Projektledare Ann-Sofi Medin

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Advertisements

Kontaktsjuksköterskans uppdrag och ansvar Klara Karlsson & Jennie Jackson Samordnande kontaktsjuksköterskor Hematologiska processen.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND På gång inom äldreområdet! Linda Macke.
Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland Resultaten för indikatorerna.
Projekt ”samsjuklighet” Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
1 Implementering av nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Blekinge Processledare Sten Eklund och RosMarie Nilsson
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
ELEVHÄLSAN PÅ ALZAHRAÀ AKADEMI
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Trygg hemma Hur går införandet? Chefsträff 5, Kiruna
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Taltidning till fler 16 mars 2017 Götabiblioteken.
Länsgemensam ledning i samverkan
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Regional tillgång till idrottsanläggningar och kulturskola
Ett treårigt utvecklingsprojekt
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Analysseminarium – ÖK februari
Påverkansanalys Version 2 mars 2017
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Trygg och effektiv utskrivning från slutenvården.
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Vårdplaneringsprocessen
Delregionaltmöte Nordväst
Partsgemensam information till dig som medarbetare
Arbetsmarknadstorget
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Samordnad vård och omsorgsplanering
Avdelningen för vård och omsorg
God och Nära vård 2018 – 01 –
Sammanfattning av projektrapporten
Stöd till riktade insatser inom psykisk ohälsa 2014 (PRIO) - lägesrapport GRUNDKRAV Grundkrav 1: Överenskommelse om samarbete och upprättande.
Planering inför utskrivning på kvällar och helger
Implementering av samverkanslagen och överenskommelsen
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Strategidag Fredagsgruppen
Länsgemensamt inriktningsdokument för integrerade verksamheter inom området psykisk ohälsa, missbruk och beroende Handlingsplan Psykisk Hälsa.
Nästa steg regionkalmar.se.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Verksamhetsberättelse IFO 2017
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Insatser i öppenvården för att förebygga ungdomars återfall i brott
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Förbättringsmodellen – en struktur för systematiskt förbättringsarbete
Samordnad individuell plan (SIP)
Länsgemensam ledning i samverkan
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Dokumentera rätt i vården
Led- och muskelmottagning
Rapport från Temagrupp Psykiatri
Modersmålsbaserad hälsokommunikation Folkhälsa och sjukvård
Processteam Självskadebeteende
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Samordnad utveckling för god och nära vård
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
Samverkan Barn och unga
Närvårdscentrum Skene
Agenda Projektets uppdrag Vad har projektet identifierat?
Projektplan: Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
Presentationens avskrift:

Projektledare Ann-Sofi Medin Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria 2019-01-30 Projektledare Ann-Sofi Medin

Enligt projektplan Mål Uppstart av socialmedicinska mottagningar i Alingsås och Lerum Uppstart av Mini-Maria i Alingsås och Lerum Den enskilde ska via mottagningarna få vård, stöd och insatser som upplevs som en väl fungerande helhet Att kunna erbjuda 1-3 åtgärder enligt de Nationella riktlinjerna för vård och stöd vid missbruk. Färre patienter behöver öppen och slutenvård inom psykiatrin

Metod Projektledare anställs för att starta upp socialmedicinska mottagningar och Mini- Maria mottagningar Integrerade vård-och stödinsatser från olika aktörer, parallellt och samordnat för att möta den enskildes behov. Rätt insats i rätt tid utifrån helhetssyn och behov SIP (Samordnad individuell plan) används som instrument Kommunen kommer att omfördela sina personella resurser så att en del av de resurser som i dag arbetar med målgruppen kommer att koncentreras till mottagningarna Psykiatrin kommer att stötta upp på mottagningarna. Uppstart av konsultationsmodell mellan specialistpsykiatrins läkare och primärvårdens läkare, där specialistpsykiatrins kunskap och kompetens vid behov finns tillgänglig i mötet mellan primärvårdsläkare och brukare.  

Genomförande Projektledarens uppdrag Projektledarens uppdrag är att starta tydligt definierade första linje-verksamheter i Alingsås och Lerums kommuner, socialmedicinska mottagningar samt Mini- Marior. Verksamheter med integrerade insatser som är samlokaliserade.

Projektet ska arbeta utifrån tre områden; ”Kartläggning”, ”Definitioner och modell” samt ”Styrning och ledning”. Arbetet med de två senare sker parallellt. Kartläggning Undersöka: a) Vilka verksamheter som berörs. b) Vilka uppdrag berörda verksamheter har och vilka insatser de ger. c) Hur samverkan mellan verksamheterna ser ut idag. d) Vilka bristerna berörda verksamheter ser och hur det påverkar e) Hur sker uppföljning på individ och systemnivå (Avtal, överenskommelser, instrument etc). f) Hur stor är målgruppen som har behov av socialmedicinska insatser i Lerum och Alingsås? Utarbeta en tydlig definition av första linjens ansvar och uppdrag a) Vilken målgrupp första linjen ska ta emot utifrån problemområden, symtom och/eller funktionsnivå. b) Vilka insatser som ska kunna erbjudas på första linjen, kopplat till problemområde/symptom/funktionsnivå. c) Vilken kompetens som ska vara tillgänglig på första linjen. d) När hänvisning eller lotsning ska ske till andra verksamheter Taget ur projektplanen

Socialmedicinska mottagningar Alingsås och Lerum träffades tillsammans regelbundet i arbetsgrupp under hösten 2018. Närvarande var representanter från Lerums kommun, från öppenpsykiatriska mottagningar i Alingsås samt Lerum och en representant från vårdcentral i Alingsås. Man kom fram till att processerna såg helt olika ut i de två kommunerna och från och med 2019 har man träffats i två arbetsgrupper, en för Lerum och en för Alingsås.

Alingsås Vilka verksamheter som berörs. De verksamheter som i nuläget berörs är Vårdcentral, Öppenpsykiatrisk mottagning samt kommunens myndighetsdel samt utförarenhet. b) Vilka uppdrag berörda verksamheter har och vilka insatser de ger. c) Hur samverkan mellan verksamheterna ser ut idag. Samverkan sker men kan bli bättre. Det finns patienter/brukare som har behov av tätare samverkan för att de skall kunna få den vård och det stöd de behöver.

d) Vilka bristerna berörda verksamheter ser och hur det påverkar - Gemensamma bedömningar och tät samverkan i utslussningsprocesser behövs Stöd via coach/boendestöd till personer som ej själva tar sig till vård/möten. -Vård via vårdcentral även till personer som inte klarar av att uppsöka vårdcentral -Anhörigstöd? Urinprov? Screening missbruk Gemensamma bedömningar för bättre livskvalite, omvårdnad och vård. e) Hur sker uppföljning på individ och systemnivå (Avtal, överenskommelser, instrument etc). Via mätetal i respektive organisation f) Hur stor är målgruppen som har behov av socialmedicinska insatser i Alingsås? I mätning gjord i samverkan 2017 ca 200 personer, arbetsgruppen skattar behovet likadant nu

Alingsås processen SIP (Samordnad individuell plan) används som instrument redan nu och skall vara en del av arbetet på mottagningen. Arbetsgruppen skattar att personalbehovet till att börja med täcks av en 50% tjänst från respektive part, dvs kommun, öppenpsykiatri samt vårdcentral. Mottagningen kommer då att kunna vara öppen tre dagar i veckan. Kommunen kommer dessutom att omfördela sina personella resurser så att en del av de resurser som i dag arbetar med målgruppen kommer att koncentreras till mottagningarna. Tät samverkan med kommunens mobila team kommer dessutom att ske. Lokal finns och arbete har påbörjats med att göra den säker med bla flyktdörrar.

Lerums processen a) Vilka verksamheter som berörs. De verksamheter som berörs är Vårdcentral, Öppenpsykiatrisk mottagning samt kommunens myndighetsdel samt utförarenhet. Lerums kommun kan tänka sig att lokalisera andra verksamheter i samma lokal, tex anhörigstöd. b) Vilka uppdrag berörda verksamheter har och vilka insatser de ger. c) Hur samverkan mellan verksamheterna ser ut idag. Samverkan sker på individnivå men kan bli bättre. Det finns många patienter/brukare som har behov av tätare samverkan för att de skall kunna få den vård och det stöd de behöver. Samverkan på organisationsnivå kring målgruppen är liten. Vårdcentralen saknar representant i arbetsgruppen. Kommunen har behov av att kunna fånga upp tex unga med missbruk tidigt, likaså att fånga upp personer över 65 med missbruk tidigare.

Lerums processen d) Vilka bristerna berörda verksamheter ser och hur det påverkar Se ovan e) Hur sker uppföljning på individ och systemnivå (Avtal, överenskommelser, instrument etc). Organisationerna har egna nyckeltal f) Hur stor är målgruppen som har behov av socialmedicinska insatser i Lerum och Alingsås? Frågan är under utredning,

Lerums processen Lerums arbetsgrupp träffas regelbundet. I arbetsgruppen saknas representant för vårdcentralerna vilket till viss del har hindrat arbetsprocessen att komma framåt. Lerums kommun håller på att omstrukturera sin egen organisation beträffande missbruksfrågor och Lerums öppenpsykiatriska mottagning har likaså ”egna” frågor att lösa, vilket gör att den gemensamma processen i nuläget är svår att nå. Kommunen och öppenpsykiatriska mottagningen är dock överens om att ett tätare gemensamt arbete med målgruppen personer med psykisk ohälsa och missbruk behövs. Man vill för att visa på att behov av ytterligare samverkan behövs ordna en halvdag för berörda parter kring SIP.

Mini-Maria Arbetsgruppen för Mini-Maria har varit något svårstartad men har haft ett uppstartsmöte 25 januari. Regelbundna möten varannan vecka kommer att ske i uppstartsfas. Deltagande i arbetsgruppen är än så länge Alingsås och Lerums kommun, Elevhälsan i Alingsås, BUP Alingsås/Lerum, Ungdomsmottagning Alingsås/Lerum. Elevhälsan i Lerum, gymnasier, brukarorganisation, närpolis, vårdcentraler kommer att ombedjas yttra sig. Öppenpsykiatriska mottagningar kan komma att bli berörda, detta beror på vilket åldersspann mottagningen kommer att ta emot. De är informerade och har i nuläget tackat nej till medverkan.

Projektledaren har hämtat information från Mini-Maria i Göteborg, Stockholm, Åmål samt samverkar med Mini-Maria som är under uppstart i Älvsborg. Studiebesök kommer att ske på Mini-Maria Tjörn. Gemensamma frågor att ta ställning till är tex åldersspann på mottagningen, bedömningsinstrument, screening/utredning/behandling, personalkategorier, provtagning, arbetsledarskap, tidsåtgång per ungdom, huvudmannaskap, tillgänglighet lokalt, mm.