SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Advertisements

Fotbollsåret 2012 för Oddevolds P02! Träningsfilosofi Spelsätt Negativt Positivt Cuper Sammandrag Lite bilder.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Ämnesspecifik läskompetens Kontext - Handlar om att kunna läsa och förstå en text utifrån det sammanhang den finns i. Lärarens jobb blir att ge en förförståelse.
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Dagens genomgång Bakgrundsfaktorer Strategier Studieteknik Kompensatoriska hjälpmedel Samordnare Ingvor Berndt,
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Hur man använder EasyWorship del 1
Vad är kunskap Vetenskapsteori.
Barn och ungdomars utveckling
Studieteknik - tips och ideer
Inför nationella provet i svenska
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Hälsofrämjande insatser inom socialpsykiatri
Svenska som andraspråk 1
Religion - vad är det?.
Insändare Vad kan vi om insändare?
Robert Lundqvist Statistiker FoI-enheten
Språkens samhörighet.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Ispass tis 17:30-18:30 VSK F-07 3 Övning (ca 15 min) 2 Övning
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Eid Al-ADHA.
AIK P03 U2 Träningsläger 18-19/8
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Språkets makt.
Iris Rosengren Larsson
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Finland.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Några viktiga regler angående
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
CASE Jolanda Riissanen
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Sök uppgifter om släktingar
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Typiska kännetecken för instruktioner
Föreningen Samtal och erfarenhetsutbyte
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Robert Lundqvist Statistiker FoI-enheten
Artiklar Bestämd artikel.
- Att vara personlig och beröra
Mensutmaningen.se MENS a.
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Mensutmaningen.se MENS OCH TRÄNING.
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Teori Kuben P07.
Om buden.
Hej användare! Välkommen till nya mallar.
Om Tro.
Religion Livsåskådning.
Presentationens avskrift:

SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska.

Fakta. 6 stycken dialektområden i Sverige, Norrländska är ett av dem. Dialekter som ingår i detta dialektområde är dialekter i hela Norrland förutom.. Kan vara svårförståeligt. Några kännetecken för Norrländska. http://kattisavan.nu/norrlandsk-dialekt/ Förutom… Gästrikland, södra Hälsingland och ett speciellt folkmål som pratas av vissa i Härjedalen och nordvästra Jämtland. NÅGRA KÄNNETECKEN FÖR NORRÄNDSKA: Vokalbalans används. Detta betyder att ord som “kasta” och “backe” blir “kastä” och “backä” eller “kaast” och “baack”. Tilljämning är också någonting som ständigt används. Exempel på detta är orden “fara” och “vecka” som ofta istället låter som “färä” och “vuku”. Andra exempel är “skurit” och “farit” som istället blir “skyri” och “firi”. Det främre sje-ljudet är mycket vanligt i norrländska men används framförallt i de norra delarna av Norrland. Detta betyder att ord som “försöka” och “ursäkta” låter annorlunda. Om slutet på ordet är “er” så är det vanligt att detta helt bortfaller i talet. Detta är också en klassisk norrländsk egenskap som många känner igen. Meningar som “han springer iväg” och “hunden biter ibland” blir “han spring iväg” och “hunden bit ibland”. Att lägga huvudtrycker på den sista vokalen istället för på de tidigare är vanligt i norrländska mål. Resultatet blir att orden är detsamma men att de uttalas på ett mycket annorlunda sätt än i resten av Sverige. I norrländska slänger man ofta ihop ord till ett. Ordet “långhåre” betyder “det långa håret” och “grannväre” betyder “det granna vädret”. Detta är mycket svårt att hänga med i detta när någon talar, speciellt om man är helt ny och inte van vid dialekten.

Sammanhang och situation Om man ska söka jobb När man pratar med familj och vänner När man träffar andra som man inte känner. Språket kan ändras beroende på situation och sammanhang, till exempel om man ska söka jobb så kanske man försöker att prata mer formellt för att låta professionell och för att få alla att förstå. Om man istället pratar med familj och vänner som pratar på samma sätt, kan man prata mer med sin dialekt eftersom att dem förstår. Om man träffar andra som man inte känner kan det vara svårt att förstå varandra osv.

Kan norrländska markera avstånd eller samhörighet? Svårt att förstå om man inte är van. Lättare att förstå om man är uppväxt med det, känner samhörighet.

Attityder och åsikter. Många tycker nog att det är annorlunda och svårt att förstå, inte van vid dialekten. Åsikterna tillhör oftast de som inte är från området dialekten talas. Länk till video: https://www.youtube.com/watch?v=dKjQoE7J3b4