Lund 4 juni 2013 Grundantaganden om undervisning och

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

2-årigt samverkansprojekt
Naturvetenskaps- och tekniksatsningen. Syftet med uppdraget Att under åren planera och genomföra systematiska utvecklingsinsatser inom ämnesområdena.
Arbetsterapi i skolan.
Varför fokus på nyanlända just nu
Södertälje Parallellprocesser i arbetet med familjehemssekreterare och barnsekreterare.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Handlingsplan för matematikutveckling
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Relationskompetens Förmågan att ”se” det enskilda barnet på dess
Södertörns nyckeltal 2012 Grundskolan
Bedömning av professionell kompetens
Pedagogisk dokumentation
En reviderad läroplan för förskolan
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Syftet med en personlig handlingsplan
Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet – en potential för skolan – men vad är det och hur kan man göra?
The big 5 1.
Mental träning Mål & Motivation
Betyg och förmågor.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Läroplansträff Välkomna!.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Tillgänglighets- uppdraget
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Att synliggöra lärande
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Bra skolor kännetecknas av:
Barns behov av stöd i klassrummet Ingela Holmström.
Tänkande och språk Våga Visa
Träff BFL-piloter 15/11 Kollegiesamtal Dokumentationsmall
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Syftet med rapporten Belysa likvärdighetens utveckling utifrån olika indikatorer Diskutera orsaker till utvecklingen Analysera konsekvenserna för likvärdigheten.
Läroplansträff fritidshem
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
En heldag om hälsa, lärande och prevention i skolan. Katrineholm 10 nov Aktuell forskning visar att elever som trivs och fungerar väl i skolan löper.
ÖSTBERGSSKOLAN VÅR VISION: En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas optimalt i sitt lärande.
Kap 9: Kognitiv psykologi ( )
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Läroplansträff Välkomna!.
Bedömning för lärande En beskrivning av hur bedömning kan förstärka elevernas lärande Sammanfattning Christian Lundahls bok Bedömning för lärande 2011.
BFL Bedömning för lärande
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Vilka är vi och vem är jag?
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Att studera med funktionsnedsättning
Nämndplan 2015.
Att jobba språkutvecklande
Arbetsterapi i skolan.
ATT LÄRA SIG SKAPA GODA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT MÖJLIGGÖRA LÄRANDE Ann-Charlotte Mårdsjö Olsson
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Bagaregårdsskolans Inkluderingsarbete Lisa Häggdahl.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
From Great To Excellent
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Coaching.
Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med respons
Vad är studiero? Eleverna kan ägna sig åt de planerade aktiviteterna
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Presentationens avskrift:

Hur och när lär elever? – forskningsperspektiv på undervisning och lärande Lund 4 juni 2013 Grundantaganden om undervisning och lärande – hur har de förändrats över tid? Vad påverkar elevers lärande? Undervisning och lärande vilka samband finns? jan.hakansson@lnu.se 0708-342498

Från förmedling till social och verbal interaktion Förändringar i grundläggande antaganden om undervisning utifrån forskning 1990-2011: Erfarenheter viktigare än utvecklingsstadier! Kvaliteten på kommunikationen avgörande! Varierad undervisning viktigare än anpassning till olika lärstilar! Kollektiva erfarenheter särskilt viktiga för yngre elever! (Alexander, 2010)

Vad studeras inom fältet Educational Psychology? Hur implicit, informellt och formellt lärande går till hos enskilda individer utifrån hjärnans arbete, uppfattningar av kunskapsobjekt hos den enskilde samt olika känslomässiga aspekter. Undervisningsstrategier som stödjer elevers lärande. Elevers motivation och handlingsorienteringar inför olika skoluppgifter, men också engagemang och känsla av tillhörighet i grupper, skolor och klassrum. Motivation och engagemang som resultat av skolans arbete. Motivationspotentialer i klassrumsinteraktion och kommunikation (jfr (Håkansson & Sundberg, 2012).

LIFE-centret vid Stanford om lärande Lärande för förståelse är centralt! Novisen fokuserar på de direkt framträdande, ytliga dragen av de aktuella begreppen och lärandeobjekten. ”Den kunnige” känner igen djupstrukturerna bakom en idé eller situation, det vill säga en förståelse för ”varför” och ”hur” och inte bara ”att”. Den avgörande frågan är inte om eleven lär sig eller inte, utan om vad och hur lärandet bidrar till en rikare och mer nyanserad förståelse (jfr Håkansson & Sundberg, 2012).

Mer om lärande från Stanford Lärande handlar om ”en anpassad omorganisering i ett komplext kognitivt system” (Bransford et al., 2006, s. 220). Genom att förändra de filter som vi betraktar omvärlden med kan vi̊ successivt utveckla en alltmer komplex och fördjupad förståelse för vår omvärld. Undvik fixering vid vissa åldrar och utvecklingsstadier, fokusera undervisningens utformning och hur denna kan stödja och utmana alltmer nyanserade och fördjupade kunskapsstrukturer.

Vad påverkar elevers lärande – på individnivå? Viktiga påverkansfaktorer som successivt kan påverkas i hemmet, förskolan och skolan. - Intellektuellt engagemang - Positiva attityder till lärande - Betydelsen av ansträngning - Känslan av att vara en ”lärande individ” Lägg märke till! Effekter av självskattning (d=1.44), kön (d=0.12), motivation (d=0.48) samt tidigare kunskaper (d=0,67), effekter av hemmiljö (d=0.57) (jfr Hattie, 2009)

Elevers motivation – viktiga frågor Den sociala miljön: Hur påverkar klassrumsklimatet, olika incitament för skoluppgifter i kompisgruppen, lärarens samspel med eleverna etc.? Den enskildes motivation: Vilka är mina chanser att lyckas med denna uppgift, i detta ämne i denna klass etc.? Värden: Varför skulle jag bry mig om detta? Vad får jag ut av att engagera mig etc? (jfr Brophy, 2008; Håkansson & Sundberg, 2012)

Vilken typ av undervisning påverkar elevernas utveckling av lärandekapaciteter? Strukturerade uppgifter med fokus på metakognitiva strategier Utbyte mellan lärare och elever om syftet med aktiviteten Smågruppsinteraktion Uppgifter som gynnar ömsesidig återkoppling mellan elever och mellan lärare och elev Diagnostisk återkoppling kopplad till uppgiften (jfr Higgins m.fl. 2007)

Vad är god undervisning? – en generell referensram Fem dimensioner av undervisning som bygger på samtalets fulla potential: en kollektiv en ömsesidig en stödjande en målinriktad och en kumulativ dimension (jfr Alexander, 2010)

Specifika undervisningsstrategier som gynnar utveckling av lärandekapacitet och studieresultat Några exempel: Strukturerad undervisning Studiemetoder – metakognitiva strategier Samarbetslärande – smågruppsinteraktion Återkoppling Kamratbedömning (jfr Hattie, 2009)

Formativ bedömning i kombination med lämplig återkoppling Men inte vilken återkoppling som helst! Viktigt att lärare söker återkoppling från eleverna likaväl som lärare ger återkoppling till eleverna Från eleverna om vad de vet, kan, förstår, var de gör fel, missförstår, inte är engagerade i etcetera. Till eleverna om vad de behöver utveckla/arbeta med för att nå målen (jfr Hattie, 2009)

Återkopplingens olika nivåer Uppgiftsnivån (t.ex. korrekta eller felaktiga lösningar, behov av ytterligare information). Processnivån (t.ex. strategier för HUR uppgifter ska lösas och effektivare informationssökning). Självregleringsnivån (t.ex. stöd till den egna förmågan och viljan att lösa uppgiften). Individnivån (t.ex. omedelbart beröm från läraren). OBS! Den minst effektiva formen!

Några (kritiska) frågor! Effektiv undervisning – riktad mot vad: Mätbara kunskaper, grundläggande värden, demokratiska förmågor? Undervisning och/eller elevers lärande i fokus? Kan fokus på internationella kunskapsmätningar och ”strömlinjeformad” undervisning hämma verklig skolutveckling?