Vad är naturvetenskap i förskolan?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Naturvetenskap.
Advertisements

Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
- en modell för skolutveckling
Föräldramöte 12 september 2011
Vatten är liv Klass 4b.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
”Existensen föregår essensen!”
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
En reviderad läroplan för förskolan
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Otulp Rymdvarelsen som kom till klassen
Naturvetenskap och teknik i förskolan
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
I variationsteorins kölvatten
Cellen och levande ting
Vattnet i växtriket Solrosfest på hela förskolan: Tidigt på våren delas solrosfröer ut till alla avdelningar. Varje avdelning, barn och vuxna, diskuterar.
Och annat runt omkring det!
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Livets former Djur.
DJUR del 1.
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
Läroplansnätverk förskola
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Examination. Meteorolog för en dag!  Ni ska, i bestämda grupper, spela in en väderpresentation.  Filen ska vara mig till handa absolut senast måndag.
Linné delade in djuren och växterna
Ekologi Naturkunskap 1.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Identitet Vad formar oss till oss?.
Vad ska du äta och varför ?
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Biologi Livets former.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Evolutionen.
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
KEMI Vad är det egentligen?.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
BI p Vårterminen 2011 BIOLOGI-BREDDNING. Mål ha fördjupat eller breddat sina kunskaper inom valt ämnesområde samt ha fördjupat sin förståelse av.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Livets utveckling Livets uppkomst.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Biologi - Livets former.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Naturen på vintern Åk
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
Övningsprov Ekosystem
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Ekologi.
Presentationens avskrift:

Vad är naturvetenskap i förskolan? Anna Vikström Luleå tekniska universitet 2011 Anna.M.Vikstrom@ltu.se

Vad är naturvetenskap i förskolan Vad är naturvetenskap i förskolan? Är det fysik, kemi, biologi i ”lightversion”? Eller allt som sker när barn nyfiket utforskar sin omvärld? Eller kanske något som ännu inte funnit sin form och definition i förskolans verksamhet?

Vad är naturvetenskap? …och vad är INTE naturvetenskap? Allt i barns ”utforskande” kanske inte är naturvetenskapligt? Och naturvetenskap för förskolebarn kanske är något alldeles eget och unikt?

Mina erfarenheter 1 Naturvetenskap för förskollärare är ofta minnen från undervisning i biologi, kemi och fysik som inte alltid är så positiva. Naturvetenskap är ”svårt”.

Mina erfarenheter 2 Naturvetenskap i förskolan är ofta ”Småkryp”, ”Blommor”, ”Löv” och ”Snö, is och vatten” eller ”Flyta-sjunka” experiment.

Min önskan Naturvetenskapen försöker beskriva, förklara och förutsäga fenomen och sammanhang på ett generellt giltigt vis. Naturvetenskapen är ett verktyg, bland andra verktyg, som ger oss möjligheten att se på världen på nya och rikare sätt. Jag önskar att förskollärare och barn får utveckla sin förmåga att använda detta verktyg!

Mina erfarenheter 3 Om en förskollärare får tillgång till ett antal grundläggande begrepp ”Big ideas” så: Ökar möjligheten att förskolläraren ser att nästan allt i barnens omvärld och lekar kan stödja dem i deras naturvetenskapliga lärande. Ökar möjligheten att förskolläraren kan ge kloka svar på barnens frågor och utmana dem vidare.

Exempel på ”Big ideas” 1. Allt omkring oss består av atomer som ständigt rör på sig mellan mark, luft, vatten, levande och döda ting. Makaroner består till exempel av molekyler som består av atomer…och en bebis i mammas mage är gjord av atomer från makaroner… Vår värld är en låda Lego!

Big ideas 2 Allt levande består av celler som kräver byggnadsmaterial och energi; växter tillverkar detta själva (fotosyntesen), djur får det via näringskedjorna där växterna utgör grunden. Kroppen är till för cellen Allt levande strävar efter att överleva, växa och föröka sig.

Big ideas 3 Sexuell reproduktion innebär sammansmältning av könsceller och resulterar i en avkomma. Befruktning kan ske inuti (däggdjur, fåglar, insekter, fröväxter t ex) eller utanför kroppen (grodor, fiskar). Fosterutveckling sker alltid i vatten; i en livmoder, inuti ett ägg med skal, eller i ett ägg i en vattensamling.

Big ideas 4 Livet på jorden är beroende av en begränsad energibudget. Allt levande måste samsas om det som fotosyntesen lagrat i ”börsen”. Vi kommer aldrig att få mat ur datorer.

Fantasidjuret ”Abbe”-en examinationsuppgift Uppgift: Konstruera ett fantasidjur med en trovärdig kropp och ett realistiskt liv i ett kallt klimat. -Beskriv vilka grundläggande livsbehov ”Abbe” har , vad är ”liv” och vad kräver livet? -Beskriv i stora drag hur Abbes kropp och celler måste vara ”utrustade” för detta liv, dvs hur fortplantningen och de grundläggande livsbehoven kan tillgodoses. -Beskriv i stora drag hur Abbes samspel och anpassning till livsmiljön skulle kunna fungera för att ge goda livsförutsättningar.

Vad kan forskning bidra med? Eller snarare… Vilka frågor behöver besvaras?

Mina frågor Vilka lärandeobjekt formas i förskolans naturvetenskapliga verksamhet i termer av avsikter, genomförandet i praktiken och barns lärande? Vilka faktorer påverkar det lärandeobjekt som formas? Hur tolkas exempelvis läroplanens målbeskrivningar?

Med förhoppning om… …fortsatt diskussion, TACK FÖR MIG!