Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rapport från Temagrupp Psykiatri

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rapport från Temagrupp Psykiatri"— Presentationens avskrift:

1 Rapport från Temagrupp Psykiatri
Från möte

2 Rapport från Berosams avvikelsearbete
Berosam ska belysa och analysera avvikelser i vårdsamverkan rörande personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller missbruk. Berosams uppdrag är att komplettera verksamheternas egna åtgärder genom att identifiera övergripande systemfel och ta fram åtgärdsförslag på organisatorisk nivå.

3 Uppföljning av åtgärder sedan föregående rapport
Riktlinjearbete och kompetensutvecklingsinsatser gällande samverkan utifrån LVM lagstiftning har påbörjats både internt och i samverkan, där resultatet, bättre samverkan mellan huvudmännen, har märkts under våren genom minskat antal avvikelser. Utbildningsplan i samverkan är klar och startar hösten 2018 där gemensamma utbildningstillfällen för personal inom kommun och sjukvård kring SIP fortsätter. Gemensam utbildning syftar både till kunskapsspridning och samsyn. Samsynsgruppen bestående av kuratorer och förste socialsekreterare, samt arbetsgruppen för riktlinjer utifrån samverkan vid behov av LVM har arbetat vidare under våren med framtagande av tillämpningsanvisningar av underavtalet till hälso- och sjukvårdsavtalet vilka kommer att vara klara för ställningstagande i oktober

4 Berosam konstaterar att flera avvikelser i samverkan rapporterade januari till maj rör nedan områden
SIP möten där en part uteblir. Behov av SIP föreligger, men avsaknad av vårdkontakt på av patienten efterfrågad öppenvårdsmottagning vilket aktualiserat frågan kring när remiss skall skrivas och när SIP skall nyttjas. Brister hos enskild verksamhet kring rutiner för samverkan vid utskrivning. Ansvarsfråga vid behov av vårdintygsbedömning där det är svårt att snabbt finna korrekt information kring vem man som samverkanspart skall kontakta i en akut situation. Olika bedömningar från huvudmännen vid delat kostnadsansvar samt avsaknad av återkoppling Bedömning av läkare från öppenvård i enlighet med upprättad SIP och handlingsplan vid tidiga tecken har inte delats av läkare på psykiatriska akutvårdsmottagningen varefter planering brutits och avbrott i vård har uppstått.

5 Berosam föreslår nedan åtgärder utifrån avvikelserna under 2018 vilka Temagruppen ställt sig bakom
Klargörande riktlinje för SIP eller remiss. Tydliggörande för samverkande parter kring ansvar för vårdintygsbedömning. Framtagande av gemensam rutin för delat kostnadsansvar. Diskussion kring förutsättningar för direktinläggning. SIP skall användas som verktyg och Berosam följer upp hur SIP används i verksamheterna.

6 Vård- och stödsamordning
Temagrupp Psykiatri har påbörjat dialog, vilken fortsätter på möte i september. Gemensam målsättning, vad vill vi uppnå för resultat år 2018 och 2019? RACT eller VSS? Definitioner och begrepp. Hur sker utbildning och implementering och vad görs gemensamt respektive av varje huvudman var för sig? Hur organiseras lokal styrgrupp och arbetsgrupp? Ta kontakt med din verksamhets ledamot i temagruppen i det fall du vill delge tankar och synpunkter i frågorna ovan.

7 Ta del av revisionsrapport gällande samverkan kring personer med samsjuklighet


Ladda ner ppt "Rapport från Temagrupp Psykiatri"

Liknande presentationer


Google-annonser