Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mensutmaningen.se MENS a.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mensutmaningen.se MENS a."— Presentationens avskrift:

1 Mensutmaningen.se MENS a

2 VAD ÄR MENS? Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. Vid en p-pillercykel sker det en menstruationsliknande blödning.

3 ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA
ÄGGLEDARE LIVMODER ÄGGSTOCK ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA LIVMODERHALS SLIDA

4 VARJE MÅNAD MOGNAR ETT ÄGG I EN AV ÄGGSTOCKARNA

5 LIVMODERN FÖRBEREDS ÄGGLOSSNING
SLEMHINNAN BLIR TJOCKARE FÖR ATT KUNNA TA EMOT ETT BEFRUKTAT ÄGG ÄGGET VÄNTAR PÅ ATT BLI BEFRUKTAT

6 OM ÄGGET INTE BLIR BEFRUKTAT SÅ DÖR DET OCH FÖRSVINNER
OBEFRUKTAT ÄGG OM ÄGGET INTE BLIR BEFRUKTAT SÅ DÖR DET OCH FÖRSVINNER

7 SLEMHINNAN STÖTS UT SLEMHINNAN SOM SKAPATS FÖR ATT SKAPA EN NÄRINGSRIK MILJÖ FÖR ETT BEFRUKTAT ÄGG STÖTS UT. DET ÄR DET SOM ÄR MENS!

8 OCH SEN BÖRJAR DET OM IGEN. DET ÄR DET SOM KALLAS…

9 …MENSCYKELN Menscykeln räknas från första dagen av mensblödningen till första dagen i nästa mensblödning. Den brukar vara runt 28 dagar, men kan variera mellan 21 och 35 dagar. Ägglossningen sker ungefär mitt i menscykeln; 12–16 dagar innan nästa mens. Det är runt ägglossning en befruktning kan ske.

10 VISSTE DU ATT… Mensen börjar mellan 10 och 16 års ålder för de flesta…
…och upphör runt 50 års ålder. Den varar 3–7 dagar. Mensen består i genomsnitt nästan av 1 dl blod. Skulle man lägga ihop alla dagar i livet man har mens skulle det bli 8 år!

11 MENSBESVÄR a

12 MENSSMÄRTOR Menssmärtor, kan komma när mensen startar och brukar avta någon dag efter att mensen börjat. Mensvärken beror främst på att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan. Den är inte farlig, även om den gör ont. Vanliga symtom är smärta i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet. Oftast är den som värst i början av mensen. Under mens kan du känna dig yr, kallsvettig och må illa samt få huvudvärk. Du kan också få magbesvär.

13 RIKLIG MENS En del blöder mycket när de har mens, vilket ökar risken för blodbrist och eventuellt järnbrist. Vid blodbrist minskar kroppens förmåga att ta upp syre och du känner dig trött och orkeslös och du kan inte tillgodogöra dig träningen optimalt. Har du väldigt riklig mens kan det vara bra att du undersöker om du har fått blodbrist och/eller järnbrist. Vänd dig till vårdcentralen eller en gynekolog för att få hjälp.

14 PMS kan försämra både välmående och prestation.
Premenstruella symtom (PMS) upplevs vid något tillfälle av ca 75 procent av alla som har mens. PMS karaktäriseras av en negativ sinnesstämning och/eller kroppsliga besvär, oftast under de sista två veckorna av menstruationscykeln. PMS kan försämra både välmående och prestation. Kvinnor med mycket kraftig PMS som påverkar det dagliga livet i hög grad bör söka hjälp inom sjukvården och eventuellt få behandling för sina besvär.

15 MENS OCH PREVENTIVMEDEL
Många tjejer använder preventivmedel som hormonspiral och p-piller för att inte ha mens eller hålla koll på och styra mensen. Det kan betyda att man äter p-piller så gott som hela tiden, och blöder några gånger om året istället för en gång per månad. Tag kontakt med din vårdcentral, ungdomsmottagning eller gynekolog för att veta vad som är bäst för dig.

16 Mensutmaningen.se Faktagranskad text om mens och träning av Lisbeth Wikström-Frisén, medicine doktor i idrottsmedicin, lärare och forskare vid Idrottsmedicinska enheten vid Umeå Universitet


Ladda ner ppt "Mensutmaningen.se MENS a."

Liknande presentationer


Google-annonser