Ateljeristan på HallonEtt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Advertisements

Samtala om böcker.
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Kristinedalskolan F-9 skola i Stenungsund 600 elever 19 språk.
Järva förskoleenhet Ljus på kvalitet Järva förskoleenhet
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
En förskola att förundras i!
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Konkurrerar vi om förskollärare på Södertörn?
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
Källbystugans kvalitetsarbete
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Den estetiska inriktningen
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck Uttryck Avtryck Intryck.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
verksamhetsförklaring
VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN
En reviderad läroplan för förskolan
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Lund Studentlitteratur
Läroplansträff Välkomna.
Reggio Emilia.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Stockholm stad Förskoleundersökning 2013
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
En plats för UTMANING UPPTÄCKSFÄRD ÄVENTYR
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Förskolan Ekot´s modell för
Vad är dokumentation för oss på Ekot?
Läroplansnätverk förskola
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Föreläsning Sandvika
Projekterande arbetssätt
Ny skollag – reviderad läroplan för förskolan
Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
Stockholm stad Förskoleundersökning 2013 Norrmalm stadsdel.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Ger bästa möjliga förutsättningar för barns livslånga lärande. ALLA BARN i Sundvalls kommun har rätt att få tillgång till en välplanerad pedagogisk verksamhet.
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
Projektstruktur Barnens bild av Sigtuna, Sigtunas bild av barnen Avdelning: År:
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
Fontänhögskolan En modell för utbyte av kunskap och erfarenhet - blandning av teori och praktik.
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Hållbar framtid Hopp och framtidstro Avdelning: År:
Tankar om konsten och skönhetens väsen
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

Ateljeristan på HallonEtt Estetikens försvarare Ateljeristan på HallonEtt

Bakgrund: Konstnär/illustratör - egenföretagare. Läst tvåårig konsthantverkslinje. Arbetat på reklambyrå. Är förskollärare. Har gått ateljeristautbildningen. HallonEtt – 9 avdelningar. Tre förskolor, två i Jönköping en i Huskvarna. Gemensamma möten. Uppdelade i Organisationsgrupp, Projektgrupp, Dokumentationsgrupp. Arbetar varje reflektionstid med pedagogisk dokumentation i en PP, som regelbundet följs upp vecka efter vecka.

Vi brukar säga hos oss: Alla har ett ansvar för de hundra språken Vi brukar säga hos oss: Alla har ett ansvar för de hundra språken. Men ateljeristan har ett särskilt ansvar. Det jag gör i exempelvis ateljén, är inget som ligger vid sidan av. Det är integrerat i arbetet på avdelningen. Fortbildande – Pedagogerna arbetar nära. Det jag gör fungerar som fortbildning. Efter att jag varit 3-4 veckor arbetar pedagogerna vidare. Tillsammans med förskolechef och pedagogista, tittar jag igenom pedagogernas arbete efter varje termin. Sitter sedan med arbetslagen en heldag och pratar om terminen som gått. Utvärderar, ger feedback och reflektioner.

”Estetiken behöver inte bara vara vacker. Men estetiken berör.” Vea Vecchi, ateljerista säger: ”Vi måste vara överens om vad skönhet är. Den är inte det som är sött eller gulligt. Konstnärer kan också vara våldsamma, dramatiska i sina uttryck. Estetik kan också vara subversiv – gå emot.” ”Estetiken är en förbindelse mellan förnuftet och fantasin”

Wikipedia: ”Estetik (av grekiskans: aisthesis, förnimmelse, varseblivning), läran om förnimmandet, i synnerhet förnimmandet av det sköna, läran om det sinnliga, konstens filosofi.

Estetik Estetik är motsatsen till konformitet - att allting ser likadant ut.

Ateljeristarollen - Inte bara bildskapande. drama, scenografi, poesi, musik, dans, berättarkonst, arkitektur, bygg och konstruktion, textil, lera, ståltråd, gips och betong, papper och lim, fotografering - en mångfald av uttryck, intryck och sätt att kommunicera på och förstå andra, både människor och material – 100 språk.

HUR utformar vi rummen så att det uppstår mötesplatser? HUR arrangerar vi material och HUR dukar vi upp så att miljön blir oemotståndlig?

Konstnärer Musiker Poeter Scenografer Arkitekter Dansare Skådespelare Regissörer Författare Fotografer Reklamare Designers Detaljer Kontraster Det kända i ett nytt sammanhang Överdrifter Transformationer Det oväntade Stämningar

INTELLIGENT MATERIALVAL: ”…dvs. material som inte tvingar barnen i en viss riktning utan som ställer frågor och lockar fram hypoteser och en önskan att experimentera.” Paola Strozzi, ”att göra lärande synligt” sid. 67

Både för material och användare. En miljö som man arrangerat med omsorg, signalerar någonting. Det som är vackert framdukat, talar till mig som person. ”Välkommen.” Det är respekt. Både för material och användare.

Den pedagogiska betydelsen av Estetiska miljöer och ett arrangerat material

Betydelsen av Materialets placering Att presentera materialet på ett intressant sätt

” Fantasins skapande aktivitet är direkt avhängig av rikedomen och mångfalden i människors tidigare erfarenheter, eftersom dessa erfarenheter utgör det material som fantasikonstruktionerna byggs av. Ju mer ett barn har sett, hört och upplevt, ju mer det vet och har tillägnat sig, ju större mängd verklighetsmoment det besitter i sin erfarenhet, desto betydelsefullare och produktivare blir dess fantasi vid i övrigt lika förutsättningar. Leif Strandberg ”Vygotskij i praktiken” sid 100

Ateljeristan/konstnären kan bidra med det estetiska. Det är ofta lustfyllt. Hoppfullt, roligt. Svårt att motstå. Det väcker nyfikenheten. Det kanske förvånar och får mig att vilja undersöka. Undersök och laborera! Testa många gånger. Gör det igen och på nya sätt! ”Lyssna, hörde du…? Det lät som… Men det var inte det, det var nåt annat?” ”Kolla, vad hände! På overheaden blir den helt annorlunda. Skruva på ratten och se vad som händer då…”