Data från svensk sjukvård i underlag och beslut från TLV

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Myndighets-presentation
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Välfärdsteknologi inom äldreomsorgen – erfarenheter från Sverige
Swedish Medtech Branschorganisationen för de medicintekniska företagen i Sverige Anders Wennerberg vice vd.
Mätning i hemmet med automatisk blodtrycksmätare
Jan Liliemark Läkemedelsdagen
Fler studentbostäder i Stockholmsregionen 7 december 2012.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Energikartläggning i stora företag
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
-24 Hälsoekonomisk värdering HS TLV Uppföljning Förhandlings- grupp NT -12 Registreringsansökan -3 CHMP opinion 0 Godkännande -6 Månader Beslutssteg Kondense.
Effektiv miljötillsyn Ett projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Utredningen av den kliniska forskningen. Brister och möjligheter Klinisk forskningHälso- och sjukvård Utbildning ForskningstraditionGod sjukvård Register,
…en del av vård och behandling
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Vad menar vi med begreppet behov?
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Tillväxtverket 1 Ny myndighet – nya möjligheter.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Genomgången av läkemedel mot depression Presenterades 17 december 2008 Besluten träder i kraft den 1 april 2009.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Effektivitet. Vad är effektivitet? En kundorienterad, effektiv och högklassig verksamhet förbättrar arbetsmotivationen bland de anställda och inverkar.
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Upphandling av stöd till bredband
Särläkemedel på Läkemedelsförmånsnämnden
Genomgången av läkemedel vid blodfettrubbningar
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
NÄMIL 2013 Gunnar Fredriksson SKL
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Forskning Prioriteringar Statlig styrning av sjukvården Kunskapsstyrning/nationella riktlinjer.
Thomas Davidson, Fil.dr. hälsoekonomi CMT - Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi Linköpings Universitet Quality 2011, 15 september Hälsoekonomiska.
Oktoberrapport Oktoberrapport
Socialdepartementet. Projekt inom Nationell cancerstrategi Socialstyrelsen 2010 ”cancerår” inom SoSs arbete med kunskapsstyrning, uppföljning.
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
OECD Territorial Review of Sweden
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
1 Statens beredning för medicinsk utvärdering. 2 SBU:s uppgift att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur (ett samlat) medicinskt, ekonomiskt,
Patientlagen Källa: Sveriges kommuner och landsting.
Välkomna!.
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Gemensam arbetsmodell för öppna prioriteringar inom Svensk hälso- och sjukvård?
Arbetet med APS:s policyprogram för läkemedelsområdet Syftet med programmet är att sammanställa de frågor, som medlemmarna anser vara viktiga inom läkemedelsområdet.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Gothia Forum för klinisk forskning - Resultatet av ett unikt samarbete.
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
Överenskommelsen inom integrationsområdet
LÄKEMEDEL och MYNDIGHETER Lyftet II juni 2015.
Uppföljning av införandet av nya läkemedel 2011 till 2015.
Översikt av pågående och avslutade aktiviteter Elektronisk rapportering av lm- biverkningar 2. Förståelse för ordinerad behandling 1. Nationellt.
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Kommunledningskontoret Myter och legender inom upphandling.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Uppföljning av processerna för introduktion av nya läkemedel i Sverige
Ordnat införande av nya läkemedel. Samverkansmodellen (alla landsting och regioner) NT-rådet Har landstingens mandat att avge rekommendationer om användning.
Värdering av effektivitet i klinisk vardag NLS 1.2
Hjälpmedelsutredningen
Information från KU-Råd och Analysgruppen Margareta Ehnebom Chefläkare
Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna
Utvecklad styrning – om sammanhållning och tillit i förvaltningen
Uppföljning av processerna för introduktion av nya läkemedel i Sverige
Generaldirektör GD-stab Förvaltning Utveckling Tillstånd Tillsyn
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Frågor och svar om generiskt utbyte
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Införande av patientöversikter i cancervården
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Data från svensk sjukvård i underlag och beslut från TLV Love Linnér & Björn Södergård

TLV är en myndighet under Socialdepartementet som: Det här gör vi Vision Organisation Historik Så fattar vi beslut TLV:s förändringsarbete TLV är en myndighet under Socialdepartementet som: beslutar om pris på och subvention av läkemedel och förbrukningsartiklar beslutar om subvention av tandvård beslutar handelsmarginalen för apoteksmarknaden ansvarar för regelverket om generiskt utbyte på apotek svarar för kvalitet, service och tillgänglighet på ett rättssäkert och effektivt sätt

Generaldirektören beslutar om: Det här gör vi Vision Organisation Historik Så fattar vi beslut TLV:s förändringsarbete Generaldirektören beslutar om: prisändringar på de läkemedel som subventioneras regler för generiskt utbyte och apotekens ersättning för att sälja subventionerade läkemedel bidrag till glesbygdsapotek subvention för generika, parallellimport samt nya förpackningar och styrkor verksamhetsplanering, organisation och internbudget m.m.

Nämnden för läkemedelsförmåner Det här gör vi Vision Organisation Historik Så fattar vi beslut TLV:s förändringsarbete Nämnden för läkemedelsförmåner En ordförande och sex ledamöter. Beslutar om pris och subvention av läkemedel och förbrukningsartiklar.

Förbrukningsartiklar är till exempel: Stomiartiklar Diabeteshjälpmedel Inhalationshjälpmedel för bland annat astmatiker Injektionshjälpmedel

Företag ansöker om subvention Företaget skickar in en ansökan om pris eller subvention till oss. Därefter bestämmer vår nämnd för läkemedelsförmåner om läkemedlet ska omfattas av högkostnadsskyddet.

Tre grundläggande principer Människovärdesprincipen Vårt läkemedelsuppdrag Beslut Hälsoekonomi Omprövning Förbrukningsartiklar Pågående projekt Generell subvention Ansökan om subvention Databas Beslut Begränsad subvention Ingen subvention 180 dagar Tre grundläggande principer Människovärdesprincipen Behovs- och solidaritetsprincipen Kostnadseffektivitetsprincipen En översyn pågår för att tydliggöra hur principerna ska vägas mot varandra: Översynen ska vara klar 2014 1 2 3

Ökad tillgänglighet av läkemedel m.m. I proposition 2013/14:93 betonas vikten av att fattade beslut följs upp avseende effekter och användning ”Utredningen föreslår att möjligheterna att följa upp användningen av läkemedel i klinisk vardag behöver utvecklas framöver. Ett flertal remissinstanser påtalar behovet av att utveckla den värdebaserade pris-sättningen ur ett uppföljningsperspektiv.

TLV omprövar läkemedel Vårt läkemedelsuppdrag Beslut Hälsoekonomi Omprövning Förbrukningsartiklar Pågående projekt TLV omprövar läkemedel Vi går regelbundet igenom och omprövar subventionen för läkemedel för att se om de ska kvarstå inom högkostnadsskyddet.

Hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel Vårt läkemedelsuppdrag Beslut Hälsoekonomi Omprövning Förbrukningsartiklar Pågående projekt Hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel Vi har fått i uppdrag av regeringen att i form av en försöksverksamhet göra hälsoekonomiska bedömningar av klinikläkemedel. Avsikten är att ge ett bättre underlag för beslut och prisdiskussioner i landstingen samt stödja en likvärdig, kunskapsstyrd läkemedelsanvändning i hela landet. Det är landstingen som styr vilka läkemedel vi ska granska. Vi fattar inga beslut utan tar fram ett kunskapsunderlag om läkemedlet. Omsättningen av klinikläkemedel är omkring 7 miljarder.

Hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter Vårt läkemedelsuppdrag Beslut Hälsoekonomi Omprövning Förbrukningsartiklar Pågående projekt Hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter Vi har fått i uppdrag av regeringen att i form av en försöksverksamhet göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter. Syftet är att stödja landstingen och ge dem bättre underlag vid beslut om att införa nya metoder och vid upphandling. Det är också att främja en mer jämlik vård i hela landet samt att stimulera innovation. Medicinteknikmarknaden omsätter uppemot 25 miljarder kronor per år. Vi fattar inga beslut utan tar fram ett kunskapsunderlag.

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Subventionsansökan Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Godkänt läkemedel

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Subventionsansökan Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Subventionsansökan Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Subventionsansökan Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Subventionsansökan Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Subventionsansökan Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

TLV Etisk plattform Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Människovärdesprincipen Behovs- och solidaritetsprincipen Kostnadseffektivitetsprincipen Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag atazanavir (infcare) eviplera (infcare) dabigatran (auricula) Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag exenatid (NDR) ranibizumab (makula) [pirfenidone] (IPF) [rotigotin] (Parkinson) Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag [Faktor VIII] (Hemofili) TNF-hämmare (RA) Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag azacitidin (Düsseldorf MDS) bevacizumab (ovarialcancer) Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

TLV Utvärdering av hälsoekonomiskt underlag implanterbar defibrillator (ICD- och pacemaker , Rikssvikt) Avslag Ansökan företag Subventionsansökan Subventionerad produkt Bifall Villkor uppföljning Godkänt läkemedel Omprövning subvention Prioritering: TLV Klinikläkemedels-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering: NLT Underlag: företag Medicinteknisk produkt Medicinteknik-projektet Kunskapsunderlag landsting Prioritering & Underlag: Flera organisationer Uppföljning

Erfarenheter Efterfrågade data: Svårigheter: Processvariabler: patientkaraktäristika, tidigare behandling Effektvariabler: Liknande de i RCT (för jmf), livskvalitet Svårigheter: Observationsstudie kontra RCT (evidens effektdata) Kort tid mellan subventionsansökan och beslut i relation till uppstartstid för register

Viktiga frågor Samverkan, tidigt agerande (TLV, LV, landsting) Möjlighet till tidig finansiering (företag / landsting) Tydlig skiljelinje studier/marknadsföring i utformning av registerfrågor (företag / register)