Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Advertisements

Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
10:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Marknadsföringens olika fronter.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Europeiska Unionen Organisation och verksamhet. Koppling till innehåll och kunskapskrav Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
Kultursamverkansutredningen Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
SURE visar vägen i förändringen landsrapport Finland Antti Ikonen och Kaisa Isotalo SURE FIRE.
Kommunfullmäktige hur gör man ?. Frågor och interpellationer Rätten för fullmäktiges ledamöter att ställa interpellationer och frågor är viktig från demokratisk.
Genomförd av CMA Research AB Medarbetarundersökning 2014 Oktober 2014 Ängelholms kommun.
SMART KOMMUN I NACKA: ENKEL OCH ÖPPEN VÅRT MÅL ÄR ATT BLI BÄST PÅ ATT VARA KOMMUN.
Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik (EBP) är integreringen av bästa forskningsstöd med professionell praktisk erfarenhet och klientens.
INCLUSIVE CITY.
Framtidens kommun – parlamentariska arbestgruppen
Empowerment i teori och praktik?
Hur styrs Sverige?.
Rapport – medborgarpanel 2
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Välfärdens processer för myndighetsutövning inom IFO/FH
Barnets bästa i främsta rummet
Medborgarpanel om bibliotek I Botkyrka
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Bön & tillbedjan.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Unga vuxnas boende Hur unga vuxna bor och hur de vill bo? RUFS 2050
Arbetsformer XX vattenråd.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Vi snackar lön!.
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Innovationsklimatet i Sundsvalls kommun - resultat av självskattning
Kommunala aktivitetsansvaret
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Så styrs Sverige.
Skolrelaterad psykisk ohälsa bland unga tjejer och killar
Medarbetarenkäten december 2018.
Hur skapas förtroende för revisionen? Seminarium 63
Medlemsdialog Framtidens folkrörelse
Demokrati, politik och val.
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Hot och hat mot förtroendevalda
- Tobaksfri utmaning, för tobaksfria ungdomar
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Ordförandekonferens BlOF 2018
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Insatser och åtgärder för att stärka sfi-resultaten I NACKA
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Länsdelsgruppernas sammansättning och arbete
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Riksdagen.
Barnrättsperspektiv inom socialtjänsten
Hållbar utveckling måste vara
Vad ska vi prata om? Förtroendevaldas roll som kommunens (och väljarnas) ambassadörer i mötet med kommuninvånare , organisationer och näringsliv.
Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
Ansvars och rollfördelning
PSS och framtiden… ”Hur vill vi ha´t?”
Områdesarbete i Botkyrka kommun
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
- LISTAR DE STÖRSTA LEDARSKAPSUTMANINGARNA 2019
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Angereds unga stadsutvecklare
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll Ahmad Azizi Demokratiutvecklare, kommunledningsförvaltningen

Demokratin utmanas i prakten Demokratin har ett starkt stöd av medborgarna när det gäller idealen och principerna. Demokratin är känd och populär över allt.  Men det är ett vagt godkännande av en populär ide.  Politiska idealen och perfekta demokratin har aldrig existerat. Men jämför med andra i praktiken är det demokratiska systemet med alla sina brister föredras framför vilken icke demokratiskt alternativ som helst. 

Demokratins utmaningar Relation mellan förtroendevalda och medborgare Högerpopulism Polarisering Unga och politiken Politiken nationell efter valet 2018 Den representativa demokratin och medborgardialogen mellan de allmänna valen 

Relationen mellan förtroendevalda och medborgarna Att vara förtroendevald i Botkyrka är ett viktigt, utvecklande och utmanande uppdrag. Relationen mellan förtroendevalda och medborgarna är kärnan i demokratin. Förväntningarna är höga. Det är ett förtroende varje förtroendevald alltid behöver fundera över. Hur kan du på bästa sätt leva upp till förtroendet?

Högerextrema och populistiska organisationer fortsätter att växa! Det finns olika extremister: religiösa, kulturella och politiska. Det mest aktuella är högerextrema och populistiska organisationer som växer och med det bristande tilltro/växande missnöje med det politiska etablissemanget.

Polariseringen och klyftorna i Sverige och i Botkyrka fortsätter att öka Konsekvensen av ökade klyftor mellan rika och fattiga kan ge resurssvaga känslan av utanförskap och svagare tillit och förtroende för demokratin Risken för ökade klyftor är större i Botkyrka än i många andra kommuner. Botkyrkas befolkningssammansättning rymmer stora socioekonomiska skillnader.

Det politiska parlamentariska läget under mandatperioden Det osäkra politiska läget efter valet 2018 kommer att prägla politiken under hela mandatperioden. De politiska partierna utmanas i att kunna driva den politik som de lovat till sina väljare. Det finns risk att medborgarnas förtroende för politiska institutioner försvagas.

Ungas syn på politik och demokrati är en utmaning    Ungdomar uppfattar inte sig själva som politiskt intresserade eftersom de uppfattar politiska frågor som partipolitik. Däremot visar studien, samt våra erfarenheter i Botkyrka, att ungdomarna är mycket intresserade av att engagera och påverka i sakfrågor. Det finns en stark kraft, vilja och engagemang hos unga i Botkyrka. Genom att tidigt ta vara på ungdomars engagemang kan vi också påverka deras vilja att som vuxna engagera sig och även rösta i allmänna val.

Den representativa demokratin Medborgardialog – som stöd inte som alternativ Lyssna in och ha dialog med berörda innan, inte efter att beslut redan är fattade. Medborgarna vill veta vad som händer med sina synpunkter och förslag i kommunen

Nya former för dialog med kommuninvånarna. Dialogforum             Dialogkommission- Botkyrkadialogen Medborgarpanel           Rådslag Medborgarförslag           Medborgarsynpunkt

Dialogkommission Dialogkommissionen innehar en budget. Förslag som inkommer till Dialogkommissionen skickas i första hand till berörd förvaltning som besvarar dessa. Förslag och medskick av politisk karaktär/principiell vikt har möjlighet att lyftas till berörd nämnd efter beslut av berörd nämndordförande. Berörd förvaltning/nämnd kan äska pengar från Dialogkommissionen för att finansiera genomförandet av förslag som inkommit till Dialogkommissionen

Rådslag Syftet - att möjliggöra en direkt påverkan för medborgarna i vissa lokala frågor. Rådslagen ska fokusera på frågor som rör en enskild stadsdel. Förvaltningarna/nämnderna kan lämna förslag till rådslag.

EP- valet - kommunens insats Syftet med insatsen Målgrupper Kommunens mål: ökningen i valdeltagandet i Botkyrka ska vara mer än i genomsnitt för riket

Sammanfattningsvis: Demokratin är inte en självklar fungerande form för politiken i praktiken Demokratin utmanas ständigt på olika sätt  Förtroendevalda har en viktig roll i att bevara och förstärka den lokala representativa demokratin. Botkyrka har goda krafter och nya former för dialoger i arbetet med utveckling av demokratin. 

Frågor