Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Processkarta över en övergripande löneöversynsprocess
Advertisements

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Uppföljning av återbesök inom planerad specialiserad vård modell för registrering, uppföljning och redovisning till den nationella väntetidsdatabasen.
Gemensam HR(PA)-funktion i Hälsingland
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Seminarium 26 november 2013 Maria Khorsand, vd SP Sveriges Tekniska Forskningsinsitut och ordförande i rådet.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Nordisk slutkundsmarknad
Enklare faktura Seminarium 25 mars Dagordning • – Kaffe • – Ei presenterar uppdraget och förslag • – Diskussion.
Hearing fjärrvärme Stockholm
Miljödepartementet Ett Sverige utan klimatutsläpp – det gröna föregångslandet Bakgrund till regeringsbeslut torsdagen 21 juli 2011.
Elcertifikatsystemet i Förändring
Elcertifikat –den svenska modellen FERA styrelseseminarium Nils Andersson Vattenfall AB.
Ex på aktuella projekt Stentjärnåsen, Härjedalen, Wallensten
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nordisk balansavräkning 29 april
Energiintelligent Dalarna Nätverksträff Dalakommunernas Energi- och klimatgrupp 30 januari 2014.
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Distriktet i Stockholm
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
1 Ny LTP , 4 april 2013 Direktiv och tidplan Dialogmöte ny LTP 4 april 2013.
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium den 16 april 2011 Olof Karlsson.
Q2 Q3 Okt Nov Dec Jan Feb Mar Maj Jun Göteborgs universitet förnyas Apr Styrelsemöte 7 apr Styrelsemöte 12 okt Start ny organisation.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Utredning Ju 2013:13 ”En modern reglering av person- och godstransporter på järnväg”
Enklare faktura Seminarium 25 mars Uppdraget Centralt för en fungerande elmarknad är att kunderna får den information de behöver för att kunna göra.
Jämställdhetspolitiken Tillväxtverket 26 september
Hälsingebygden Leader Fördelning av projekt (exkl småstöd)
Mål- och resultatstyrning
Regeringsuppdrag på Kunskapscentrum 2014 Åsa Sjöström.
Vad händer med elcertifikatsystemet
Arbetsmiljöverkets vision
EL-OCH CERTIFIKATMARKNADEN SERO:s seminarium på Westerkvarn den 24 augusti 2011 Olof Karlsson, SERO.
 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.
Omarbetad handbok Ingår nu som en del i en serie handböcker:
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Elcertifikat – nu och i framtiden, och i Norge?
Fokus III & UP-System AES-konferens i Katrineholm 7 maj 2009 Jörgen Sjödin & Lars Ingelstam.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
En samlande kraft! Seminarium om nedlagda deponier Identifiering, inventering och riskklassning av nedlagda deponier 11 september 2013.
Utredningar om mätning Förbrukning Småskalig produktion EDIEL & avräkningskonferens 24 – 25 november 2010 Lars Munter Marknad.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
Vilka utmaningar står vi inför inom transportsektorn?
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Kvalitetsutveckling - administrativa processer
Energikartläggning i stora företag
Handlingsplan för utveckling av exploateringsprocessen Ansvar och befogenheter I exploateringsprojekt Utkast 3 Exploateringsgruppen /Susanne Ek.
Hearing om delredovisning av solelstrategi- uppdraget Bakgrund Delredovisningens slutsatser Fortsatt arbete Synpunkter på delredovisningens förslag Solforum,
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Uppföljning av förutsättningar för studentinflytande.
Ekonomiska styrningen Styrningen långsiktig och strategisk Flexiblare – skilda förutsättningar Årliga återrapporteringskrav – mindre omfattning.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Välkommen till studentdagen 2016
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Pilotlän för grön utveckling
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Kvalitet i stödverksamheten Lunds universitet
Programutvärdering av sysselsättningsinitiativet
Energimyndighetens inspel
Lönebildning Vård & bildning
Regelförbättring/regelförenkling
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Mattias Haraldsson

Enligt regleringsbrevet ska Energimyndigheten: Analysera och föreslå eventuella justeringar av kvotpliktskurvan som behöver göras för att Sverige ska uppfylla åtagandet gentemot Norge i traktatet om en gemensam elcertifikatmarknad Identifiera och bedöma risker som kan leda till att utbyggnadstakten av förnybar elproduktion inte utvecklas som förväntat till 2020 Belysa torvens roll i elcertifikatsystemet samt analysera konsekvenserna av en eventuell utfasning av torven Analysera den historiska utvecklingen inom systemet, bl.a. med avseende på elcertifikatpriser, sparade elcertifikat och utfasning av anläggningar Analysera marknadens funktionssätt, bl.a. med avseende på omsättning, likviditet, antal aktörer och marknadsklarering och vid behov föreslå åtgärder för att ytterligare förbättra funktionssättet

Utredningen ska på sikt bidra till att: Marknaden för handel med elcertifikat fungerar väl. Elcertifikatsystemet bidrar till att nationella mål om förnybar energi uppnås och att avtalet mellan Sverige och Norge om en gemensam marknad för elcertifikat hålls. Den eventuella risken för en, i förhållande till uppsatta mål, för låg utbyggnadstakt reduceras. Det finns kunskap om vad utfasning av torven från certifikatsystemet skulle innebära både för certifikatsystemet och för torvnäringen i Sverige.

Avgränsning Det ingår inte i uppdraget att se över målen för förnybar elproduktion! Analyser av vad som händer med elcertifikatsystemet efter 2020 ingår inte i uppdraget. Fokus för den del av projektet som avser torvens roll i elcertifikatsystemet är elcertifikatsystemet. I utredningen görs en bedömning av vad det innebär för torvbranschen att bränslet är berättigat till elcertifikat, men inte någon fullständig analys av torvbranschens ekonomiska och marknadsmässiga villkor.

Utredningsorganisation Ca 10 medarbetare från Energimyndigheten Styrgrupp (chefer från myndighetens analysavdelning) Referensgrupp (elcertifikatsystemets användarråd) Extern kvalitetsgranskare

Angränsande utredningar Kontrollstation i Norge (NVE): Dialog med norska myndigheter ”i de delar som är relevanta”. Samarbetsmekanismer förnybart (uppdrag 3 i regleringsbrevet): Energimyndigheten ska ”analysera för- respektive nackdelar med en utvidgning av den gemensamma elcertifikatmarknaden till fler länder”. Dessutom ska analyseras ”hur gemensamma projekt […] kan finansieras och i vilken utsträckning valet av finansieringsmodell påverkar den gemensamma elcertifikatmarknaden före och efter 2020 och konsumentpriset på el.” Uppföljning av tillståndsprocesser (uppdrag 5 i regleringsbrevet): Energimyndigheten ska ”följa upp tillståndsprocesser för anläggningar som producerar förnybar el […] och verka för att åtgärder som effektiviserar processen blir genomförda”.

Tidplan Uppstartsarbete Hearingar i Stockholm och Oslo Utredningsarbete: vår-höst 2013 Öppet remissförfarande: hösten 2013 Revidering, granskning och beslut: dec 2013-jan 2014 Redovisning till Regeringskansliet: 15 februari 2014

Vad händer närmast? Kvotkurva Prognos för kvotpliktig elanvändning tas fram. Utbyggnadstakt Kontakter med branschen. Insamling av information om planerade projekt. Kontakter med NVE. Torv Möten med branschen under maj. Historisk utveckling Statistiksammanställning bl.a. från publikationen ”Elcertifikatsystemet 2013”. Marknadens funktionssätt Statistiksammanställning, synpunkter från hearing. Kontakt med NVE.

Information från projektet Remissutgåva: hösten 2013 Slutrapport: 15 februari 2014

Information till projektet I samband med hearingen Muntligt under gruppdiskussionerna Skriftligt till elcertifikat@energimyndigheten.se (senast 19/4) Skriftligt till mattias.haraldsson@energimyndigheten.se Remissutgåva under hösten. Datum kommer att annonseras i förväg