Vägledande principer för socialtjänsten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
1 Kommunfullmäktige i Göteborg Beslutade 25 februari 2016 om Göteborgs stads reviderade riktliner för anhöriga som vårdar eller stödjer närstående Riktlinje.
Socialdokumentation Består av två delar!
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Att hitta inspiration i nedskärningarnas tid Britta Åkerlund Avdelningschef Sollentuna socialkontor Niklas Ristarp Connie.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Dagordning : LSS- Lagen om stöd och service Bostäder för personer med funktionsnedsättning Erbjudande om lägenhet.
LSS och SoL Jenny Ahlqvist och Cecilia Wallgren SDF Majorna-Linné.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Betydelsen av hälsofrämjande perspektiv och strategisk planering i vård och omsorg Magnus Zingmark FoU ansvarig aktivt och hälsosamt åldrande Östersunds.
- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Religion - vad är det?.
Mellanhänder: Rätt eller fel? SOI 2017 Ann Fryksdahl, Konkurrensverket
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Välkommen! Evamaria.
Välkommen till information om lex Sarah
Föreläsningar i SMGAO Jan-Olof Åberg
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Varför läser ni religionskunskap?
En plattform för samhällsekonomisk analys
Boendestöd.
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Äldres behov i centrum Välkommen till introduktion! 22 februari 2016.
Nyckeltal för socialtjänst
Iris Rosengren Larsson
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Anhörigstödet i Göteborg stad Steg-ett ut en föräldrautbildning HT 2017 SLK:s utvärdering av anhörigstödet 2014 visade på behov av fortsatt utvecklingsarbete.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Vad är daglig verksamhet Daglig verksamhet är en frivillig insats och ska i första hand syfta till att matcha individer mot arbete, men anpassas utifrån.
Religion.
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Utvärdera för framtiden ...mer än ParaGå
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Barn och ungas delaktighet
Insatser enligt LSS och SoL
Nya bostäder i Skärstad
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Föreningen Samtal och erfarenhetsutbyte
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Välkomna!.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Funktionsrätt Sörmland
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Organisation och lagstiftning
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Övergripande struktur för
Samordnad individuell plan (SIP)
Mänskliga rättigheter -
förfrågningsunderlag
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Projekt Unga Vuxna Syfte Erbjuda arbetslösa ungdomar individuellt stöd omkring hens psykiska ohälsa till självförsörjande situation/rätt i välfärden Utveckla.
Ta hand om dig själv.
Klas Johansson och Linda Grinndal
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Och det där med långsiktighet
Om Tro.
Målgruppsanalys - mall och instruktioner
Presentationens avskrift:

Vägledande principer för socialtjänsten   Helhetssynen  Frivillighet och självbestämmande  Kontinuitetsprincipen  Normaliseringsprincipen  Flexibiliteten  Närhetsprincipen Bild 7 Det kan vara svårt att förstå vad socialtjänsten gör och vad som är vår roll. Det blir lite enklare om man läser dessa vägledande principer som socialtjänstlagen vilar på.   Vägledande principer för socialtjänsten Socialtjänstlagen vilar på några vägledande principer som är viktiga att lyfta fram, nämligen: Helhetssynen: Helhetssynens tillämpning innebär en strävan efter att förstå sammanhang och den helhet som den enskilde är en del av. Utifrån den enskildes perspektiv ska helhetssynen beakta hela människan, både de starka och svaga sidorna och att de olika behoven vägs samman. Den enskildes nätverk ses som en resurs som ska tas tillvara. Frivillighet och självbestämmande: Den grundläggande utgångspunkten i socialtjänstreformen är frivillighet. Socialtjänsten ska präglas av frivillighet och service. Detta innebär att den enskilde själv får bestämma om hen vill ta emot erbjudande om en viss socialtjänst eller inte. Ingen ska påtvingas sociala tjänster, som de själva inte vill ha eller som de inte tror på. Detta står inte i konflikt med att försöka motivera den enskilde att ta emot en viss insats. Kontinuitetsprincipen: Denna princip bygger på insikten om att psykosocialt förändringsarbete grundas på förtroendefulla relationer mellan den enskilde och företrädaren för socialtjänsten. För detta krävs en varaktighet i kontakten, d.v.s. att den enskilde möter samma person/team en längre period. Normaliseringsprincipen: Enligt denna princip ska den som har fysiska, psykiska eller sociala funktionsnedsättningar ha rätt att leva och bo som andra. Socialtjänstens biståndsinsatser ska inriktas på att underlätta för den enskilde att leva i sin invanda miljö. Flexibiliteten: Principen om flexibilitet innebär att socialtjänsten insatser aldrig får utformas utifrån färdiggjorda mallar. Varje insats ska vara individuellt anpassad efter den enskildes egna behov och önskemål med beaktande av helhetssynen. Närhetsprincipen: Närhetsprincipen är nära förknippad med helhetsprincipen, den enskildes sociala eller psykosociala problem kan inte lösas isolerat från närstående personer eller avskilt från det egna sociala miljön och sammanhang Jag har hört att det nu skrockas om att socialtjänslagen är för gammal inte och anpassad efter dagens samhälle med mera. Jag tycker att vi har en skyldighet att värna om dessa principer och att uppmärksamma den roll socialtjänsten borde ha, men inte får förutsättningar att ta. Det är kanske inte lagen det är fel på. Men man kan inte baka ett bröd om man ska mata 1000 personer.