Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Goda relationer skapar utrymme för ledaren
Advertisements

Förändringsarbete Enligt Rendahl et al (1995) är en förståelse för förändringen en nödvändig förutsättning för att medarbetarna skall prioritera förändringen.
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Arbetsmiljö Vad är det?.
Samhällsekonomi 2.
Attraktiva arbetsgivare
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
Byggcheferna – rätt fack för dig som är ledare i byggbranschen.
Utvärderingens resultat. Både förutsättningar och individuella aspekter har betydelse för hållbarhet • Förutsättningar i form av: • krav i arbetet • relation.
Vad är hälsa? MÅ BRA MÅ DÅLIGT Verklig ohälsa Upplevd hälsa AVSAKNAD
Bäst i klassen En bok om lönsamt inneklimat Huvudbudskap
Varför växer inte vissa företag?
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Personalmötet april 2014 – Hanna Gadd
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Tillväxtfrågor på SKL Entreprenörsregionen 1 december 2011
Den etiska plattformen för prioriteringar inom svensk sjukvård
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Kommunstyrelsens styrkort 2009 Antagen i KS DNR
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Lena Stenvall och Åsa Forssell
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.
Trondheim 2-4 maj 2011 Annika Malm. Formidling kräver rätt förutsättningar Historiskt i Sverige Målstyrda resultat Väletablerade och evidensbaserade metoder.
Ett aktivt medarbetarskap
Företagsamma regioner runt hörnet Workshop, Reglabs årskonferens 2011 Lena Lundström & Bengt Westman.
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Hälsa på lika villkor Presentation för förbundsdirektionen 10 mars 2015, Umeå.
Hälsofrämjande arbetsplats
Mål och Handlingsplan 2009 Kommungemensamma Mål och aktiviteter inom chefsförsörjningsområdet 2009.
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
Uppdraget är framtiden, barnen och eleverna. Information om ny organisation av förskolorna i Tyresö kommun.
Frisk under risk - om förekomst och förebyggande av stressrelaterad psykisk ohälsa bland underläkare.
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
J Jämtlandsstråket Mellan Åre och Östersund. Utgångspunkt för arbetet; Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden Det blir lättare.
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
Enköpingshälsan AB Hållbart Ledarskap Välkomna till Enköpingshälsans Ledarfrukost.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Psykiska diagnoser i kontaktyrken i kommuner och landsting.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Fysioterapeuterna Västerbotten
Preliminär Verksamhetsplan 2017
VÄLKOMNA! Empatisk Ekonomi, framtidens modell för arbetsliv och samhälleliga resurser Du kan väl inte tro att du kan slåss med de stora amerikanska drakarna?
. Förbättrad hälsa genom ökad förståelse hos arbetsledare Att hitta en samverkansmodell Sammanfattning Att arbetsledarna som deltagit i.
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Risk- och sårbarhetsanalyser
Din lön och din utveckling
Avsiktsförklaring Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Eva Thulin Skantze Arbetsgivarpolitiska avd, SKL.
Vision för rätt lön.
Vision för rätt lön
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Innehåll Inledning Om Suntarbetsliv
Vad innebär regionbildningen?
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Program för attraktiv arbetsgivare HRC-möte
Partsorganisationerna som står bakom Suntarbetsliv.
Personen från Skolverket
Maria Nordin Institutionen för psykologi
Nästa steg mot en attraktiv och hälsofrämjande arbetsplats
Avsiktsförklaring Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Eva Thulin Skantze Arbetsgivarpolitiska avd, SKL.
Presentationens avskrift:

Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd 2018-09-17

”En chef ska vara en jäkel på att dricka kaffe ”En chef ska vara en jäkel på att dricka kaffe! Ett tydligt kännetecken för en frisk organisation i kommunal sektor är att chefen är närvarande, att den helt enkelt tar sig tid att dricka kaffe med medarbetarna […]” Eva Vingård, professor emerita i företags- och hälsomedicin. Forskningen pekar tydligt ut att ett närvarande ledarskap leder till friskare arbetsplatser. Om man jämför kommuner och landsting/regioner med låg sjukfrånvaro med de med hög har det visat sig att det närvarande ledarskapet är en avgörande friskfaktor. Eva Vingård, professor emerita i företags- och hälsomedicin, som genomfört studien uttrycker det så här:   ”En chef ska vara en jäkel på att dricka kaffe! Ett tydligt kännetecken för en frisk organisation i kommunal sektor är att chefen är närvarande, att den helt enkelt tar sig tid att dricka kaffe med medarbetarna […]” Eva Vingård, professor emerita i företags- och hälsomedicin. Det finns också ett starkt stöd i forskning för att socialt stöd från chef och kollegor leder till större trivsel på arbetet samtidigt som det ökar medarbetarnas vilja att stanna kvar på sin arbetsplats. Rätt stöd leder också till ökat engagemang och bättre arbetsprestationer. Att ge chefer förutsättningar att vara närvarande ledare är därmed en strategiskt viktig fråga. 2018-09-17

Konsekvenser när chefers villkor brister När chefer har för stora personalgrupper leder det till: mer stress och minskad arbetstillfredsställelse för chefer minskat engagemang bland medarbetarna större personalomsättning högre sjukfrånvaro minskad patientnöjdhet ökad risk för olyckor och incidenter (Klara Regnö 2016 samt Nyckeltalsinstitutet) Att inte ge chefer bra förutsättningar har också visat sig hänga samman med en rad negativa effekter för verksamheten. Som exempel visar forskning att när chefer ansvarar för stora personalgrupper är det förenat med: mer stress och minskad arbetstillfredsställelse för chefer minskat engagemang bland medarbetarna större personalomsättning högre sjukfrånvaro minskad patientnöjdhet ökad risk för olyckor och incidenter Källa: Det här framgår av forskare Klara Regnös sammanfattning av aktuell forskning kring hur personalgruppers storlek påverkar kvalitet och hälsa. https://vision.se/Opinion/rapporter/2016/cheferi-valfardens-tjanst--en-forskningsrapport-om-hur-personalgruppens-storlek-paverkar-kvalitet-och-halsa/ Nyckeltalsinstitutets analyser visar att långtidssjukfrånvaron är högre särskilt i stora arbetsgrupper (många medarbetare per chef) där en hög andel anställda är kvinnor. http://www.nyckeltal.se/wp-content/uploads/NyckeltalsinstitutetsArsrapport_2013.pdf 2018-09-17

En jämställdhetsfråga Chefer inom vård och omsorg och sociala tjänster har de största arbetsgrupperna på hela arbetsmarknaden. Chefer i kvinnodominerade verksamheter har i genomsnitt ansvar för betydligt fler medarbetare än chefer i mansdominerade verksamheter. Chefer i kvinnodominerade verksamheter har ofta sämre tillgång till rätt stödstrukturer. 2018-09-17

Förslag till åtgärder… Minska antal medarbetare per chef Inför ett konkret mål/riktmärke för antal medarbetare per chef Utveckla stödstrukturerna runt chefer Rimligt antal medarbetare per chef   Varje kommun, landsting och region bör fatta beslut om hur många medarbetare det är rimligt att chefer i deras organisation ansvarar för. Vad som är ett rimligt ansvar kan variera men ingen chef bör som regel ansvara för fler än 25 medarbetare. Beslutet bör även innefatta chefer i eventuella bolag som ägs av kommunen, landstinget eller regionen.    Rätt använd kompetens Stödstrukturerna runt chefer måste utvecklas. Det gäller allt från administrativa uppgifter, ekonomi och HR-insatser till lokalfrågor och liknande. Genom att organisera verksamheten runt cheferna med professioner, som kan arbeta med uppgifter de har särskild kompetens för, skapas utrymme för cheferna att utveckla verksamheten och coacha medarbetare. 2018-09-17