Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?"— Presentationens avskrift:

1 NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
Hur gör växter för att klara vintern? Hur håller sig djur varma i kylan?

2 Centralt innehåll Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband, t.ex. nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft, och vilken betydelse kunskaper om detta har. Namn på vanligt förekommande arter, samband mellan olika organismer samt ekosystem i närmiljön. Samband mellan organismer och den icke levande miljön, som kyla och snö. Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

3 Vinter I Sverige är det snö på vintern. Snö är fruset regn och mellan snöflingorna finns det massor med luft. Det gör att snö kan fungera som ett slags isolering, och växter och djur under snön fryser inte lika mycket som ovanför snön. • Hur klarar sig ugglan på vintern? (s. 57) • Vem bygger gångar under snön? (s. 56) • Var är igelkotten på vintern? (s. 58) • Vad äter älgen på vintern? (s. 58)

4 Så här fungerar det för växterna
Växter har olika sätt att klara av vintern. Frön innehåller ofta mycket fett som inte kan frysa sönder. En del växter överlever som rötter under marken, andra fäller löv och går in i vila. Många buskar och träd har ludna knoppar som fungerar som en ”päls”. Knoppar kan också vara klibbiga för att de innehåller mycket socker som gör de inte fryser sönder. Vinterståndare kallas de växter som står kvar fast de vissnat. Deras frön sitter i en kapsel och skakas ut i snön.

5 Experiment – hur växter undviker att frysa sönder
Du ska göra experiment ”Sockervatten”. Läs igenom uppgiften noga. Skriv en laborationsrapport innan du börjar att laborera Vi avslutar lektionen med att frysa in olika växter för att se vad som händer

6 Så här gör djuren Arbeta med arbetsblad 2 och arbetsblad 4, spår av djur
Det finns djur som flyttar till platser som är varmare för att kunna hitta mat under vintern. Småkryp och maskar kan övervintra som ägg eller puppor. En del insekter kryper in under bark och i hålor för att övervintra där. Daggmaskar kryper långt ner i gångar i marken och sover under kalla perioder. Ormar och ödlor som är växelvarma kryper ner i hålor och går i vinterdvala.

7 För fåglarna fungera det så här
De fåglar som stannar kvar i Sverige över vintern är de som kan leva på den mat som finns här, som till exempel frön eller frukter som hänger kvar på grenarna. Vissa fåglar har samlat matförråd under hösten som de kan leva av. Koltrast, talgoxe och domherre är exempel på stannfåglar.

8 Lite större djur….. Arbeta med arbetsblad 3, Musen och sorken
Björnar, grävlingar, igelkottar och fladdermöss kan gå i dvala under vintern. Med det menas att deras kroppstemperatur sjunker och de sover en djup sömn. Djur som är vakna på vintern, som älgar, rådjur och harar, ändrar matvanor och äter kvistar, bark och knoppar. Ugglor, rävar och andra rovdjur kan fortsätta att jaga byten på vintern.

9 När vintern kommer I Sverige har vi snö på vintern
Snö är iskristaller, det är fruset regn Det finns massor av luft mellan snöflingorna – fungerar som isolering Det är inte lika kallt under snön som det är i luften ovanför. Det gör att växer och djur som finns under snön inte fryser. Skriv i din no-bok vad snö är egentligen. Rita en iskristall (iskristaller kan se olika ut men de är alltid sexkantiga)

10 Det är dags för dig att visa vad du lärt dig
Arbeta med arbetsblad 1 Du ska göra diagnos 4. Var noga med att skriva tydliga svar. Du kan titta i grundboken på sidorna 52 – 61 om du är osäker. Vi ska träna på kamratbedöming. När du är klar med din diagnos lämnar du in den till Karin eller Damir, du får sedan en kamrats diagnos som du ska rätta och bedöma utifrån matrisen som du får av oss.


Ladda ner ppt "NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?"

Liknande presentationer


Google-annonser