Island.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

NEW YORK En stor och känd stad som kallas The Big Apple. Har ca 10 miljoner invånare och är Usa:s största stat. Stadens yta = 1214 kvadrat kilometer och.
Anne Frank Historia.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Sagan om Piffy.
Explorer of Sweden December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida” December 2009 bildspel nr. 14 ”Pura Vida”
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
Karlsson på taket av Kristine och Simon.
Tre frågor du helst inte ska behöva ställa efter att du läst detta.
Lahden Pohjola-Norden r.y. 2006
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Svenska som andraspråk
Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B.
Åk till Sverige.
Grekland bestod av flera små riken/stater
Mellankrigstiden.
Åk 9 - året då det händer -.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Samtalet På Arbetsplatsen.
Så gör du.  Namn  Arbetsplats/Yrke  Fritidsintresse   En bra bok/film 5 SNABBA Kaffe – The Bil –
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
VIKINGARNA.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Cuba.
Minna Hedberg Hjort och Melwin Eklund
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
VALLE VATTENDROPPE AV: MADELEINE SUNDQVIST.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Vintern kall och grå Sitter och fryser så, så Djuren sover då
Hawaii En drömresa jag förhoppningsvis får uppleva någon gång i livet H.
Grattis alla samer på er nationaldag!
David Christensson Rymden.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Vi var i en park med brännande drakar När vi åkte till hekla gillade vi inte musik. Island är en vacker ö.där bor mycket folk.
Vad är du för typ av person?
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Marcus berättar lite om sig själv
Sálin hans Jóns míns Sálin är ett islänskt band som spelar pop musik. Bandet saman står av 5 medlemar. Bandet började att spela året 1988 och har dom.
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Island Katla Marín Berndsen.
Vår ö, eller landet vi fann Och hur vi klarar oss där…
AMSTERDAM.
Italien Fakta om italien.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
DEN MAGISKA DÖRREN.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
FRANKRIKE! Frankrike ligger i västra Europa och är (544000) kvadratkilometer stort och Frankrikes huvudstad heter Paris och är väldigt känd över Eiffeltornet!!!
♥ ♥ ISLAND ☼ ☼.
16/12-14
S V E R I G E.
skola. hamarkfilm. se/index
Island.
Nederländerna Jamileh Adawi Lärare: Kicki Svensson Klass 5B
Kristendomen Rehab & Anna.
Planet fakta.
Island.
Norge.
ISLAND!.
Judendomen k.
Är det någon som har besökt Island?
Norra Europa.
Fina platser att besöka
Industriella revolutionen
Sveriges natur Geografi åk 4.
Vite krist & kristna kungar
Östra Europa Puls Geografi Europa.
Presentationens avskrift:

Island

Här är lite fakta: På Island talar folk isländska och vårt Statsskick är republik. Folkgrupper: islänningar samt invandrare från framför allt de nordiska länderna, (vikingarna hadde jo också varit med kvinnor som de hadde tagit från Irland och tagit till Island, så igentligen är vi också lite från Irland). Huvudstaden är Reykjavík (114 800 inv. Storreykjavík 184 200; 2003) Islands högsta berg är Hvannadalshnúkur (i Öræfajökull som är 2119 meter hög), längsta flodet är Þjórsá (237 km) och största sjön är Þingvallavatn (84 km2). Här bor ca. 294 000 (2003) och invånare/km2: 3 Islands Yta är 103 020 km2. Medlemskap i internationella organisationer: Europarådet, EFTA, FN, NATO, Nordiska rådet, OSSE, WTO Religion: den evangelisk-lutherska statskyrkan omfattar 87 % av befolkningen, protestantiska frikyrkor ca 4%, katolska kyrkan 2 %, övriga 7% (2002). Naturtillgångar: fisk, vattenkraft, jordvärme, diatomit (från kiselalger) Viktigaste exportvaror: fisk, skaldjur och fiskprodukter, aluminium , kislejärn, diatomit, fårprodukter (kött, hudar, ull och yllevaror) Valuta: 1 króna (plur. krónur) = 0,10 SEK (augusti 2004) BNP/invånare: 36 710 US dollar (uppskattning 2003) Olika näringsgrenars andel av BNP: jordbruk 1,5, fiske 12 %, industri 22 %, handel 13,5%, transport, lager och kommunikationer ca 7,5%, service ca 43,5% (2002)

lite islänskt

Almännt om Island Ísland är ett liten ö i nordiska havet. Ingólfur Arnason kom hit året 874. Han flydde från Norge när en man tänkte ta över hela Norge. Ingólfur seglade hit och strandade i Reykjavík. Han såg ånga där men trodde att det var rök, därför heter det Reykjavík(Rökvik). Island var ett av första länderna i världen som fick nån sorts råd(Alþingi) som bestämde vad gjordes över hela landet, det gjordes 930. Från Island kommer många goda sagor, liksom Snorra-Edda, Njálusaga, Heimskringla och Grettissaga om man ska sägja nånting. Island var ett väldigt fattingt land tills efter det andra Världskriget. Då kom den engelska armen hit och då fick många isländingar jobb. Efter det kom den amerikanska armen hit och byggde vår flygplats som vi andvänder fortfarande nu. Efter det kalla kriget blev jättemånga isländingar väldigt rika. Efter det har Island alltid varit det rikaste och det bästa land i världen. För att Island är en ö i sjön då är det kallare på sommarn men varmare på vintern, Island är faktiskt inte väldigt kallt land som många tror, det är bara tråking väder här, liksom rägn och vind. Om jag vore från Sverige och skulle komma hit til Island för första gången då skulle jag först åka till Reykjavík och börja att gå til Perlan (pärlan), därifrån kan du se nästom hela Reykjavík om du har tur med vädret. Sen rekomenderar jag att du badar dig i en av våra snygga simmbasänger. Efter det skulle jag gå till en god glassbutik, Fákafen, vesturbærinn, ís café eller nån annan butik och få mig en bragðarefur. Det är den bästa glassen på Island. Nästa dag skulle jag åka ut på landet. Jag börjar med det att köra till Þingvallavatn och titta där om, där började Alþingi. Sen ska du åka till geysir och se dom kända geysar. Gå ochså och titta se museumet där. Sen åker du till gullfoss och tittar på världens snyggaste foss. Åk nu tilbaks till geyser lite längre och då ser du en jätte bra simm basäng till höger. Efter att jag har badat mig åker jag hemm och lägger mig. Jag skulle ochså villa se Ingólfshöfði men den är rätt så långt i bort. Nästa dag skulle jag vara i Reykjavík och gå runt om Reykjavík och shoppa! Jag vil vara dig på dom islänska priserna, I Island er väldigt dyrt. Om ni har intresse på islänsk musik kan jag rekomendera några bander, t.ex Sigurrós, Quarashi, Hjálmar, Jagúar, Björk eller Mugison. Det här är allt goda bander som är kända. Sen kan man ochså åka upp till vestfjorderna. Där var jag i sommras. Där är vackert landskap och vackra länder. Eller så kan du åka till Akureyri. Där ser du vackra byr och alle.