Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet"— Presentationens avskrift:

1 Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet

2 Vad händer nu? Ni kommer få lösenord hemskickade till den adress där ni är folkbokförda Med lösenordet kan ni logga in på och göra ansökan från den 17 Januari - 15 februari. Det går alltså att göra ändringar i sin ansökan under den tiden Ansökan stängs den 15 februari kl.24.00

3 Viktigt att tänka på: Sök i tid!
Gärna minst 10 alternativ, eftersom att man aldrig vet säkert om man kommer in. Sätt valen i rätt ordning, det du helst vill först Detta är första valet. Det går att ändra sina val inför andra valet för den som ångrar sig. Riskerar du att inte bli behörig? Lägg till ett introduktionsprogram som sista val. Antagningen är preliminär!

4 Film Hur du gör din ansökan till gymnasiet

5 Film Hur du rangordnar dina val

6 Film Ansök till skolor utanför Stockholms län

7 Meritpoäng i gymnasiet
I gymnasiet kan den som läser vissa kurser få extra poäng för dessa. Här kommer en liten förklaring av det: Det viktigaste just nu: Byter man språk i gymnasiet (och alltså börjar på nybörjarnivå) minskas möjligheten att få meritpoäng för moderna språk i gymnasiet. Skillnaden mellan meritvärde och meritpoäng: Meritvärde = Den sammanräknade poängen av elevens betyg som eleven får när den avslutar gymnasiet. Alltså, den siffra som personen tävlar med när/om den söker utbildningar på universitet. Meritpoäng = För vissa kurser i gymnasiet kan eleverna få extra poäng utöver den poäng som man alltid får för en kurs.

8 Meritpoäng i gymnasiet
De områden som eleven kan få meritpoäng för är dessa: Engelska (Eleven få högst 1,0 meritpoäng för kursen engelska 7) Matematik ( Eleven få högst 1,5 meritpoäng för kurser i detta område) Moderna språk (Eleven kan få högst 1,5 meritpoäng för moderna språk) Oavsett hur många av dessa kurser eleven har läst så kan den få högst 2,5 meritpoäng. (Tanken är att eleven ska kunna välja lite själv vilka kurser den vill läsa för att få sina meritpoäng.)

9 Meritpoäng Exempel: En person som har A i alla ämnen i gymnasiet men inte har några extra meritpoäng får 20.0 i meritvärde. Den som har extra meritpoäng får sedan lägga till dessa på meritvärdet. Tex En person som har 1,5 i meritpoäng och har A i alla ämnen får då 21,5 i meritvärde. Det högsta totala meritvärdet som man kan få från gymnasiet är 22,5. (Det vill säga 20,0 + 2,5) Det går alltså att få ett bra meritvärde utan några meritpoäng, men då blir det högst 20.0 Här kan ni läsa mer om meritpoäng och exakt vilka kurser som ger poäng:

10 Lägg till minst 2 val i din ansökan.
Uppgift! Till nästa vecka Lägg till minst 2 val i din ansökan. (Vet man inte vad man vill välja får man lägga till något och sedan ta bort det.)

11 Tidsplan Mitten jan            Brev med lösenord skickas hem till elever i årskurs 9 17 jan                   Hemsidan öppnas för ansökan. (gyantagningen.se) 15 feb                   Hemsidan stängs för ansökan kl 24.00 16 apr                   Hemsidan öppnas för visning av preliminärt antagningsbesked 19 apr                   Hemsidan öppnas för omval 15 maj                  Sista dag för omval, hemsidan stängs kl 24.00 2  juli                    Resultatet från den slutliga antagningen visas på  på elevens sida

12 Segeltorpsskolans hemsida

13 Högskoleförberedande program
Behörighet Högskoleförberedande program Godkänt i Svenska, Matematik och Engelska + 9 andra ämnen För Ekonomi, Humanistiska och Samhällsvetenskapliga programmet ska 4 av de 9 godkända ämnena vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion. För Naturvetenskapliga och Teknikprogrammet ska 3 av de 9 godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi. För Estetiska programmet gäller godkänt betyg i vilka 9 ämnen som helst. Yrkesprogram Godkänt i Svenska, Matematik och Engelska + 5 andra ämnen

14 Saknar du behörighet: Boka en SYV-tid


Ladda ner ppt "Nu är det dags! Ansökan till gymnasiet"

Liknande presentationer


Google-annonser