De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vårt blodomlopp Våra celler behöver hela tiden syre och olika näringsämnen.
Advertisements

Mat från mark och vatten
Dubai "En annan värld".
Vet du om att klimatet förändras?
Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
FOKUSERA PÅ FÖRJÄNSTEN!
1. Varför finns det pengar?
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
~ Den första mobiltelefonen ~
Mobility on Demand Miljövänlig, kostnadseffektiv och imagestärkande mobilitet.
Mellankrigstiden.
EU 2020 strategin •Bakgrund –Den ekonomiska krisen har raderat bort flera års ekonomisk och social utveckling. –Samtidigt rör sig världen snabbt framåt.
Är det möjligt att göra Replot självförsörjande med
Vad är orsaken till problemet?
Levnadsvillkor och resursfördelning
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
Sustainable City Hyllie - Framtidens stad redan idag
Fossilbränslefri region
Energiteknik Teknik direkt s
EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket.
Handlingsprogram för hållbara transporter Handlingsprogram för hållbara transporter är ett program för tillväxt och utveckling i.
Bidra till en hållbar tillväxt i Kalmar län – fler jobb och mer export göra att Kalmar län år 2030 inte har några nettoutsläpp av fossil koldioxid effektivisera.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hur datatekniken har revolutionerat samhället
Energikällor.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
”Det är aldrig för sent att göra så mycket som möjligt” –citat av Pär Holmgren Roger Gunnarsson Trosa, Sverige.
”Vägen mot e-samhället”
Fotosyntesen.
Av: Elin, Alva, Emilia, Joel och Rasmus
Energiförsörjning.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Vind, vatten och jord
Professor och forskningschef bodahlbom.se aktivering.se sust.se Staying Alive Bo Dahlbom.
Chalmers, Energi och miljö, Fysisk Resursteori
Vattenånga och koldioxid är de viktigaste växthusgaserna, följda av dikväveoxid och metan. Den växthusgas man oftast pratar om är koldioxid. Halten av.
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Energiteknik Teknik direkt s
Energiformer & omvandlingar
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
Atomfysik och kärnfysik
Hållbar utveckling.
E-Road East 4 juni Bilen är en fantastisk uppfinning!
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Energi Åk
Hållbar Utveckling. Här är fem punkter om vad hållbar utveckling är. Hållbar utveckling är när man tar ansvar så att det inte äventyrar framtiden för.
VÄRMEGRUPPEN. VARFÖR GÖR VI DETTA?  Vi vill lösa de problem vi har med vårt interna värmesystem.  Vi vill säkerställa att vårt område har ett fortsatt.
OSS och Ekonomi - Finns det ekonomi OSS? Copyright © 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att nyttja denna presentation.
Solel. En timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar under ett år! Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ca fem.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Rejås 1 (17) – Fri programvara är enkelt Datakonsult Marcus Rejås OSS och Ekonomi - Finns det ekonomi.
Ekologi.
Ett tema om befolkningen i världen
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Naturlandskap blir kulturlandskap
Hållbar utveckling.
Föreläsning 16: Tentan, att förbereda sig…
Geografi Henrik Carlsson.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Sveriges bagare och konditorer
Produktion, handel och transport
Miljöanpassat byggande vid ett regionsjukhus i drift
Transport & handel.
Vi har alla ett ansvar för miljön
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
Presentationens avskrift:

De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen går fort. Personligen är jag väldigt optimistisk till möjligheterna som kommer med alla de teknologiska genombrott som görs. Jag tänkte prata lite om några teknologier där det verkligen rör på sig och lite om hur vi försöker använda oss av dessa här i VGR och Fyrbodal.

Hållbar energi En av nyckelfrågorna för hållbarhet är tillgång till ”ren” energi. Jag valde en lite traditionell bild av en kommersiell byggnad med solceller för att symbolisera detta. Annars finns det fler exempel på mer integrerade lösningar som nästan inte syns, som t ex denna (klick)

Hållbar energi Copenhagen School är täckt med 12000 solpaneler och man producerar ungefär hälften av den energi man behöver. Effektiviteten på solpanelerna ökar snabbt samtidigt som priserna går ner. Redan idag är produktionkostnaden för solel lägre än distributionskostnaden (förklara) i 80% av de globala marknaderna! 2020 producera på taken för 4c/kWh. Transmission 7c. Utmaningen är givetvis hur man hanterar skillnaden mellan tillgång till solenergi och när energin behövs, men som tur är så går utvecklingen av batterier ännu snabbare. Detta innebär att man tror att inom 3-5 år så kommer man, åtminstone i lite mer solintensiva delar av världen än där vi bor, betala mindre för att ha egna solceller plus batteripackar för lagring än vad man idag betalar för överföringen av el från kraftverken till våra hus. Alltså: Även om kärn- eller vattenkraftverk skulle vara gratis så kommer vi inte vilja ha den. Överföringskostnaden är högre än att generera och lagra sin egen solel! Redan idag används solel för att driva pumpar som pumpar upp olja. Man vill inte ha dieseldrivna pumpar även när man har fri tillgång på olja!

Nya transportmöjligheter Kommersiell och privata transporter kommer kunna sköta sig själva. Autonoma fordon kommer, och de kommer snart. Olyckan i USA med Uber kommer med all säkerhet inte att stoppa det. Kombinera detta med att fordonen är elektrifierade med energi från sol så ger det fantastiska möjligheter, inte minst för oss som bor lite vid sidan om de riktigt stora städerna. Kommunikationer är viktigt, både för personer som privatpersoner, för oss som arbetskraft och för de produkter som vi producerar. Tänk att kunna använda hela resan från huset till arbetsplatsen läsa, sova eller jobba, även om man bor i Mellerud och jobbar i Munkedal! Och kostnaden för den här transporten kommer vara betydligt mycket billigare än historiskt. En elbil kostar ungefär 2 kr/mil i energi idag. Om du har egna solpaneler på taket så blir det ännu billigare. Underhållet på en elbil är också lägre. Förbräniningsmotor och resten av drivlinan har ca 2000 rörliga delar. En elbil har 20.

Robotar

Robotar

Easter Parade NYC 1900

Easter Parade NYC 1913 Vad gör vi då? Kan prata länge om det, men hinner bara några korta exempel!

Robotar - Vad gör vi?

Elektrifiering & AD - Vad gör vi?

Energi - Vad gör vi? Energikontor 2.0

Vad mer gör vi? Satsning på framtidens biobaserade material Nyttja och vårda havet som resurs Sotenäs symbios – ett verkligt slutet kretslopp. Börjar med fiskodling på land (mer miljövänligt), kommande steg tar det som blir avfall från föregående. På vägen odlas alger, får ut näriungstillskott och kanske läkemedel, får ämnen som hjälper till att effektivisera solceller (elger som är duktiga på att nyttja det lilla ljus som tränger ner till botten) och till slut blir det biogas av de sista resterna. Vinnväxtsatsning Smart Ocean.