Den nya skollagen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Betygsregistrering Grundskola Grundsärskola 2013
Advertisements

Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Behörighet Högskoleförberedande program – minst E i 12 ämnen svenska, engelska och matematik måste ingå Samhällsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Humanistiska.
VÄLKOMNA TILL SYVINFORMATION
Studie- och yrkesvägledare Kristina Modén
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Välkommen till Vikenskolan
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Nordmarks skola Tage Nordkvist Rektor
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Välkomna till föräldramöte
Välkommen till läsåret 2011/2012! Vi utbildar morgondagens världsmedborgare! Döderhults skolområde.
Välkomna till LNK MED ELEVEN I CENTRUM. Skolstarten MED ELEVEN I CENTRUM Skolstarten varit bra – mer om hur det varit i klasserna kommer tas upp av lärarna.
Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 6-9
Innehåll ikväll Allmän information i skolstarten (10 min)
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
GYMNASIEINFORMATION Årskurs 8.
Gymnasieinformation År 8, ht-13 Päivi Persson
Planering.
Skollagen 2010:800 Betygens primära funktioner
Göteborgsregionens kommunalförbund: Ale|Alingsås|Göteborg|Härryda|Kungsbacka|Kungälv|Lerum|LillaEdet|Mölndal|Partille|Stenungsund|Tjörn|Öckerö Departementspromemoria:
Välkomna till Orkanen.
Höstbetyg 2013 årkurs 9. Information Resultatet redovisas för de kommunala skolorna och de nyckeltal som redovisas: Genomsnittliga meritvärde Från och.
Nya samlade läroplaner
Välkommen till Käppala skola 4-9
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Aktuellt från gymnasiefronten Eva-Lena Arefäll Augusti 2008.
Skolan är till för ditt barn - Om den nya läroplanen och den nya skollagen för dig som har barn i sameskolan.
VÄLKOMNA TILL SYV-INFORMATION
Skollagen - innehåll Inledande bestämmelser, kapitel 1
Den individuella utvecklingsplanen
Gymnasieval 2014.
Gymnasieval Behörighet till yrkesprogram För behörighet krävs godkänt i 8 ämnen: svenska/svenska som andraspråk engelska matematik minst fem andra.
Hovstaskolans styrdokument
Behörighet Högskoleförberedande program – minst E i 12 ämnen svenska, engelska och matematik måste ingå Samhällsprogrammet, Ekonomiprogrammet och Humanistiska.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Minskad elevdokumentation Lagändring 19 nov 2013 Utvecklingssamtalet Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och elevens vårdnadshavare.
VÄLKOMNA PÅ SYVINFORMATION
Detta är gymnasieskolan
Behörighet till gymnasiet
Gymnasieskolan 2011 Info om den nya gymnasieskolan.
Gymnasieval.
Gymnasieskolan 2011.
gymnasieskolan 12 yrkesprogram 6 högskoleförberedande
Skriftliga omdömen och kommentarbanker
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Gymnasiemässa 2010 Att tänka på inför ditt gymnasieval Information från Gymnasieintagningen och studie- och yrkesvägledare Informationspass kl. 10:30,
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
GY2011. Jag kommer att prata om: Ny gymnasieskola, varför? Nationella program och behörighet Meritpoäng Introduktionsutbildningar Lärlingsutbildningar.
Betyg och bedömning Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 7-9.
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
Gymnasieinformation Gökstensskolan 2015
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
Gy 2011 Anders Johansson.  Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586.
Orebro.seorebro.se/olauspetriskolan. orebro.seorebro.se/olauspetriskolan Meritvärde Meritvärde – Poängen av alla betygen som används för att konkurrera.
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
Välkomna till föräldramöte angående gymnasievalet 1 © Tremedia Presentation Film – Gymnasievalet Programväljaren Skugga Gymnasiehalland.
Finns på skolan måndag-fredag.
Bedömning och betygsättning
Gymnasievalet 2018 Malene Marmvik, studie-och yrkesvägledare
VÄLKOMNA TILL INFORMATION Inför gymnasievalet 2018
Förändringar i skolan En sammanfattning av de förändringar som påverkar er föräldrar Urban Åström Förvaltningschef BoU Lars Thorin Utvecklingsledare BoU.
Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet
Begreppet undervisning
Gymnasieskola 2011 Studie- och YrkesVägledare
Studie- och yrkesvägledare ”SYV-Mi” Campbell
Info
Presentationens avskrift:

Den nya skollagen

en ny modern skollag med tydliga bestämmelser om ansvar, rättigheter och skyldigheter. nya samlade läroplaner för grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan. ny struktur på kursplanerna i alla ämnen. centralt innehåll införs i alla ämnens kursplaner. nationella prov i årskurs 3, 6 och 9. en ny betygskala med sex steg.

Fler nyheter i den nya skollagen Förskolan blir en egen skolform. Skärpta regler för användning av obehöriga lärare i undervisningen. Eleven ska ha tillgång till elevhälsa, studie-och yrkervägledning och skolbibliotek. Alla elever har rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. Det gäller även elever som lätt uppnår kunskapsmålen. Det införs en anmälningsplikt som innebär att om en elev riskerar att inte nå upp till de lägsta kunskapskraven, ska det anmälas till rektorn. Rektorn ska besluta om en elev ska få särskilt stöd. Beslutet att inte få särskilt stöd kan överklagas. Beslutet om åtgärdsprogram kan också överklagas, om eleven eller föräldrarna anser att hon eller han inte får tillräckligt stöd eller inte får rätt stöd. Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Rektorn och lärarna får tydligare befogenheter för att vidta omedelbara åtgärder för att se till att eleverna får trygghet och studiero i skolan. Skriftlig varning, tillfällig omplacering, tillfällig placering vid annan skola och avstängning är nya disciplinära åtgärder i grundskolan. Det ska finnas möjlighet för skolor att anordna ett lokalt tillval efter godkännande av Skolverket. I enstaka fall är det tillåtet att ta ut frivilliga avgifter för skolresor och liknande.

* Obligatoriskt centralt innehåll Nya kursplaner * Syfte Beskriver de kunskaper och förmågor i ämnena som undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla. Texten har rubrikerna syfte och centralt innehåll. I syftestexten motiveras varför ämnet finns i skolan, syftet med undervisningen och vilka förmågor som undervisningen i ämnet ska ge eleverna möjlighet att utveckla under skoltiden.Texten avslutas med ett antal långsiktliga mål och som gäller för alla skolår. * Obligatoriskt centralt innehåll I grundskolan är det centrala innehållet i alla ämnen utom SO, NO, HK och moderna språk uppdelade i tre delar, för årskurserna 1-3, 4-6 och 7-9.För åk 1-3 är det centrala innehållet i de samhällsorienterande och naturorienterande ämnena formulerat i ämnesgrupper, SO respektive NO. I åk 4-6 och 7-9 är innehållet däremot uppdelat ämnesvis. Moderna språk har ett centralt innehåll för åk 4-9, medan HK är uppdelat på åk 1-6 och 7-9.

Kunskapskrav * Kompletterar kursplanerna * Utgår från de långsiktliga målen och det centrala innehållet * Anger godtagbara kunskaper i slutet av åk 3 och 6 respektive för betygen A, C och E i slutet av åk 9. * Åk 3 - SV, SVA, MA, NO och SO. * ÅK 6 – Godtagbara kunskaper i alla ämnen utom moderna språk. (om betyg införs i åk 6 kommer kunskapskrav för betygsstegen A, C och E att anges). * Åk 9 kunskapskrav för betygsstegen A, C och E i alla ämnen.

Jämförelse betygsskalor

De nationella proven Från och med vt-2012 genomförs NP i åk 3, 6 och 9 åk 3 svenska och matematik åk 6 svenska, matematik och engelska åk 9 svenska, matematik, engelska och ämnesprov i biologi, fysik eller kemi.

Individuella utvecklingsplaner (IUP) med skriftliga omdömen Förändringar *”Mål att sträva mot” och ”Mål att uppnå” tas bort och därmed behöver IUP med skriftliga omdömen formuleras utifrån den nya kursplansstrukturen. *Bedömningen av elevernas kunskapsutveckling ska utgå från kunskapskraven. *Skolverkets allmänna råd om IUP med skriftliga omdömen kommer att revideras i enlighet med det nya systemet.

Individuella utvecklingsplaner (IUP) med skriftliga omdömen Oförändrat *IUP ska även i fortsättningen fungera som ett stöd för elevens lärande. *IUP ska fortfarande innehålla omdömen om elevens kunskapsutveckling i alla ämnen, och en plan för hur skolan ska arbeta så att eleven utvecklas så långt som möjligt. *Det är fortfarande rektorn som beslutar om utformningen av den enskilda skolans IUP.

Gymnasiereformen *Högre behörighetskrav till gymnasieskolan *Nya program och förändrad programstruktur *Tydlig skillnad mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program *En yrkesexamen och en högskoleförberedande examen införs *Lärlingsutbildning iförs som ett alternativ på yrkesprogrammen *Introduktionsprogram ersätter individuellt program *Ny betygsskala med fler betygssteg *Arbetslivet får inflytande över yrkesutbildningen *Historia blir ett obligatoriskt ämne *Entreprenörskap införs som ett nytt övergripande perspektiv i gymnasieutbildningen *Minskade möjligheter att lokalt utforma en gymnasieutbildning.

Förändrade behörighetskrav till gymnasieskolan För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska, engelska och matematik, samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen. För att vara behörig till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska, matematik och engelska, samt i minst nio av grundskolans övriga ämnen. Om man söker till ekonomi-programmet, humanistiska programmet och samhällsprogrammet krävs godkända betyg i geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap. För behörighet till naturvetenskaps-programmet och teknikprogrammet krävs godkända betyg i biologi, fysik och kemi. För behörighet till det estetiska programmet krävs godkända betyg i svenska, matematik och engelska, samt nio valfria ämnen från grundskolan.

Införs LÅ 2011/2012