Informationsutbytet på elmarknaden

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Systemförändringar – månadsvis mätning
Advertisements

Strategier för hur mätvärdes-rapporteringen kan bli bättre
Vad vet vi om aktiva kunder och kundnöjdhet? Dialogforum 10 december 2012 Samordningsrådet för smarta elnät Yvonne Fredriksson, GD.
Nyheter kring Ediel® Av Jan Owe.
Förändringar i Ediel-anvisningar
Välkommen.
Förändringar i Ediel från april 2010 och vad som kan bli aktuellt i oktober Av Jan Owe.
NUAK Förnyad förvaltning
Undantag från mätning EDIEL & avräkningskonferens
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Genomförande av nordisk slutkundsmarknad
Framtida modell för informationsutbyte och behov av centraliserad mätvärdeshantering Referensgruppsmöte no 3.
Nordisk slutkundsmarknad
Enklare faktura Seminarium 25 mars Dagordning • – Kaffe • – Ei presenterar uppdraget och förslag • – Diskussion.
Hearing fjärrvärme Stockholm
EnergiMarknadens InformationsväXel ”Elbranschen tar sig i kragen” Svenska Kraftnäts Ediel- och avräkningskonferens 2008.
Handlingsprogram mot övervikt och fetma i VGR Förslag till projektplan
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
De nordiska reglerings- myndigheternas arbete med att införa en gemensam nordisk slutmarknad Marielle Liikanen.
Nordisk balansavräkning 29 april
Gemensam elmarknad Norden och Europa – hur långt borta i tiden?
Balansansvarsavtalet Aktuellt Elmarknadsråd 9 februari 2010 Elin Broström Marknad.
Ursprungsmärkning av el Stf GD Tony Rosten, Energimarknadsinspektionen EDIEL-konferensen 5 oktober i Stockholm.
Sidan 1 Samfakturering privatkunder Telge Energis erfarenheter EI:s referensgruppsmöte 14 januari 2013.
Saminvesteringsforum
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
Framtida modell för informationsutbyte Anders Berghman.
Enklare faktura Seminarium 25 mars Uppdraget Centralt för en fungerande elmarknad är att kunderna får den information de behöver för att kunna göra.
SATSA II Regional cykelstrategi. Vi arbetar tillsammans för att öka cyklandet i Stockholms län. Vi vill skapa snabba och effektiva stråk för cykelpendling.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Ny E-tjänst för Nyps
Strandskydd och miljöpolitik
EDIEL avräkningskonferens
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
Tomas Ekelund Samordnare för Klimatanpassning
Införandet av månadsvis mätning och UTILTS
Vilka strategiska frågor har vi framför oss?
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Sammanhållen Hemvård i Gävleborg – arbetsläge och tidplan för beslutsprocess och genomförande December 2011.
Din kompetens – vår möjlighet. Övergripande visionärt mål Målet är att hos landstinget som arbetsgivare höja kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Smarta elnät och nettodebitering Math Bollen SERO årsmöte, Katrineholm 15 april 2011.
Hur påverkar föreskrifterna oss som elleverantör?
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Utredningar om mätning Förbrukning Småskalig produktion EDIEL & avräkningskonferens 24 – 25 november 2010 Lars Munter Marknad.
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Näringsdepartementet Gröna Korridorer – hållbara logistiklösningar över landgränser Jerker Sjögren och Kenneth Wåhlberg Hållbara transporter 2010, 18 november.
Nationella KOMPETENSRÅDET STARTADES Maria Holknekt, Sundsvall Marie Tibell, Göteborg.
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
UTILTS – kommer till en dator nära dig den 1 april 2009
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Förberedelser Beslut Förstudie Nyttovärdering
Stöd för kommuner i hantering av strandskyddsregelverket Strandskydd i Norrbotten.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer Midroc Electro Projekt Effektivisering av konstruktionsarbete Projektledare: Arto Lind Deltagande aktörer:
Ursprungsgarantier (UG) Ediel- och avräkningskonferensen 24 november ett intyg för att säkerställa elens ursprung.
+ Projektledarens lilla blå
Välkomna till Projektledningskurs. Önskar Carina Höyheim carina
EDIEL-fakturering Birger Fält.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Internationella avdelningen (IA) Energimarknadsrådet 6 maj 2015 Petra Lindmark, Internationell samordnare och analytiker Caroline Törnqvist, Avdelningschef.
Individuella studieplaner på forskarnivå - rättssäkerhetsperspektiv Presentation av två pågående projekt Praxis från UKÄ, Högskoleverket och ÖNH Gruppdiskussioner.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningens (EKR) utvecklingsresa.
Annika Davidsson Avdelningen för Redovisning och Intern revision 1 Intern styrning och kontroll i den svenska statsförvaltningen Annika Davidsson.
Infrastruktur Marks kommun
Ett treårigt utvecklingsprojekt
Ei:s arbete inom aggregatorrollen Utvecklingen av EU-regelverket Elin Broström, Energimarknadsinspektionen.
Lokalkraft Sverige En sammanslutning av ett fyrtiotal lokala energileverantörer som verkar för att skapa goda förutsättningar för att medlemsföretagen.
PoPS: Processkartläggning av, och pilotutredning inom, utveckling av stödtjänster Driftrådet 28 maj 2019.
Presentationens avskrift:

Informationsutbytet på elmarknaden EDIEL- och avräkningskonferens 4-5 oktober 2011 Tor Ny

Projekt för effektiv hantering av informationsutbytet på elmarknaden Behovet av en översyn av regelverket för mätning har länge lyfts inom Elmarknadsutveckling Bakgrund Brister i informationsutbytet på elmarknaden Luckor i nuvarande regelverket Brist på entydig tolkning och efterlevnad Syftet med projektet är att öka kvaliteten och effektivisera informationsutbytet på elmarknaden Målet är att relevanta delar av Elmarknadshandboken och edielanvisningarna lyfts in i mätföreskriften.

Projektorganisation Projektet ägs och projektleds av EI Projektgruppen består av representanter från EI, Svenska Kraftnät Svensk Energi och Oberoende elhandlare Intern styrgrupp på EI Extern referensgrupp består av beslutsgruppen i Elmarknadsutveckling Målet är att relevanta delar av Elmarknadshandboken och edielanvisningarna lyfts in i mätföreskriften.

Vad vill vi åstadkomma? Effektmål för aktörerna: Smidigare informationsutbyte mellan aktörerna Hög kvalitet till låg kostnad Effektmål för kunderna: Effektiva leverantörsbyten och flyttar Korrekta fakturor

Utgångspunkter Det ska vara enkelt att agera på elmarknaden Informationsutbytet ska vara standardiserat, automatiserat, effektivt och ha hög kvalitet Det ska vara enkelt för nya aktörer att träda in Det ska vara enkelt för elkunderna

Särskilda frågor att beakta Nordisk slutkundsmarknad Revideringar av mätföreskriften till följd av NELGA

Tidplan Projektet löper under 18 månader Projektet är indelat i två faser Analysfas – kravspecifikation för det nya regelverket Utformning och beslut av föreskrifterna

Fas 1: Hösten 2010-våren 2011 Inventera det befintliga ramverkets beståndsdelar (ellag, mätförordning, mätföreskrifter, edielanvisningar och elmarknadshandboken) Analysera ramverket Prioritering Fas 1 bemannas gemensamt av EI, Svenska Kraftnät, Svensk Energi och Obeorende elhandlare

Fas 2: Hösten 2011-våren 2012 Utformning och beslut av nya mätföreskrifter Fas 2 bemannas huvudsakligen av EI

Preliminära slutsatser Bristerna i informationsutbytet på elmarknaden beror i första hand inte på brister i regelverket Problemet ligger i första hand i bristande efterlevnad av gällande regelverk Åtgärder Fortsatt (och utökad) tillsyn av EI Mindre justeringar och tillägg i lag, förordning och föreskrifter för att rätta till mindre brister i regelverket Tillsynsområde Kontrollera att nätföretagen skickar kvittensmeddelanden inom 30 minuter. Justeringar av regelverket Skrivelser till regeringen för att föreslå ändringar i ellagen och mätförordningen Flyttar och leverantörsbyten föreslås regleras på samma sätt Inte skicka korrekta mätresultat flera gånger Korta ned ledtider pga. att automatisering finns tillgängligt Sätta absoluta maxgränser som underlättar efterlevnaden av regelverket

Några förändringsförslag Ändra i Mätförordningen Leverantörsbyten och flyttar ”Vardagar” byts ut mot ”dagar” Absoluta maxgränser Null-värde Frånslagna anläggningar

Några förändringsförslag forts. Avisering av rättade mätvärden Registreringstidpunkter Beräknad årsförbrukning i anvisningsmeddelanden Kontaktuppgifter

Ny mätföreskrift EIFS 2011:3 Konsekvens av tredje elmarknadsdirektivet Nya regler i ellagen (1997:857) Byte av elhandlare ska ske inom 14 dagar (8 kap. 6 §) Övertagande av balansansvar vid byte av elhandlare får göras från och med den dag som elhandlaren övertar elleveransen (8 kap. 9 §) Anpassningar i Mätförordningen Hänvisningar till ovanstående paragrafer i ellagen Ny mätföreskrift som ersätter STEMFS 2007:5