Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden"— Presentationens avskrift:

1 Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden. Han har tagit fram en produkt som många småföretagare kommer vara intresserade av att köpa. Han har varit väldigt noggrann. Innan han startade sin enskilda firma gjorde han en liten marknadsundersökning och har även undersökt att produktens pris täcker kostnaderna. Han har upprättat en affärsplan och en likviditetsplan.

2 De skatter som kan bli aktuella i ett UF-företag (Ung Företagsamhet) är inkomstskatt, sociala avgifter och moms. Charlie har i skolan fått lära sig allt som är viktigt att hålla reda på. I skolan har de också pratat om att många företagare hamnar hos Kronofogden just på grund av obetalda skatter. Den vanligaste bolagsformen för unga är enskild firma, men om ni vill diskutera olika bolagsformer i klassen så finns mer information på

3 Charlie har fått in flera beställningar på sin produkt
Charlie har fått in flera beställningar på sin produkt. Många vill köpa mot faktura och Charlie väljer att ringa till Kronofogden för att kolla om hans kunder brukar betala sina fakturor i tid. Han ringer till Kronofogdens kundservice och frågar på kundernas personnummer. Då får han veta att tre av dem har obetalda räkningar hos Kronofogden. Detta ser Charlie som ett tecken på att de kanske inte kommer att betala hans faktura.

4 Charlie känner att det är viktigt att han får in pengar till sitt företag så att han själv kan betala sina fakturor. Han säger därför till de kunder som har skulder hos Kronofogden att han kan sälja till dem om det betalar produkten kontant. En av de fakturor som Charlie skickat ut blir inte betald i tid och Charlie sänder ut en påminnelse som inte heller blir betald. Han väljer då att skicka ärendet till Kronofogden, använd Faktalektionen. Firman går bra och Charlie säljer mycket. Första året gör han en rejäl vinst som han väljer att lägga vinsten på att utveckla sin produkt. Tyvärr blev den inte så bra som han hoppades och nästa år går affärerna mycket sämre.

5 Andra verksamhetsåret har firman större utgifter än inkomster
Andra verksamhetsåret har firman större utgifter än inkomster. Charlie funderar på hur han ska få in mer pengar i firman och överväger att belåna sommarhuset som han ärvt efter sin mormor för att få pengar. Han pratar med banken som säger att det är jätteviktigt att han håller isär sin privatekonomi och företagets ekonomi. Banken är osäker på om han kommer att klara detta och nekar honom därför lånet. Nu går inte Charlie i skolan längre och funderar lite på vem han kan rådfråga om det är dags att avsluta firman eller hitta nya investerare. Diskutera gärna i klassen hur Charlie ska göra? För mer info om att avsluta företag hänvisar vi till Skatteverket.


Ladda ner ppt "Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden"

Liknande presentationer


Google-annonser