Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Maria Nordin Institutionen för psykologi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Maria Nordin Institutionen för psykologi"— Presentationens avskrift:

1 Maria Nordin Institutionen för psykologi
Promotiva aspekter Maria Nordin Institutionen för psykologi

2 Hälsopromotion Att skapa en miljö där alla kan hålla sig friska och ingen behöver bli sjuk eller skadad

3 Hälsopromotionens grundpelare
Hälsofrämjande Delaktighet Process Arena

4 Arena Hälsopromotivt arbete kan göras i olika kontext
I en stad (t ex genom att anlägga parker i samråd med medborgarna) På en arbetsplats (genom att arbeta tillsammans för en god arbetsmiljö) I den här föreläsningen är det arbetsplatsen som är arenan

5 Hälsofrämjande Hälsofrämjande arbetsplatser kännetecknas av att både ledare och medarbetare deltar, medverkar och tar ansvar för arbetet och arbetsmiljön Hälsan sätts i centrum genom att ha medarbetarnas hälsa för ögonen i alla processer och på alla nivåer (organisation, grupp och individnivå). Glöm inte att också chefen har en arbetsmiljö. Policydokument APT Ledningsgrupp Hälsa är ett brett begrepp men kan bl a ses som den resurs som gör att individen kan bidra till verksamhetens mål Hälsofrämjande arbetsplatser kännetecknas av ökad trivsel, arbetsglädje och välbefinnande genom delaktighet, medverkan och ansvar. Hälsoarbetet behöver integreras i den egna verksamheten, arenan, tillvarata medarbetarnas nulägesbeskrivning och deras beskrivning av behov avseende arbetsplatsens möjligheter och svårigheter. Arbetet behöver innefatta de tre nivåerna organisation, arbetsgrupp och individ (Hanson, 2004). Hälsa på arbetet betyder förbättrad arbetsorganisation, arbetsmiljö och stöd till individens utveckling. För att kunna arbeta med hälsans alla bestämningsfaktorer krävs samarbete mellan olika professioner (Hanson, 2004). Ett teamarbete där man tillsammans letar problemlösningar inom det specifika uppdraget där det beteendevetenskapliga perspektivet b.la. innefattar kunskap om hälsa, organisation och ledarskap, psykologi och livsmiljö samt pedagogik och förändringsprocesser.

6 Delaktighet Ledarskap
Transformativt ledarskap har visat sig vara ett gott ledarskap Det finns andra goda ledarskapsmodeller också men alla har det gemensamt att ledarna är närvarande ledare

7 Delaktighet medarbetarskap
Inflytande Ökar medarbetarens möjlighet att forma och skapa sitt jobb Lärande Ökar medarbetarens kompetens och självutveckling. Kan bidra till organisatoriskt lärande. Egenmakt Ökar medarbetarens känsla av att ha makt över sig själv och sina arbetsuppgifter Medarbetaren måste själv bidra med den energi och kraft det tar att ta ansvar och förkovra sig. Inspirerande ledare gör detta lättare.

8 process Individnivå Gruppnivå Organisationsnivå
Attityder, känslor och beteenden ändras beroende på vad som händer och sker på jobbet. Detta får konsekvenser för arbetsgruppen och organisationen i stort. Gruppnivå Inom arbetslaget måste arbetsuppgifter och de individuella konsekvenser dessa uppgifter ger upphov till lösas och hanteras. Organisationsnivå Arbetsmiljöarbetet måste fortgå hela tiden. Ett åtgärdat problem måste följas upp och utvärderas (SAM). Nya problem kan uppstå hela tiden, man måste vara lyhörd på ledningsnivå och försöka vara steget före.

9 Hur uppnå hälsopromotiva arbetsplatser?
Dialog som verktyg Ledare och medarbetare tillsammans

10 Hur skapa hjärnvänlig arbetsplats?
En hjärnvänlig arbetsplats kan alltså uppnås genom god kommunikation mellan ledare och medarbetare där medarbetaren är tydlig med vad hen behöver För en god kommunikation krävs förtroende. Förtroende förtjänas från båda håll, men ledaren sätter tonen Arbetsmiljöer som är lämpliga för personer med kognitiv nedsättning brukar underlätta arbetet även för de som inte har någon nedsättning Genom att skapa lika förhållanden för alla uppstår ingen stigmatisering Om undantag måste göras för den med nedsättning måste ledaren kommunicera detta väl med resten av organisationen

11 Hälsofrämjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv
Goda sociala relationer Relationer är komplicerade – att underhålla sina sociala nätverk håller igång hjärnan Förebygger mobbning, stress och ohälsa Minskar/försenar insjuknandet i demens Tips! Organisera för goda relationer

12 Hälsofrämjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv
Återhämtning God sömn behövs bl a för minneskonsolidering Hjärnan behöver omväxling och när den är trött vill den att vi ska byta uppgift Mest effektiva dagliga återhämtningen är en aktiv återhämtning Mikropauser Rörelsepauser Samvaropauser Tips! Organisera för återhämtning!

13 Hälsofrämjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv
Mental stimulans Use it or loose it! Tips! Undvik monontona jobb! Ta upp om hur neuronala nätverk stärks när vi använder dem.

14 Hälsofrämjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv
Fysisk aktivitet Fysisk aktivitet är inte bara träning Möjlighet till variation Stå, sitta, gå vid skrivbordet Gående möten Tips! Skapa en kultur i organisationen där det är OK att stå och gå vid möten!

15 Hälsofrämjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv
Gröna miljöer Gröna miljöer har mycket god effekt på vår kognition och hälsa – även bara bilder på naturen hjälper. Tips! Skapa möjlighet till återhämtning och fysisk aktivitet i gröna miljöer!


Ladda ner ppt "Maria Nordin Institutionen för psykologi"

Liknande presentationer


Google-annonser