VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
Advertisements

SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
Regiongemensam elevenkät 2016 Skolrapport Fjordskolan ÅK2.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Pedagogisk verksamhetsidé Sege parks förskola, läsåret
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Regiongemensam elevenkät 2016 Skolrapport Öjersjö Brunns skola ÅK5.
Pedagogisk bedömning Skriftliga omdömen Dokumentation Utvecklingssamtal IUP Södra Ängby skola.
Empowerment i teori och praktik?
Barn och ungdomars utveckling
Integrative Model of Group Development (IMGD)
Studie- och yrkesvägledare Finns på skolan: Måndag – Fredag
Exempeltext Arial Regular
Svenska som andraspråk 1
Heby skola 7-9 Björn Johansson, förstelärare
VÄLKOMMEN TILL 6A.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Föräldraenkät 2017 Förskola
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Leda och utveckla en förening
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Det här händer under vecka 36 Bra datum att ha koll på:
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Öppet hus Skolans namn Datum.
Laholms kommun Skolundersökning 2015 Vårdnadshavare/Föräldrar
Regiongemensam elevenkät 2016
Regiongemensam elevenkät 2016
Att leva med……. Här presenterar du dig. ”Vem är jag å vad gör jag här hos er?”
Föräldramöte P/F f.11 och bollek
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Barnskyddsdokumentation
Din lön och din utveckling
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Uppföljningen av Om mig 2016: Psykisk ohälsa Albin Sjöberg Skrivet av: Amanda Ramidh & Narek Habo
RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”
Skolledningskonferens
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Medarbetarenkäten december 2018.
Barnkonventionen.
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Regiongemensam elevenkät 2016
Välkomna! Föräldramöte åk 7.
Regiongemensam elevenkät 2016
Enkät i gymnasieskolan
Systematiskt kvalitetsarbete
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Regiongemensam elevenkät 2016
Det enskilda barnet ska vara förskolans,
Tips för det praktiska ledarskapet
Enkät i gymnasieskolan
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
Presentation för föräldrar
Föräldramöte i kullo skola
Välkomna till Järla skola
Presentationens avskrift:

VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff Kort presentation av värdarna. Mingel: Ta ett glas bubbel, hälsa på fem personer du inte känner från förut, berätta vilken skola du kommer från och vad du själv är riktigt bra på eller tycker om att göra. Efter minglet Kahoot. it

PROFESSIONELLT KAPITAL DEN GODA SKOLAN PROFESSIONELLT KAPITAL SOCIALT KAPITAL Denna bild beskriver, tycker jag, hur barnen/eleverna behöver stabila starka rötter som ger dem trygghet och stöd då de växer upp. Ju fler vuxna som kan finnas där desto sannolikare ä Jag tänker såhär: Den goda skola är en summa av flera ingredienser eller flera investeringar. Om man vill öka på kapitalet och få en god avkastning måste man göra investeringar. Professionellt kapital är t.ex. Kompetenta och behöriga lärare, ändamålsenliga utrymmen, tillräckliga resurser, en hög ambitionsnivå hos lärarna, osv Det sociala kapitalet är minst lika viktigt. Det innebär Tillit mellan alla som finns i skolgemenskapen, lärare, elever, föräldrar. Tillit och förtroende är något som växer fram i mötet mellan människor. Det kräver tid och satsningar men framförallt ett positivt förhållningssätt. Vi föräldrar är en stor och viktig del av det sociala kapitalet. Hur vi förhåller oss till våra egna barns skolgång, deras kamrater, barnens lärare, rektor osv. Det sociala kapitalet har enorm betydelse för elever välmående och lärande,

Vad säger läroplanen? ”Samarbetet mellan hem och skola främjar också kontakten vårdnadshavarna emellan och lägger grund för föräldraföreningsverksamhet. Nätverk bland föräldrarna och gemensamma aktiviteter stärker gemenskapen och stödjer lärarnas och skolans arbete. ”

KLASSFÖRÄLDRAR Varför det? Idén med klassföräldrar är att klassens föräldrar och lärare tillsammans jobbar för en god stämning och gemenskap bland eleverna och föräldrarna i klassen. Det handlar om att investera i det sociala kapitalet som ger utdelning i högre trivsel, mindre utanförskap, mindre mobbning och bättre förutsättningar för inlärning. Med det sociala kapitalet menar vi alla de människor som på något sätt genom sin närvaro och sitt engagemang bidrar till att eleverna i klassen och skolan har det bra. Föräldrar är en viktig del av det sociala kapitalet i en skola. Genom att ta tillvara föräldrarnas intresse för sina barn och göra dem delaktiga är förutsättningarna för att eleverna ska må bra i skolan goda. Då föräldrarna involveras och får ta ansvar för välmående i skolan underlättas också ditt arbetes som lärare. Om det under läsåret uppstår problem är de lättare att lösa då man skapat ett förtroendefullt förhållande lärare och föräldrar emellan.

Siffrorna baserar sig på enkät som gjordes i Danmark bland föräldrar till barn i grundskola. Nästan 3000 föräldrar svarade. (Tidningen Skolebarn april 2014) Siffrorna talar sitt tydliga språk. Känsla av gemenskap är markant bättre i de klasser där föräldrar ordnar gemensamma aktiviteter för barnen 12% mot 72% Och eleverna trivs sämre i klasser där föräldrarna talar illa om varandra 38% mot 71% Eleverna trivs markant bättre i klasser där gemenskapen bland föräldrar är god. 23% mot 81% Det dinns ingen orsak att tro att dessa siffror inte skulle gälla äben här hos oss.

Visa videon som vi gjort om vad som är idén med Klassföräldrar där både elever, en lärare och en klasspappa resonerar kring varför det är viktigt att föräldrarna i klassen engagerar sig i barnets skolgång.

TRYGGA RELATIONER I KLASSEN Då det finns en bra gemenskap i klassen känner eleverna sig trygga och som en del av gruppen. Diskussion: Varför har jag ställt upp som klassförälder? Vilka är de positiva effekterna för mig då jag ställer upp? Vad är barnens roll i vårt arbete? Hur samarbetar vi med läraren? Mina bästa tips/erfarenheter? Inled med att berätta vad som är syftet med klassföräldrar i en klass och varför just du som klasslärare eller klassföreståndare önskar att det väljs klassföräldrar i klassen. Förminska inte uppdraget utan tala om det som ett viktigt och meningsfullt värv.

Några points Engagera barnen Delegera, be om hjälp Håll kontakt med läraren/klassföreståndaren Ge inte upp genast (det tar tid att ändra en norm) Tala positivt om andra föräldrar, var glad över att du kan ställa upp

Innan ni går...... LOTTERI