Räkneflytskompetens i åk 1

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
2-årigt samverkansprojekt
Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Handlingsplan för matematikutveckling
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Mål och betygskriterier
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet – en potential för skolan – men vad är det och hur kan man göra?
Världens bästa skola Linda Norberg.
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Stimulansbidrag Tidiga insatser Boo Gårds skola Förskola och skola Malin Rinman.
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Inkluderande intensivundervisning matematik åk 1
Utbildningstrappa för NTRK´s ridgrupper Miniknattar/ Ridlekis/ 30- minutersgrupp För våra yngsta elever handlar det mer om att umgås med hästar under ordnade.
Lyckad träning Hur?.
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
Göteborg Distriktlagsverksamhet. Varför är vi här? INSPIRERA!! VINNA TV-PUCKEN!!
Matematikutvecklingsschema
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
URsmart Innehåll och tankar Attila Szabo Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Digitala akademin 12 maj.
Utvecklingssamtal Sandvikens IF P Titta på de olika områdena och prata igenom med barnen vad de själva tycker att de är bra på och vad de tycker.
Nämndplan 2015.
Exempel på skriftligt omdöme
Att jobba språkutvecklande
Hur du hittar elevernas styrkor
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
SET Social Emotionell Träning  Birgitta Kimber
Förstelärare, principer från vt Vilken enhet som ska få möjlighet att utse ny förstelärare beslutas av Produktionsdirektör Fördelning per enhet.
Föräldraråd Syfte: En möjlighet för föräldrar att medverka i och ha inflytande på skolans verksamhet som helhet Att vara en diskussionspart.
Resultatsammanställning Västernorrland Skolpresidiet Lars Thorin.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
VAD ÄR EN TALANG OCH VILKA ÄR TALANGER?. Fotbollsspelare som visar vilja och glöd för att utveckla sina fotbollsfärdigheter är de spelare som kommer nå.
7-mannamatch spel 9-12 år Anfallsspel Målvakten rullar eller kastar ut bollen till någon av medspelarna. Bollhållaren fortsätter speluppbyggnaden med att.
* Smileprojektet är ett konkret stöd i implementeringsarbetet med de nya läroplanerna. * När projekttiden är slut har vi utvecklat metoder.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Välkommen till Föräldramöte P03 lag 4-6. Spångamodellen Spånga IS Fotboll är en förening vars syfte är att, utifrån Fotbollens spela lek och lär, bedriva.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Lära för livet!.
Coaching.
UC+ A tr UPPVÄRMNING TID: 15 minuter VAD Speluppfattning VARFÖR
Det är insidan som räknas!
Föreläsning 7 Observation som datainsamlingsmetod
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Första sidan beskriver kort hela träningens mål / syfte
Presentation av tjänst
Mål och resultat på Åsaskolan
Samordningsförbundet
Förslag till förstärkning i Ma inför ht 2017.
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Karin Johansson Att vara ledare Varför, vem och hur?
Olika mycket pengar till olika skolor – vilka effekter ger det
Det är insidan som räknas!
Föräldramöte VT- 17 Välkomna!.
Personen från Skolverket
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Presentationens avskrift:

Räkneflytskompetens i åk 1 Så gick det till när vi ökade vår måluppfyllelse från 18% till 97% på två läsår – beträffande addition/subtraktion 1-9

Speciallärare med inriktning matematik Ma/No åk 4-9-lärare Marcus Nordin Utbildning: Speciallärare med inriktning matematik Ma/No åk 4-9-lärare Anställning: Speciallärare på Alléskolan, Habo F-6-skola drygt 500 elever

Räkneflytskompetens i åk 1 Så gick det till när vi ökade vår måluppfyllelse från 18% till 97% på två läsår – beträffande addition/subtraktion 1-9 MÅLBILD: ELEVEN SKA NÅ MINST FEM AV SEX RÄTT INOM SEX DELOMRÅDEN, DVS 30/36, INOM TRE MINUTER PRECISIONSTRÄNING för att nå automatisering/räkneflyt

Matematikämnet utan automatisering

Matematikämnet med automatisering

Beräkningar hämtas ur ett arkiv Arbetsminnet kan arbeta ”ostört” med problemlösningsuppgifter Matematikämnet med automatisering Ämnet blir enklare att lyckas i Motivation stärks – måluppfyllelse ökar

Matematikundervisning Räkneflytskompetens AG1 Grundtanken med materialet var att det skulle vara för elever i störst svårigheter, utifrån de erfarenheter jag har av elever med komplicerat lärande, låg motivation, neuropsykiatriska förtecken eller andra försvårande omständigheter. För elever som av olika anledningar tillgodogör sig en mindre andel av undervisningen krävs att det som undervisas för dem är av en effektiv karaktär – för att de ska få ökade möjligheter att nå kunskapsmålen – därav begreppet precisionsträning – det eleven ska bli bra på tränas med precision: för att din backhand ska utvecklas räcker det inte att bara spela matchspel på träningen, utan din backhand måste slipas med precision – då tränar vi backhand ett tag för sig och går igenom rörelsemönster, grepp, position, träffbild etc.

Matematikundervisning Räkneflytskompetens AG1 Många elever som jag mött klarar av en mindre mängd matematikundervisning och adderat på det kan lärandeprocesserna för dem vara av komplicerad natur – i själva verket skulle de behöva oerhört mycket större mängd undervisning – men i och med denna försvårande omständighet måste undervisningens karaktär vara av mycket effektiv art – framförallt för de individerna, för att de ska ha en ökad möjlighet att nå de uppsatta kunskapsmålen.

Matematikundervisning Räkneflytskompetens AG1 Om matematikämnet, för en elev med lätta att lära, är att bestiga Kinnekulle, så ger detta paradoxbehov en elev med automatiseringssvårigheter, en känsla av att bestiga Mount Everest – i träskor. För dessa elever, som är i svårigheter i ämnet och samtidigt uppvisar sämre arbetskapacitet, av olika skäl, är det väsentligt att hitta effektiva vägar för lärande.

Matematikundervisning Effektiv och precis Matematikundervisning Räkneflytskompetens AG1

Nyckelfaktorer för skapandet/utformningen av verktyget Kollegialt lärande Vetenskapligt förhållningssätt Tennis/kyrkorgel - ”ska du bli bra på något så krävs hårt arbete”, ”att vara noggrann i sin träning/övning är snabbaste vägen till ett gott slutresultat” samt ”titta och lyssna på de bästa och försök härma och lära av dem” 15 års arbetslivserfarenhet av elever med försvårande omständigheter i sitt lärande i matematik

Forehand Backhand Serve Matchspel – alla delar ska fungera tillsammans samtidigt Volley Slice Taktik

Läsår Andel elever med godkänt resultat i åk 1 2015/2016 18 % 2016/2017 79 % (detta läsår startade träningen i nuvarande form) 2017/2018 97 %

Införande av två ämnesansvariga (åk 1-3, åk 4-6) i matematik, vars insats varit att hjälpa till att ”skjuta på” framåt i ämnet Ny träningsmetod: effektiv träning på rätt moment (med godtagbara strategier) Precisionsträning samt ökad träningsmängd Tydligt specificerade och höga krav/förväntningar Framgångsfaktorer Matematik som prioriterat mål på skolan – skolledningens insatser Skolan har lagt över ett tydligare ansvar på varje matematiklärare Arbete för att läraren själv skulle upptäcka nyttan med metoden och ta ansvar för varje elevs resultat/måluppfyllelse

Bibehålla arbetsmetoden i åk 2 och åk 3 Att få samtliga matematiklärare att ta ansvar för att träningen blir effektiv för varje elev utifrån elevernas olika grundförutsättningar Förvalta resultat Att bli ännu bättre på att möta upp och identifiera de elever som har svårigheter beträffande automatisering Fortsatta utmaningar Att få samtliga matematiklärare att omfamna kunskapen om automatiseringens förtjänster Bibehålla arbetsmetoden i åk 2 och åk 3 Bibehålla kunskaper – öka förståelsen på djupet hos varje individ, utöka talområde, göra kunskaper generaliserbara

TACK FÖR MIG! Recept: En stor dos precisionsträning Effektiva strategier Träna på rätt moment (i utmaningsområdet) Ett gott ledarskap Elevens inre driv Blanda och krydda med passionerat engagemang och en nypa skådespeleri Nu är måluppfyllelsen biff! Allt material finns kostnadsfritt på lektion.se: ”Träning inför och/eller efter AG1” marcus.nordin@habokommun.se TACK FÖR MIG!