Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna"— Presentationens avskrift:

1 Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna
Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm Tel

2 VAR MED OCH MINSKA UTSLÄPPEN! 107 MILJONER SKA INVESTERAS UNDER 2015
600 MILJONER ÅR 2016, 2017 OCH 2018

3 Varför behövs Klimatklivet?
Goda erfarenheter från tidigare satsningar. Efterlängtat från många delar av samhället. Klimatklivet en viktig satsning bland andra. Mervärden: skapar jobb t ex inom arbetet med ny infrastruktur och främjandet av nya innovationer. Nu behöver vi åtgärder!

4 Klimatklivet – för ett klimatsmart samhälle
Pengarna ges till klimatinvesteringar i kommuner, regioner, företag och organisationer. Satsningen ska leda till maximal klimatnytta på regional och lokal nivå. Syftet är att i första hand minska utsläpp av växthusgaser. Gärna bidra till spridning av teknik och marknadsintroduktion samt ha effekter på andra miljökvalitetsmål, hälsa och sysselsättning.

5 Ur förordningen(2015:517) om stöd till lokala klimatinvesteringar:
Stöd ska i första hand ges till den eller de åtgärder som vid varje prövningstillfälle bedöms ge den största varaktiga minskningen av utsläpp av växthusgaser per investeringskrona. Om minskningen av utsläpp av växthusgaser är likvärdiga för flera ansökningar, ska hänsyn också tas till åtgärdernas möjlighet att bidra till spridning av teknik och till marknadsintroduktion samt till åtgärdernas effekter på andra miljökvalitetsmål, hälsa och sysselsättning.

6 Vilka får inte stöd? Stöd får inte ges till privatpersoner
Stöd får inte ges till verksamheter som omfattas av handel med utsläppsrätter Stöd för inte ges till åtgärder som måste genomföras enl. lag, annan författning, villkor i tillstånd berättigar till elcertifikat har påbörjats innan beslut om stöd fattats

7 Hur mycket stöd kan en åtgärd få?
Stöd till företag kan ges utifrån statsstödsregler, Medfinansiering krävs inte för stöd som utbetalas enligt de minimis-förordningen. I gruppundantagsförordningen beskrivs möjlig stödnivå (en procentsats av de kostnader som är stödberättigade) i respektive artikel.  Stöd till andra än företag får ges i den omfattning som krävs för att åtgärden ska genomföras. Naturvårdsverket får bevilja delar av ansökan.

8 GÅ FRÅN ORD TILL HANDLING!

9 Hur ansöker man? Ta reda på fakta på Länsstyrelsen och Naturvårdsverkets webbplats: naturvardsverket.se/klimatklivet Läs förordningen. Vänd dig till din länsstyrelse för frågor inför ansökan. Digitalt ansökningsverktyg – förbered dig genom att gå igenom frågorna först. Finns på NV:s webb. Ansökningsverktyget stängdes 15 november. Nästa omgång första kvartalet 2016

10 Vem gör vad? CENTRALA MYNDIGHETER LÄNSSTYRELSERNA NATURVÅRDSVERKET
Tar emot ansökan och överlämnar till Naturvårdsverket med eget yttrande. Tillför regionalt kontaktnät och kunskap om regionala planer och program. Svarar på frågor om ansökan med mera. Prövar ansökningarna och beslutar om stöd vid fyra prövningstillfällen per år. Stödjer länsstyrelsen. Betalar ut pengar. Stöd i bedömningar, vägledning, uppföljning.

11 Klimatklivet – ansökningar omgång 1och 2
Antal ansökningar 434 Ladd- infrastruktur 141 Sökt stöd nästan 900 miljoner kronor Antal ansökningar 223 Ladd- infrastruktur 59 Sökt stöd ca 400 miljoner kronor

12

13 naturvardsverket.se/klimatklivet
BÄSTA KLIMATNYTTAVINNER! naturvardsverket.se/klimatklivet


Ladda ner ppt "Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna"

Liknande presentationer


Google-annonser