Nätverksträff för deltagare i NKR

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skola och arbetsliv i samverkan
Advertisements

Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Statliga stimulansmedel för Östergötlands län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen år 2014 område ” Funktionsnedsättning”
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Vår vision ETT GOTT LIV UTIFRÅN EGNA VAL Vår verksamhetsidé Med professionella insatser gör vi livet mera möjligt för barn, ungdomar och vuxna med varaktig.
Kompetensombudsträff
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Relationen mellan begrepp i Socialstyrelsens termbank och NI:s begreppsmodell Ett fackspråkligt begrepp med dess definition motsvaras av flera atomära.
LSS 1§ Omfattar personer med
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Funktionshinderspolitiken
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Fortsatt översyn kundval inom hemtjänst, ledsagning och avlösning
Exempel på analys och handlingsplan
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Vad innebär LSS-lagen ? Rättighetslag
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Ambition och ansvar SOU 2006:100
OBS Material bearbetat av GBG: Stad
Bakgrund Nationell Nivå Projekt Carpe var ett nationellt projekt som startade 2009 och ligger som grund för förändringarna av titlarna och de nya kompetenskraven.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
UIV Uppföljning av Insatser för Vuxna missbrukare Ulf Kassfeldt
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
Introduktion till hälsofrämjande verksamhet 5sp
Handikapp & Habilitering
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Nämndplan 2015.
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Sveriges Kommuner och Landsting. En skola för alla?  1842 infördes allmän folkskola och 1882 skolplikt – men inte för alla barn.  1889 fick döva barn.
Förslag till kompetensutvecklingsprogram för anställda inom funktionshinderområdet i Halland, för åren Augusti 2015.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Genomföra - brukarundersökning årligen - höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Personer med funktionsnedsättning.
Kvalitet i särskilt boende
Maria N Tafuri, SDF Västra Hisingen Annika Björkhem , SDF Östra Gbg
IBIC - NI tillämpad för äldre- och funktionshinderområdet.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Annika Björkhem och Nina Sunnerfjell, SDF Östra Gbg
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Regionalt utvecklingsarbete evidensbaserad praktik inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning. Sammanställning av intervjuer med.
Livstilsprojekt unga vuxna med lindrig utvecklingsstörning
Material för socialtjänsten
Bättre brukarinflytande 2017
KPR april 2018.
IBIC/ICF Digital delaktighet Öppna jämförelser
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Anhörigstödet i Falkenberg
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Utvärdering palliativ vård i livets slutskede
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Presentationens avskrift:

Nätverksträff för deltagare i NKR Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Nätverksträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Annika Jalap Hermansson 2015-10-21

Kartläggning och analys av vissa insatser enligt LSS Ledsagarservice, Avlösarservice, Korttidvistelse, Bostad med särskild service för vuxna och personlig assistans. Statistiska utdrag, riktlinjegranskningar, enkät till kommunerna. Socialstyrelsens bedömningar och förslag; Personkretsbestämmelsen bör ses över Behov av ledsagarservice tillgodoses inte Möjlighet att införa boendestöd enligt LSS bör utredas Individperspektivet behöver stärkas Skillnader i ersättningsnivåer för personlig assistans behöver minska Tidsbegränsade insatser skapar osäkerhet Oklar orsak bakom minskning av antalet timmar Lagstiftningen behöver ses över 2018-12-25

Behovet i centrum Anpassa ÄBIC för funktionshinderområdet, klart mars 2016 Arbetsmodell med brukaren i centrum Behovsinriktat (–inte insatsinriktat) Systematiskt Gemensamt språk ICF (klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa) Strukturerad dokumentation Öka rättssäkerheten Lyfta anhörigas behov av stöd 2018-12-25

Rapport Socialstyrelsens delmål i den funktionshinderspolitiska strategin Första delrapport 2012 och årlig delrapport, nu slutrapport strategiperioden är slut. Syftet med rapporterna är att beskriva hur Socialstyrelsen arbetar med de nationella målen om delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor. Regeringen har formulerat ett inriktningsmål och fyra delmål för SoS som följs upp. Ny strategi för funktionshinderspolitiken planeras, MFD har uppdraget att planera och samla berörda myndigheter. 2018-12-25

Slutrapport funktionshindersstrategin 4 delmål Alla, inklusive personer med funktionsnedsättning, har tillgång till vård och omsorg efter behov oberoende av kön, ålder, födelseland och bostadsort. Kunskapen om orsakerna till långa väntetider mellan beslut och verkställighet ska öka, liksom hur problemen ska kunna rättas till utan att rättssäkerheten åsidosätts. Genom tillsyn av arbetet med genomförandeplaner bidrar Socialstyrelsen till att barn, ungdomar och vuxna i ökande utsträckning kommer till tals, blir lyssnade till och kan utöva inflytande över insatsernas genomförande. Stödet till anhöriga ökar genom information och vägledning till kommunerna. 2018-12-25

Sprida kunskap om tvångs- och begränsningsåtgärder Sprida kunskap och information, ingen rapport. Information på Kunskapsguiden.se. Egen flik tvångs- och begränsningsåtgärder hösten 2015. Lärande exempel. Presentera verksamheter som arbetat mycket med frågan och utvecklat fungerande arbetssätt. Frågor och svar. Aktuella frågor; rökning i gruppbostad, lås på kylskåp, larm och GPS, begränsningar runt mat och vattenintag. Stödmaterial till chefer LSS våren 2016 2018-12-25

Att förebygga och hantera utmanande beteende Personer med intellektuell funktionsnedsättning som bor i gruppbostad och/ eller har sin sysselsättning på DV. Kunskapsstöd med rekommendationer för chefer och personal inom LSS-verksamhet. Kartläggning av aktuell forskning Konsensusarbete med expertgrupp Enkäter till erfarna LSS-chefer som ledde till att rekommendationerna justerades Fokusgrupper med chefer, personal, metodutvecklare, brukarorganisationer och anhöriga för att sedan fastställa rekommendationerna. 2018-12-25

Att förebygga och hantera utmanande beteende Ett antal rekommendationer om arbetsmetoder där det finns samstämmighet om att de fungerar för målgruppen; Alternativ och kompletterande kommunikation AKK, fysisk aktivitet, tydliggörande pedagogik, sociala berättelser osv. Grundläggande förutsättningar för att kunna ge stöd vid utmanande beteende; närvarande ledarskap, personal med rätt kompetens, medvetet arbets- och förhållningssätt, rätten till kommunikation, kunskap om funktionsnedsättningar och individens funktionstillstånd. Kunskapsstödet publiceras i december 2015. 2018-12-25

Satsning inom omsorg om äldre och personer med funktionsnedsättning 200 miljoner år 2016, det mesta till kommunerna Komplettera pågående satsningar Minska kunskapsluckor Utveckla kompetenssatsningar till baspersonal Möjliggöra utveckling av nationell basutbildning särskilt inom funkhindersområdet Handläggarutbildning fortsätter Jämställdhetsperspektiv särskilt inom biståndsberdömning 2018-12-25

Mer information finns på: www.socialstyrelsen.se