Heden och dammarna människor och händelser i en Leksandsby

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
Berättande texter Kännetecken för berättande texter –
Det första du bör göra är att rita horisonten
Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Speldosan.
Elsa Beskow.
Äventyr i sjumilaskogen
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Författare Josefin Berntsson År 2013
Hur kan jag vara viss om min tro?
Sagan om den hungriga vargen
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Gamla bilder från Fykan Familjen Carl Efraim Eliasson
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Historien om Antiken i Grekland.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Hans och Greta.
Livets Söndag - en dag i glädje inför och i värnande om livet
Birger Sjöberg Birger skrev tre böcker under sin livstid, Kvartetten som sprängdes och Kriser och kransar. Han var en av våra mest folkkära.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Välkommen till trettondags Gudstjänst.
Pronomen.
Egypten.
Industri och demokrati i sverige
Blinka lilla stjärna Blinka lilla stjärna där,
Selma Lagerlöf En författare i världsklass.
Jenny Nyström.
Här kommer en gammal kinesisk visdom!
som egentligen hette Elof Mauritz Olsson
= att visa istället för att berätta
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Det va en gång en katt och hund del 1
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
SVERIGE Ett land i förändring.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Det var en gång tre systrar
Veronica Maggio Veronica Maggio.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ex 1: Jag vaknar av att något surrar runt mitt ansikte. Klart irriterande, men ändå en gammal känsla av härlig sommar och minnen från sommarstugan börjar.
Rikki Tikki Tavi Denna boken handlar om Rikki-Tikki som är en mungo. En dag spolades han bort från sina föräldrar. Och vaknade upp nerbäddad i bomull.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Att inleda och avsluta en berättelse
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Varför dog Jesus? Vad är problemet? Vad kunde God göra åt det?
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
Textilarbete Alice Höök.
Kapitel 2 sid S 75. Det liv man lever och den livsstil man väljer handlar mycket om hur stor motivation man har. Vissa vill motionera och röra på.
Något om Olles ”kusiner”, de som tog namnet Dellerstam.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
MAKTLEKAR.
Tage Tage William Etul föddes som äldsta barn till Elof Mauritz Olsson och hans hustru Hilda Christina f. Andersdotter i detta hus i Södra Stensjö.
Den 25 november 1885 föddes Emelia Charlotta, dotter till Carl August Andersson (Rehn) och hans hustru Emma Charlotta Svensdotter. Dopvittnen var farbrodern.
LEDTRÅD: Hans namn betyder guld och sådana bollar har han många!
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Ett bild och text repotage
Projekt: Sniglar En dag när vi var ute vid ”huset” behövde några barn kissa. Vi gick för att kissa bakom en buske, och under den upptäckte barnen att det.
Presentationens avskrift:

Heden och dammarna människor och händelser i en Leksandsby Några bilder ur boken Heden och dammarna människor och händelser i en Leksandsby samt några bilder som inte kom med i boken Sammanställningen gjord av Kerstin Hopstadius med hjälp av Bosse Trudevall och Sverker Lund

Den akvarell som pryder bokens framsida är målad av August Berglund (1887 – 1954) som skänkte den till Anders Matsers, som bodde i Matsersgården, den röda byggnaden till vänster. Hedboa är det gula huset på höger sida om vägen.

August Berglund (barnet på bilden) skrev barndomsminnen från Heden August Berglund (barnet på bilden) skrev barndomsminnen från Heden. Hans texter återkommer på flera ställen i Heden och dammarna. Hans föräldrar, Anders Berglund (1860 – 1893) & Spännar Karin Persdotter (1858 – 1938), byggde byns handelsbod (ovan) som var i bruk till år 1967.

Källor vi använde till Heden och dammarna, boken om Hedens by i Leksand Urtiden Geologiska kartor 1500-talet Skattelängder, dammkonstruktioner, datering av träprov 1600-talet Kyrkböcker, militära register, roteförteckningar, kartor 1700-talet Husförhörslängder, de första reseberättelserna, skola, redskap 1800-talet Storskiftet, ägor och djurhållning, emigrantuppgifter, protokoll från bymagasin och byalag, hembygdsvårdare, dalmålare 1900-talet Fotografier, berättelser, studiecirklar, intervjuer, radioprogram 2000-talet Digitaliserade arkiv, intervjuer, fastighetsuppgifter.

Träprov togs från en timrad vägg som upptäcktes i vägbanken när dammen skulle tömmas. Stubbarna i dammen, som kom i dagen är de träd som användes vid dammvallen. Träprovet visade att den anlades omkring år 1597. När vattnet var borta kunde man också undersöka rester av den ur-sprungliga fördämningen. Man ser också att dammen inte har slammat igen, för alla stubbar är synliga och man kunde se gamla bäckfåran och delar av en gärdesgård.

Källor och arbetsmaterial: Skrifter av olika slag

Bomärken var ett praktiskt sätt att märka redskap och personliga föremål. De har använts i hundratals år och var också giltiga vid underteckning av dokument Björs Lars Andersson (1825 – 1892) hade sitt bomärke från Ytteråkerö med sig till Heden. Vi har inget foto på honom själv, men däremot på hans hustru Bröms Brita Ersdotter (1831 – 1903), som syns på nästa sida.

Björs Lars Andersson och Bröms Brita Ersdotter fick nio barn Björs Lars Andersson och Bröms Brita Ersdotter fick nio barn. Den yngste, Björs Olof Larsson (1872 – 1952) ”Björs Olle”, är väl känd för sin musik och sin kontakt med gamla traditioner.

Lars Anbo (1902 – 1978) var son till Björs Olle, och växte upp hos sin mor Anbo Karin, som bodde med sina föräldrar i Hästberg. Från hans minnesanteckningar har vi den här berättelsen: ”Jag fick följa med min mormor när hon vallade korna upp mot Högås-berget. Det fanns olika stigar vi följde, ty vi kunde ju inte beta på samma ställe dag efter dag. Skällkon Stjärna (hon hade nämligen en sådan mitt i pannan) gick alltid före mormor och mig, och när vi kom till ett ställe där stigen delade sig så stannade Stjärna och tittade på mormor. Mormor sträckte då ut armen åt det håll vi skulle gå den dagen och när Stjärna såg armens riktning satte hon fart igen, och på rätt stig. ” Bilden visar Grop Karin Persdotter (1874 – 1955)

Gunnar Cassel fotograferade den här stillsamma slåtterbilden med dottern May Cassel f 1888 tillsammans med Bröms Per Nilsson (1831 – 1917) och Bröms Nils Persson (1858 – 1941).

Grop Maria (1875 – 1933) Grop Anna (1877 – 1929) ” Så fort man var färdig för hösten satte man i och vävde” Målar Ingrid Andersson f 1922 Systrarna Grop Maria och Grop Anna var duktiga väverskor, men Grop Anna, som gjort den nedre av yllevävarna på nästa sida, tog sig lite mer friheter med de traditionella mönstren.

”Granbergs Margita” Granbergs Margareta Andersdotter från Västannor , var husmor på Brömsollas gård (gård 70 i boken) i mer än sex decennier. Spinnrocken har kanske placerats utanför huset för att få med utsikten över Järsdammen på kortet.

Nog var det många som slet ont i för sin försörjning på de små gårdarna, men till sist kan vi ändå avundas gemenskapen i att alla i hushållet deltog i arbetet.