Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

som egentligen hette Elof Mauritz Olsson

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "som egentligen hette Elof Mauritz Olsson"— Presentationens avskrift:

1 som egentligen hette Elof Mauritz Olsson
Olle som egentligen hette Elof Mauritz Olsson föddes den 10 juni 1886 som andra son till pigan Carolina Carlsdotter i Sillhövda församling. Fadern skall ha varit Ola Nilsson men föräldrarna var inte gifta och Olle hade aldrig någon kontakt med sin far. Olle hade en äldre bror, Per Olof född , men denne var utvecklingsstörd och skrevs som idiot i kyrkböckerna. Brodern dog 1911 och modern redan 1901.

2 Olle gick fyra år i varannandagsskola
Olle gick fyra år i varannandagsskola. Modern var fattig och jobbade som hönsapiga i prästgården i Sillhövda församling. Olle fick försörja sig så gott han kunde. En gång fick han en orättvis örfil av sin husbonde. Då blev han arg och promenerade till Danmark och sökte jobb. Dock återvände han till Sverige och här är han ute och fingår med någon dam någon gång på 10-talet.

3 När Olle besökte sin faster Emma i Norra Stensjö så träffade han sin blivande fästmö där. Med åtta års åldersskillnad så hade han den lilla granntösen i knät första gången de träffades. Men åren gick och här är paret någonstans i Blekinge.

4 Olle gifte sig med Hilda och 1913 föddes sonen Tage William Etul i det här huset som vi alltid trott låg i Nävragöl men enligt kyrkböckerna hörde till Södra Stensjö. Här ett studiebesök betydligt senare. Tage bör ha tagit fotot. Från vänster till höger: Olle, okänd man (kanske husägaren), Elmar, Linnéa (Tages andra hustru) och Hilda.

5 Tyvärr var det svårt med jobb nere i Blekinge.
Olle, Hilda och Tage emigrerade till Brastad i Bohuslän, dit Hildas syster Frida och hennes man Axel hade flyttat. De bodde i Tegen, Rixö. Men 1920 hade de flyttat ner till Gårda i Örgryte församling som på den tiden inte tillhörde Göteborg. Tage började redan som fem-åring i privatskola och på Valborgsmässoafton föddes dottern Wivan Elvy Linnéa.

6 I november 1920 flyttade de till Malmberget i Norrbottens län där familjen Olsson tillsammans med Mendel (någon slags jobbarkompis till Olle) öppnade en minut- och diversehandel. Dock fick Hilda lappsjuka och 1922 flyttade de tillbaka till Göteborg.

7 Vykort från Malmberget.

8 De bosatte sig först i Rambergsstan på Hisingen, flyttade sedan till Haga i sta’n, därifrån till Fjärde Långgatan och sedan till Andra Långgatan i Oscar Fredriks församling.

9 På Styrsö tydligen 1940: Överst: Olle, Elmar, Linnéa. Nederst: Hilda, Tage, Wivan. 1944 på Bocken De skaffade sommarnöje. Först hyrde de på Styrsö, sedan köpte de hus på Bockholmen och när de inte fick behålla det så hittade de en trevlig stuga i Hjuvik, Torslanda.

10 Om man bor på en ö måste man ha båt. Här är både motorbåten och J-10:an. Ekan ligger dock längre in mot land.

11 Och har man båt kan man ju alltid åka till Marstrand och handla.

12 Det här är också en utflykt till Marstrand fast med en grannbåt sommaren 1958.
Flytvästar? Fanns det då? Olle längst till höger respektive längst till vänster.

13 Det här sägs vara juni 1936 på Olles 50-års dag.
Det här bilden känns mer bekant. När det var väder, sjörapport och dagens eko på radion fick man inte säga ett knyst för då skulle Olle lyssna. Olle dog 1960.


Ladda ner ppt "som egentligen hette Elof Mauritz Olsson"

Liknande presentationer


Google-annonser