@ Karins skogshästhage.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Repetition inför NP i biologi
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
VÄXTER Fröväxter.
Vatten är liv Klass 4b.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Ekologi.
Cellen och levande ting
Vad kan ni se i eran naturruta. Vad kan ni se i eran naturruta.
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Av : Laksana Baskaran och Sebastian Mossberg 8C HT 2011
Ekosystem Ekosystem.
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Fotosyntesen.
Ekologi.
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
Alger och Svampar.
Ekologi.
Lektionsuppgifter 1 1 .Vad betyder ordet ekologi och vad handlar det om? Svar: Ordet ekologi menas samspelet mellan djur och natur. Det handlar om omgivningen,
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Fotosyntes Energi från solen blir bunden in i druvsockret.
Skogen Tävlingen.
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Biologi Livets former.
Svenska växter och djur
EKOLOGI Närningskedja & näringsväv.
Biologi Livets former.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Kvävets kretslopp.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
EKOLOGI Närningskedja & näringsväv.
– levnadsmiljöer försvinner
Presentation om hösten
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Begreppslista.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Näringskedjor. För att kunna titta ordentligt på näringskedjor måste vi känna till vad de följande orden innebär. Producent är en växt som har fotosyntes.
Akvatiska och terrestra system
Ekologi Johan. Ekologi – Samspel & beroende Ekosystem Del av naturen som man valt ut. Tex; damm, granskog, nordsjön, Voxnan, dike, Sverige, hela jorden.
Organismernas olika roller
Vilka är förutsättningarna för liv?
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
Ekologi Vetenskapen om de levande varelsernas relation till sin omvärld.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
EKOLOGI Närningskedja & näringsväv.
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Ekologi.
Skogen som ekossystem.
Övningsprov Ekosystem
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Koldioxid SOLLJUS SYRE Fotosyntes VATTEN DRUVSOCKER.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Ekologi.
Presentationens avskrift:

@ Karins skogshästhage. Ekosystem; @ Karins skogshästhage. (Aporna är animerade i bildspelsläge.)

Trädskickt. Här finns; björk och tall. o.o Tallarna är äldst. De flesta träd är björkar. ^^ Mary

Buskskikt. Svarta vinbärsbuskar finns det här. :D Runt fem stycken ungefär. Laura

Markskickt Det vanligast som växer här är gräs. Det ligger massa pinnar överallt. O_O Och så finns det massa stubbar, rötter och stenar lite överallt. Sen växer det lite allt möjligt; lingonris, ormbunkar, olika blommor, mossa (se ”mossa”), svampar. Laura

Mossa och lavar. :D Här finns grön mossa, det växer på marken, stubbar och lite på trädstammarna. Det finns också bladlav. En lav är två organismer; en svamp och en liten alg. Dom lever i symbios. Symbios är två arter som samverkar. Karin

Lite bilder från hagen. *w* Mossa. Det är fullt av det i hagen. O.o En stubbe där barken är helt avgnagd.. O_O Karin Blommor.. Vi tror att det är Baldersbrå. >3< Kanske. Titta, lingonris! OwO ZINGO. :D

Här till höger ser ni ett svart vinbär, ett lingon och några blad (vi tog med den bara för att vi råka få upp roten o.O). Nedanför: Nåt okänt, konstig löv (o.o), ett till löv (D:), löv från björk och kotte (dun-dun-dun-duuuun). :] Här till höger så ser ni (kanske inte så bra, men,) något som vi tror är ljung, en höstfibbla, en bit bark, ett löv från.. nånting och mossa. =_= Elsa

Population Häst och spindlar är det vi har sett. Vi hittade spår efter myror på en del stubbar. *w* Det har setts harar och rådjur här. Spillning? Hästspillning dock, men inget annat. O.O Inga pälsbollar. Inga benbitar. Okioki? Vi hörde fåglar men kunde inte avgöra vad det var. :c Mary

Sammanfattning Alltså. Det här vi nu har visat är ett ekosystem – ett område vi valt att betrakta som en enhet, ett system där organismerna i det hjälps åt för att överleva, för att hålla balansen i naturen så att alla får plats. Det är som ett kretslopp. Angående pollinering så var vi här på hösten, och hittade i princip inga småkryp alls. Förutom spindlar. Så vi vet inte vilka som ser till att träd och växter förökar sig här i hagen. Över huvud taget så har vi inte lyckats kartlägga kretsloppet ordentligt här. Vi har inte hittat mycket till djurliv, men ändå fullt av olika växter överallt. Och det är ju ändå höst. Men, ni vet i alla fall lite hur det ser ut och vad som finns här. *w* Och det är höst. Gå ut och hoppa i en lövhög. Eller nåt. Elsa

Producenter och konsumenter En producent är en grön växt som producerar energi med fotosyntes. En konsument tar tillvara på energi genom att äta växter. Exempel: En larv äter på ett löv, larven äts sen upp av en fågel, som sedan äts av en rovfågel. På så sätt har energin som producerades i lövet kommit till nytta för flera organismer. Det är en näringskedja.

Nedbrytare En nedbrytare är ett smådjur eller en svamp som lever på döda växter/djur mm. och på så sätt återanvänds avfall och rester i naturen. Exempel: Mask, svamp, bakterier.

Näringsväv Ibland korsar olika näringskedjor varandra, vävs ihop. Det blir som en väv istället för en enda kedja. Som ni ser här bakom, så kan olika organismer gå åt flera olika håll.

Konkurrens Konkurrens betyder att organismer i ett ekosystem konkurrerar om mat, alltså typ tävlar om att få mat. I hagen konkurrerar hästar och rådjur om gräset.

Närsalter Närsalter är ämnen från jordskorpan som är nödvändiga för djur och växter. Närsalter följer ofta näringskedjorna. Växter får upp det genom vatten de suger upp med sina rötter, djur äter växterna och får i sej de viktiga ämnena, osv. Exempel: Fosfor och kväve.

Vattnets kretslopp

Näringspyramid  Rovdjur  Konsument; häst och rådjur.  Producenter; gröna växter.

Störningar Störningar kan vara när någonting onaturligt påverkar naturens känsliga system. Exempel; Utsläpp, för hårt betade marker, att djur kommer till ett område där de inte ska vara, ovanligt extremt väder, människans påverkan osv. Ett exempel på hur det kan gå till: Vi har ett område med ett gäng buskar och massa gräs. En boskapshjord med, vi kan säga kor, kommer dit och betar. Alldeles för mycket. När gräset och buskarna är borta så finns det inget som kan hålla kvar jorden. Så om det börjar regna kommer matjorden lösas upp och rinna iväg.

Fotosyntes Här till höger ser ni hur fotosyntes går till 

Gjord av: Elsa. :D Laura. :D Karin. :D Mary. :D BYE!