och redovisa följande 1: En SPF förening med 76 medlemmar har haft samma ordförande, Ivar, i 11 år. Han har stor erfarenhet av föreningsliv och varit en stark kommunpolitiker. Han har fått allt svårare att få engagemang i styrelsen och några ledamöter vill sluta. Han dominerar sammanträdena och verksamheten följer mest ”gamla hjulspår”. Han har inte sagt sig vilja sluta som ordförande. Men ni vill att så sker. Hur ska samtalet läggas upp? Gärna rollspel!

Diskutera och redovisa följande 2 En förening med fn 240 medlemmar i har tappat 18 % av sina medlemmar under de senaste tre åren. Många har slutat efter 1-2 år. Månadsmötena besöks av cirka 15 %. Deltagandet i de traditionella aktiviteterna har också minskat. Det finns en yngre pensionär (66 år) i styrelsen som efter ett år vill sluta. Känner sig motarbetad när han kommer med nya idéer. Diskutera hur valberedningen kan skapa förutsättningar för att vända utvecklingen?

Diskutera och redovisa följande 3: Kommunen har beslutat om neddragningar och försämringar för äldre. SPF föreningen har inte engagerat sig så mycket i frågan. Årsmötet önskade förra året att styrelsen skulle agera, men inget nämnvärt har skett. Diskutera situationen och hur ni kan ändra på detta vid det kommande årsmötet. Antag att ni vill förnya i styrelsen. Hur lägger ni upp samtalet med en tänkbar kandidat som har yrkesbakgrund som distriktssköterska?